SEOSKI TURIZAM U HRVATSKOJ 1

SEOSKI TURIZAM U HRVATSKOJ

Hrvatska ima puno prirodnih ljepota, ali i dalje je dosta aktivna zemlja u poljoprivredi što je sretna okolnost jer se najkvalitetnije namirnice mogu nabaviti od lokalnih poljoprivrednih proizvođača, što svakako vole i domaći stanovnici, ali i posjetitelji.

Ipak, oni koji žele doživjeti iskustvo proizvodnje namirnica na poljoprivrednom gospodarstvu, mogu si priuštiti nezaboravno iskustvo seoskog turizma.

ŠTO JE SEOSKI TURIZAM?

Često se misli da je seoski turizam sinonim ruralnom turizmu, ali zapravo ruralni turizam je nadređeni pojam seoskom turizmu pod koji spadaju još neke vrste turizma. Cikloturizam koji je usmjeren na istraživanje prostora biciklom, adrenalinski turizam kojem je cilj raznim aktivnostima probuditi adrenalin u avanturistima, planinski turizam na predivnim planinama Hrvatske, zdravstveni turizam koji je usmjeren na povećanje kvalitete zdravlja i života, ekološki turizam, lovni turizam i brojne druge vrste turizma. Središnja djelatnost seoskog turizma je agroturizam koji obuhvaća posjet obiteljskom i poljoprivrednom gospodarstvu koje prikazuje poljoprivrednu djelatnost, a uz to nudi ugostiteljske usluge.

SEOSKI TURIZAM U HRVATSKOJ 2
Izvor: Unsplash/ Jacob Cotton

KOJE SU DJELATNOSTI SEOSKOG TURIZMA?

Seoski turizam izvrstan je za sve one koji žele iskusiti život na selu pod nadzorom stručnih osoba, stoga se ne može dogoditi da pogriješite u nekoj aktivnosti. Osobe koje nikad nisu živjele na selu rado isprobavaju ovu vrstu turizma kako bi dobile dojam kako život na selu u skladu s prirodom izgleda, a oni koji su odrasli na selu, a sada žive u gradu, rado se nostalgično prisjećaju svog djetinjstva posjećujući neka poljoprivredna gospodarstva koja nude uslugu agroturizma. Domaćini nude posjetiteljima mogućnosti da sudjeluju u poljoprivrednim poslovima, da jašu konje, okušaju se u lovu ili ribolovu, odlaze na različite izlete i sudjeluju u različitim radionicama.

SEOSKI TURIZAM U HRVATSKOJ 3
Izvor: Unsplash/ Thomas Peham

KAKO IZGLEDA ISKUSTVO SEOSKOG TURIZMA?

Dan možete započeti s kavom s domaćim mlijekom i doručkom domaćih jela čije su namirnice uzgojene u predivnoj prirodi na koju gledate i koja okružuje gospodarski objekt. Stoga, ako se nalazite u Slavoniji na vašem stolu neizostavno bit će kulen, kulenova seka, kobasice, šunke, čvarci, domaća zimnica i domaći kruh. U dalmatinskim mjestima jest ćete pršut, sireve i kruh ispod peke. Osim toga, možete kušati domaća jaja, sir i vrhnje, pekmeze i za desert jesti domaće voće iz lokalnog uzgoja. Nakon toga istražite ponudu gospodarstva i aktivnosti koje vam se nude. Osim mogućnosti lova, ribolova, jahanja, druženja sa životinjama, često seoski turizam se spaja s drugim granama turizma, pa je moguće ako u blizini postoji brza rijeka otići na adrenalinski rafting ili posjetiti neki adrenalinski park. Nakon zanimljivih aktivnosti na redu je ručak koji će vas ostaviti bez riječi. Domaće autohtono uzgojene namirnice najbolje kvalitete na vašem stolu ukomponirane u tradicionalna jela, popraćene s autohtonim vinima na čije vinograde vjerojatno možete baciti pogled tijekom ručka, bit će iskustvo za pamćenje. Ako ste u Slavoniji, probajte autohtoni fiš paprikaš ili čobanac, a u Dalmaciji neizostavnu ribu. Nakon reda hrane, opet slijedi red aktivnosti ili odmora, stoga možete nastaviti piti vino gledajući prekrasnu prirodu oko sebe ili odabrati neku novu aktivnost. Večera, kao i doručak i ručak, bit će iznimne kvalitete i u skladu s tradicionalnom kuhinjom regije u kojoj se nalazite.

