NAJLJEPŠA MJESTA NA JADRANU

NAJLJEPŠA MJESTA NA JADRANU

Opće je poznato da na hrvatskoj obali uz čisto Jadransko more svako mjesto priča svoju priču, ima očaravajuće more, zalaske sunca, uređene plaže i zanimljivu kulturu.

Ipak, među stranim turistima postoje određene destinacije hrvatske obale koje su posebno popularne, a to sigurno nije bez razloga. Istražili smo što pišu strani mediji o najljepšim mjestima na Jadranu i donosimo zaključak kojih je to 10 mjesta, a vama ovaj popis najljepših mjesta na Jadranu može poslužiti kao inspiracija za sljedeće ljetovanje.

DUBROVNIK

Jedan od najčešće spominjanih gradova na svim top listam hrvatskih destinacija je Dubrovnik. Mnogi strani posjetitelji uspoređuju posjet Dubrovniku s posjetom bajci. Šarmantni crveni krovovi nad zidinama starog grada u blizini Jadranskog mora jedan su od dokaza zašto se Dubrovnik naziva biserom Jadrana. Dubrovnik privlači ljubitelje povijesti svojom iznimno bogatom poviješću, a očuvan je duh vremena u Starom gradu, pa posjetitelji mogu uživati i u pričama i u ambijentu. U okolici Dubrovnika nude se različite adrenalinske aktivnosti u vodi i na planinama, pa tako možete planinariti ili voziti kajak. Za ljubitelje serija Dubrovnik ima Game of Thrones ture na kojima posjetitelji mogu vidjeti lokacije snimanja u seriji. Najpoznatija i najpopularnija plaža u Dubrovniku je plaža Banje s koje se pruža predivan pogled na gradske zidine, a udaljena je samo nekoliko minuta hoda od njih.

NAJLJEPŠA MJESTA NA JADRANU 1
Izvor: Unsplash/ Morgane Le Breton

HVAR

Hvar je među turistima jedan od najpopularnijih hrvatskih otoka i slovi za jedno od najljepših mjesta na Jadranu. Obale Hvara su prekrasne, a omogućuju vam bavljenje brojnim vodenim sportovima. Onima kojima je noćni život važan dio godišnjeg odmora, trebali bi razmisliti o Hvaru kao ovogodišnjoj destinaciji ljetovanja. Najživlji je noćni život u gradu Hvaru, a ostala mjesta na Hvaru su nešto mirnija, što ih čini popularnijim destinacijama za obiteljski odmor. Među hvarskim plažama teško je istaknuti jednu, ali sve su uglavnom kamenito-šljunčane, u pozadini imaju hlad borovih šuma i nalaze se u uvalama zbog čega je more iznimno ugodno. Na sjeveru otoka nalaze se pješčane plaže koje su nastale prirodno zbog utjecaja bure.

NAJLJEPŠA MJESTA NA JADRANU 2
Izvor: Unsplash/ Shana Van Roosbroek

SPLIT

Split je drugi najveći grad u Hrvatskoj nakon hrvatske metropole, što ga čini idealnim mjestom za ljubitelje urbanih gradova u morskom okruženju. Najpoznatija povijesna znamenitost je stari dio Splita s Dioklecijanovom palačom čija slojevita povijest očitava se u arhitekturi. Osim povijesnog dijela, Split nudi prekrasnu park-šumu Marjan u kojoj se posjetitelji mogu šetati ili rekreirati. Najpopularnije su ipak vodene aktivnosti, osim klasičnog kupanja i sunčanja, u Splitu je popularno voziti kajak i SUP daske. Sinonim za plažu u Splitu su poznate Bačvice koje su mjesto druženja svih generacija i uživanja u moru, suncu i piciginu.

NAJLJEPŠA MJESTA NA JADRANU 3
Izvor: Unsplash/ Beren Sutton-Cleaver

KORČULA

Korčulu neki turisti nazivaju malim Dubrovnikom jer zidine grada Korčule su manje, ali jednako očaravaju i nose povijesnu priču. Kulturu Korčule može se doživjeti kroz gledanje popularne Moreške, srednjovjekovnog mediteranskog plesa s mačevima. Prema nekim legendama, Korčula je rodno mjesto poznatog istraživača Marka Pola, pa možete istražiti njegov život u muzeju i kući ponijeti neke suvenire s njegovim likom. Ako želite odmor u miru za kakvi možda niste znali ni da postoji, odaberite neko manje mjesto na Korčuli i imajte opuštajuće ljetovanje. Od svih prekrasnih plaža na Korčuli, po popularnosti se malo više ističe plaža Žal u mjestu Prižba na kojoj se mogu iznajmiti čamci i oprema za sport, a i zaigrati odbojka na pijesku.

