Primošten - Šarm Dalmatinskog Proljeća

PRIMOŠTEN – ŠARM DALMATINSKOG PROLJEĆA

Na obali Jadranskog mora, u sklopu Šibensko – kninske županije, smjestio se jedan od najčarobnijih gradova hrvatske obale – Primošten.

Ovo slikovito mjesto, sa svojim uskim kamenim ulicama, piktoresnim kućama i prekrasnim pogledom na more, postaje posebno živopisno tijekom buđenja prirode, s početkom proljeća. Šarm ovog razdoblja oživljava već tako idiličan krajolik, čineći Primošten nezaobilaznom destinacijom za sve ljubitelje mediteranskog doživljaja proljeća.

Znate onaj osjećaj kada dani postaju sve duži, sunce sve jače, nebo sve plavije, a priroda poprima sve boje koje zrače veseljem. Kada se počnete radovati i odbrojavati tjedne i mjesece do ljetovanja, a imate osjećaj kao da vrijeme ide sve sporije. Tada je vrijeme da isplanirate jedan vikend ili po mogućnosti produženi vikend, rezervirate željeni smještaj na našoj platformi, uzmete predah od svakodnevice i uputite se u istraživanje šarma proljeća u Dalmaciji. Primošten, s okolnim mirisnim mediteranskim biljem, kristalno čistim morem, tijekom proljeća postaje poprištem jedinstvenog spoja tradicije, kulture i prirodnih ljepota.

Jedan od najupečatljivijih simbola Primoštena je stari dio grada koji se nalazi na poluotoku koji je djelomično opasan zidinama. Tijekom proljeća ovi zidovi postaju svjetliji pod bljeskom sunčevih zraka, stvarajući bajkovitu atmosferu u spoju s morskim plavetnilom koje ga opasava. U ovom razdoblju, kao i svaki manji grad diljem Jadrana, Primošten se budi iz zimskog sna, a lokalno stanovništvo se polako priprema za nadolazeću sezonu, a i pomalo počinju tradicionalne manifestacije i događanja koja obogaćuju život u Primoštenu.

PROLJEĆE BUDI AKTIVNOST

Za ljubitelje aktivnog odmora, Primošten nudi brojne mogućnosti. Biciklizam, šetnje obalom ili uz vinograde, a oni najodvažniji odvojit će dan za planinarenje (ne tako bliskom) Dinarom. Sve te aktivnosti omogućuju posjetiteljima da istraže prirodnu ljepotu ovog kraja tijekom proljeća. Štoviše, tijekom proljeća u Dalmaciji, temperatura zraka je ugodna, ali ne i prevruća, što dodatno potiče aktivnosti na otvorenom.

ISTRAŽIVANJE SVAKOG KUTKA GRADA

Proljeće je odličan period za istraživanje svakog kutka grada jer ulice Primoštena ne vrve turistima kao tijekom ljetnih mjeseci što znači da ćete se moći diviti svakoj fasadi, spomeniku, pogledu na romantične zalaske sunca iz svakog dijela grada, bez da vam netko „ulazi u kadar”. U Primoštenu nemojte propustiti razgledati staru jezgru koja se nalazi na poluotoku, kip Gospe od Loreta, crkvicu sv. Jurja, kapelica sv. Roka, crkvu Gospe od Milosti itd., a ono što Primošten čini dodatno šarmantnim su skulpture kao što je spomenik težaku, ribaru, don Ivi Šariću itd.

PRIMOŠTEN - ŠARM DALMATINSKOG PROLJEĆA 1
Izvor: https://www.tz-primosten.hr/attractions/kulturna-bastina/

PROLJEĆE NA JELOVNICIMA

S buđenjem proljeća, tanjuri postaju šareniji i raznovrsniji. Proljeće je idealno doba za uveseljavanje nepca različitim okusima pa se tako na tanjurima restorana i agroturizama u Primoštenu mogu naći šparoge, friška riba, slane srdele, ovčji sir u ulju, dalmatinski pršut, pečena janjetina, sočivo, janjeći primoštenski gulaš, a sve te vrhunske delicije treba zaokružiti časom lokalne sorte vina – babić.

PRIMOŠTEN - ŠARM DALMATINSKOG PROLJEĆA 2
Izvor: Unsplash/ Ashley Byrd

IZLETI

Ukoliko vas odmor u Primoštenu tijekom (kasnog) proljeća traje više dana, tada vam sugeriramo da posjetite i Nacionalni park Krka, svakako Šibenik, Trogir, Split, a tada bi već i lokalne brodice trebale započeti sezonu jednodnevnih izleta do Kornata.

PRIMOŠTEN - ŠARM DALMATINSKOG PROLJEĆA 3
Izvor: Unsplash/ Milada Vigerova

Na kraju, šarm proljeća u Primoštenu nije samo u ljepoti prirode i činjenici da grad možete sagledati u miru, daleko od ljetne buke, već i u ljubaznosti i gostoljubivosti lokalnog stanovništva. Kada sezona krene, nastane gungula, nećete biti u mogućnosti upoznati srž Primoštena. Onu zabavnu, ali i temperamentnu stranu njegovih žitelja, ljepotu ulica i prirode.

Odlučite li posjetiti Primošten tijekom proljeća, poželjet ćete istražiti ljepote ovog mjesta nanovo, kroz sva godišnja doba i shvatit ćete zašto je Primošten nezaboravno odredište koje privlači ljude željne istinske mediteranske ljepote, kulturne baštine i dalmatinskog šarma lokalnog stanovništva.

Iako je u proljeće manji broj posjetitelja u Primoštenu, posjedujete li sobe, studija, apartmane i/ ili kuće za odmor na području Primoštena, oglasite ih u potpunosti besplatno u bilo koje doba godine na specijaliziranoj platformi obiteljskog smještaja – PrivatniSmještaj.hr.