SEOSKI TURIZAM U HRVATSKOJ 4
Izvor: Pixabay/ RitaE

GDJE JE SEOSKI TURIZAM U HRVATSKOJ?

Hrvatska je zemlja u kojoj su rasprostranjeni brojni sadržaji duž cijele zemlje, ali neke regije su gušće naseljene objektima seoskog turizma. Ovaj oblik turizma iznimno je popularan u Istri i okolici Dubrovnika, a zatim slijedi dalmatinska Zagora, Baranja i manja mjesta u blizini Zagreba. Ostatak Hrvatske ima brojne potencijale za razvoj ove grane turizma i postoje pojedine lokacije na kojima se on može doživjeti, ali još uvijek se nisu razvili u svom punom potencijalu. Duga poljoprivredna tradicija je posebno važna u Slavoniji koja se smatra žitnicom Hrvatske zbog velikog broja poljoprivrednih dobara koji odande dolaze, a uz poznatu Slavonsku kuhinju, to bi moglo činiti idealan potencijal za seoski turizam. Iako je zemlja u Zagori, Istri i Dalmaciji nešto teža za obradu, škrtija za davanje plodova i ima manje mogućnosti razvijanja poljoprivrede, te regije prednjače u uslugama seoskog turizma.

SEOSKI TURIZAM U HRVATSKOJ 5
Izvor: Unsplash/ Vjekoslav Domanović

KOJE REGIJIE POSJETITI?

Seoski turizam u Hrvatskoj možete pronaći u brojnim regijama, a to su: Podunavlje, Konavle, Lika, Gorski kotar, područje Šibenik, Tribunj, Drniš i Jezera, zatim Slavonija, Podravina, Žumberak, Bilogora, Splitsko-dalmatinska županija, područje Varaždina, zaleđe Zadra s Paklenicom, plodna Neretva, Istra, Baranja, Moslavina, poluotok Pelješac, područje Karlovca, Međimurje, Zrmanja-Skradin, Zagorje, Cres i slavonski Papuk. Čini se da je nabrojana cijela Hrvatska, što i jest jer regije se protežu cijelom državom, ali upravo to otežava izbor idealnog seoskog gospodarstva. Ako planirate samo vikend izlet ili jednodnevni izlet, savjetujemo da odaberete područje koje je najbliže vašem prebivalištu kako ne biste puno vremena gubili na put. Ipak, ako želite dulje vrijeme provesti istražujući gospodarstva Hrvatske ili ste uklopili seoski turizam u ovogodišnje ljetovanje, izaberite neku dalju destinaciju. Koje god područje odabrali, svako će vas oduševiti svojom autohtonom gastronomijom, vinima, kulturom, životinjama, prirodom, proizvodima i ljepotom, ali najviše će vas vjerujemo oduševiti gostoprimstvo ljudi i novi doživljaji aktivnosti koje nudi seoski turizam.

SEOSKI TURIZAM U HRVATSKOJ 6
Izvor: Unsplash/ Federico Giampieri

Ako tražite privatne smještaje u blizini aktivnosti ruralnog ili seoskog turizma, možete ga brzo, jednostavno i povoljno pronaći na našem portalu.

Iznajmljivači privatnog smještaja u Hrvatskoj mogu ga besplatno oglasiti na našem portalu.