POSJETITE PAG – HRVATSKU IBIZU

POSJETITE PAG – HRVATSKU IBIZU

Pag s pravom nosi naziv hrvatska Ibiza jer je postao sinonim za noćni život i dobar provod uz more.

Na plaži Zrće u Novalji na Pagu nalazi se više klubova na otvorenom, s vrhunskim izgledom i pićima, a zabava na Zrću nikada ne prestaje jer su klubovi otvoreni i danu i noću. Ipak, Pag je i puno više od toga.

MJESEČEV OTOK

Pag je po veličini peti otok Jadranskog mora, a poznat je po slikovitom nedostatku vegetacije, odnosno ima kameniti krajobraz koji se često uspoređuje s površinom Mjeseca. Otok je naseljen još od neolitika, a Rimljani su ga zvali „zlatnim otokom“ jer je bio pokriven zelenilom, ali danas šume čine samo 3,8% otoka. Upravo zbog bjeline kamena, stijena i suhozida Pag nudi drugačije iskustvo nego drugi šumoviti otoci. Na Pag se može doći preko Paškog mosta ili trajektom na liniji Prizna-Žigljen, što ga čini lako pristupačnim. A to što je jedan od najsunčanijih otoka Hrvatske pridonosi tome da je mnogima veoma draga destinacija za ljetovanje.

POSJETITE PAG – HRVATSKU IBIZU 1
Izvor: Unsplash/ Ivan Ulamec

ŠTO VIDJETI NA PAGU, OSIM PLAŽA?

Za one avanturističkog duha, tu je najviši vrh otoka Paga Sveti Vid koji se nalazi na 348 m nadmorske visine na kojem je crkvica istoimenog sveca iz 14. stoljeća. S vidikovca pruža se slikovit pogled na većinu otočnih naselja i na okolne otoke, a do vrha postoji nekoliko planinarskih staza, ali odnedavno se do vrha može i automobilom. Za najljepši vidikovac otoka slovi Gradec koji se nalazi na cesti između Novalje i Paga. Posebno iskustvo je prošetati Starim gradom Pagom u kojem je najočuvanija građevina Crkva sv. Marije. Uz nju vrijedne su posjeta i crkve sv. Frane i sv. Jurja. Fortifikacijski objekt na Pagu je kula Skrivanat iz 15. st. koja je jedina sačuvana od 9 kula koje su branile grad Pag. Uz kulu se može prošetati, a tijekom ljeta često je mjesto održavanja različitih kulturno-zabavnih manifestacija. Na ovom osunčanom otoku može se vidjeti jedan od prvih sunčanih satova u Europi nastao krajem 19. st. Oznaka za 15. meridijan je označena mramornim spomenikom i nalazi se pet kilometara udaljena od grada Paga. Skladišta soli spomenici su arhitekture i gospodarstva Paga, a podsjećaju na to koliko je proizvodnja soli važna za otok. Skladišta se nalaze na Prosiki nasuprot gradske jezgre.

POSJETITE PAG – HRVATSKU IBIZU 2
Izvor: Unsplash/ Kat von Wood

ŠTO JESTI NA PAGU?

Ne može se posjetiti Pag, a da se bar ne kuša Paški sir ili čak kupi kao suvenir. Ova najpoznatija delikatesa otoka proizvod je mlijeka autohtone paške ovce koja se hrani biljem i ljekovitim travama koje su posoljene zato što velebitska bura raznese sol na bilje i trave. Paški sir koji je zreo stariji je od 5 mjeseci i ima poseban pikantan okus i specifičan miris te se topi u ustima. Dobar gastro suvenir s Paga jest i paška sol koja se navodi kao drugo bijelo zlato otoka, a prvo je paška čipka. Paške solane tradiciju grade još od 10. stoljeća, a danas su modernizirane i najveći su proizvodni pogon u Hrvatskoj. Od prethodno navedenih, nešto je manje poznata delikatesa – slastica baškotin, odnosno slatki tvrdi prepečenac po receptu benediktinki koji se njeguje već 300-tinjak godina. Ali ipak, prije deserta, trebalo bi kušati nešto konkretno, a najpoznatiji izbor na Pagu bio bi paška janjetina. Paške ovce jedu specifična ljekovita bilja zbog čega meso paške janjetine odlikuje specifičan okus, a u svijetu se smatra vrhunskim specijalitetom. Uz dobar ručak, važno je i dobro vino. Za Pag je karakteristično bijelo vino koje je zapravo žute boje, pa se naziva Paška Žutica.

POSJETITE PAG – HRVATSKU IBIZU 3
Izvor: Unsplash/ Erik Dungan

PRVO ZLATO PAGA

Prvo zlato otoka je paška čipka čija izrada na tom području prema zapisima datira iz 15. stoljeća. Čipkarstvo je općenito rasprostranjeno na čitavom mediteranskom prostoru. U prvoj polovici 20. stoljeća čak je bila aktivna i Čipkarska škola u Pagu. Ako se nađete na Mjesečevom otoku u doba karnevala, Paškog ljeta ili Etno večeri, obavezno prisustvujte pučkom igrokazu „Robinja“ gdje se mogu vidjeti paške nošnje i turske odore.

GDJE SU PLAŽE?

Osim najpoznatije party plaže Zrće koja je namijenjena svima onima koji žele najluđi provod u bilo koje doba dana ili noći, na istoj plaži možete uživati i u vodenim aktivnostima ili klasičnom sunčanju i kupanju. Gradska plaža Prosika mjesto je na kojem se okupljaju sve generacije kako bi uživale u suncu i moru, a osim toga na plaži se nudi velik broj sadržaja kao što su sportovi na pijesku, vožnje pedalina i skutera. Ljubitelji nešto hladnijeg mora rado posjećuju plažu Bošana koja se nalazi 15-ak minuta vožnje od Paga. Na tom području more je hladnije zbog izvora. Na području Bašaca nalaze se manje plaže, a velika im je prednost što se nalaze uz samu prometnicu, stoga se lako i brzo može doći do njih. Na sjeveru otoka nalazi se šljunčana plaža Jakišnica koju posjetitelji hvale zbog čistog i plitkog mora, a nakon ulaska u more dno je pjeskovito.

POSJETITE PAG – HRVATSKU IBIZU 5
Izvor: Unsplash/ Stéphanie

Istaknuli smo samo neke zanimljive plaže otoka Paga, najpoznatije delicije i najzanimljivije znamenitosti, a pred posjetiteljima je još puno kutaka kulture, hrane i plaža koje Pag nudi. Bili ljubitelji neprekidne zabave, pa željeli posjetiti Zrće ili bili ljubitelji mirnijeg odmora s obitelji, Pag će imati ponešto za svakog posjetitelja i sve ih gostoljubivo dočekati.

Ako želite ovo ljeto provesti na Pagu, svoj smještaj možete rezervirati brzo i jednostavno na našem portalu.

Želite li brzo i jednostavno oglasiti svoju smještajnu jedinicu na otoku Pagu, posjetite PrivatniSmjestaj.hr.