NAJLJEPŠA MJESTA NA JADRANU 4
Izvor: Unsplash/ Goran Ivos

PULA

Pula je, uz Rovinj, najpoznatije istarsko odredište brojnih turista. Svjetski poznata pulska Arena među Puljanima u narodu nazivana je Divić-grad. Taj naziv duguje tome što ljudi nisu poznavali daleku rimsku povijest i vjerovalo se da su impozantnu građevinu načinile vile, a „Divić“ znači čudo i ima veze s narodnim nazivom za vile „divice“. Najsačuvaniji je spomenik iz vremena antike na tlu Hrvatske, a 6. je po veličini rimski amfiteatar u svijetu. Važna povijesna građevina pule je i Kaštel s kojeg se pruža predivan pogled na more i grad. Najpopularnije plaže Pule nalaze se na poluotoku Verudeli u čijoj šumi se može potražiti hlad između kupanja.

NAJLJEPŠA MJESTA NA JADRANU 5
Izvor: Unsplash/ James Qualtrough

ROVINJ

Rovinj i Pula međusobno su udaljeni samo 40-ak kilometara zbog čega posjetitelji najčešće obilaze oba na svojim ljetovanjima. Rovinjski stari grad poznat je u svjetskim razmjerima zbog svojih šarmantnih uskih ulica koje su veoma fotogenične. Najšira od uličica je krivudava Grisia koja je glavna ulica starog dijela grada, a njome se može uspeti do vrha brda na kojem se nalazi crkva sv. Eufemije iz 18. stoljeća izgrađena u baroknom stilu. S platoa crkve pruža se predivan pogled, a penjanjem na zvonik može se vidjeti još ljepši pogled. Plaže u blizini Rovinja većinom su šljunčane, kamenite, stjenovite i ponegdje betonirane.

NAJLJEPŠA MJESTA NA JADRANU 6
Izvor: Unsplash/ Haris Suljic

MAKARSKA

Makarska je mjesto na obali koje objedinjuje divnu obalu, puno aktivnosti, prekrasne poglede i bogat noćni život, stoga je najčešće biraju mlađi posjetitelji. Ali, Makarska nudi i mnoge plaže i privatne smještaje pogodne za obiteljski odmor. Poseban ambijent Makarskoj daje pogled na Biokovo koje se uzdiže iznad grada. Pustolovi u Makarskoj mogu voziti jet-ski, iskusiti parasailing i skakati s litice. Ugostiteljski objektni ne nude samo izvrstan noćni život, već i ukusnu i visoko kvalitetnu hranu. Najpoznatija plaža Makarske rivijere je Nugal, na kojoj su dobrodošli i nudisti te je u početku bila isključivo nudistička plaža zbog skrovitosti, a često je inozemni internetski portali spominju na listama najljepših plaža.

NAJLJEPŠA MJESTA NA JADRANU 7
Izvor: Unsplash/ Surya Sharma

ZADAR

Jedne od najljepših šetnji starim gradom mogu biti one u Zadru, a nakon šetnje ulicama prepunima povijesti, možete slušati i gledati Morske orgulje, specifičnu instalaciju koju more svira valovima, a nekoliko metara dalje nalazi se zadarski Pozdrav suncu gdje svake večeri se mogu gledati prekrasni zalasci sunca, a kružna instalacija svijetli u različitim bojama. Osim zanimljivosti u centru grada, Zadar ima prekrasne plaže od kojih je najpopularnija plaža Borik.

NAJLJEPŠA MJESTA NA JADRANU 8
Izvor: Unsplash/ Sidharth Bhatia

TROGIR

U Trogiru kao i u većini mediteranskih gradova s bogatom poviješću, središte grada je stari grad, njegove povijesne i šarmantne ulice u kojima se nalaze najbolji kafići, restorani i barovi što ih čini središtem društvenog života. Obavezno je u Trogiru posjetiti Kaštel Kamerlengo, palaču Ćipiko, Gradska vrata, Knežev dvor, Katedralu sv. Lovre, Benediktinski samostan sv. Nikole i prošetati trogirskom rivom. Osim bogate povijesti, u Trogiru možete pronaći bogat broj različitih urednih plaža.

NAJLJEPŠA MJESTA NA JADRANU 9
Izvor: Unsplash/ mana5280

ŠIBENIK

Krešimirov grad datira još iz 11. stoljeća, a relativno je mali grad koji nudi puno sadržaja posjetiteljima. U Šibeniku možete posjetiti 24 crkve od kojih je najpoznatija UNESCO zaštićena katedrala sv. Jakova s elementima renesanse i gotike. Posebno se ističe detalj apside na kojoj se nalaze 74 glave koje je graditelj Juraj Dalmatinac napravio i smatra se da su to likovi njegovih suvremenika. U Šibeniku možete vidjeti čak 4 tvrđave – tvrđavu sv. Mihovila, tvrđavu sv. Nikole, tvrđavu Barone i tvrđavu sv. Ivana.

NAJLJEPŠA MJESTA NA JADRANU 10
Izvor: Unsplash/ mana5280

Ako vas je popis najljepših mjesta na Jadranu inspirirao na ljetovanje, svoj privatni smještaj – apartman, sobu ili kuću za odmor možete pronaći na našem portalu, a ako vam je potrebno još inspiracije za putovanja, pročitajte naš blog.

Iznajmljivači privatnih smještaja u Hrvatskoj na našem portalu ih mogu oglasiti potpuno besplatno.