Gastronomija otoka Paga

OKUSI OTOKA PAGA

Vjerujemo da su rijetki oni u čijim se jelima nije našao slavni paški sastojak. Pitate se koji, ali i koja jela ne biste smjeli uskratiti nepcima tijekom odmora na otoku Pagu? Onda nastavite čitati…

Otok Pag je smješten između otoka Oliba, Vira i Raba, Kvarnerića i Velebita. Možda je baš pozicija ovog otoka uvjetovala slasnu gastronomsku ponudu. Iako je riječ o mediteranskoj klimi gdje su ljeta suha i topla, zime na Pagu veoma često pokazuju svoje oštre zube, što zbog čestih padalina, toliko i zbog orkanskih udara bure. Iako ponekad nemila, bura je razlog slasnih okusa otoka Paga. Naime, bura na otoku Pagu je toliko snažna da raznosi sol duž cijelog otoka. Sol se nalazi i na samoniklom bilju koje pasu janjci i u tome se krije čar slasnih zalogaja otoka Paga. Bura, sol, samoniklo bilje i vrijedne ruke paških poljoprivrednika, pastira i stočara, recept su za vrhunski gastro doživljaj koji vas očekuje na otoku Pagu.

Iako izgledom otok Pag izgleda kao površina Mjeseca te se kamenu ne nazire kraj, zahvaljujući izvorima pitke vode postoje prave plodonosne oaze koje omogućuju stanovnicima uzgoj mnogobrojnog voća i povrća.

PAŠKA MORSKA SOL

Važnost, ali i vrijednost paške morske soli očituje se i u tome da ju nazivaju bijelim zlatom. Već u 10. stoljeću bilježilo se o Paškoj solani čime je ista jedna od najstarijih solana na istočnoj strani Jadrana. Nekada se sol sakupljala prirodnim isparavanjem što je unaprijeđeno izgradnjom postrojenja Solana Pag. Paška morska sol može se kupiti diljem Hrvatske, no samo na otoku Pagu posjetitelji mogu naučiti više o povijesti solane, ali i sagledati kako izgledaju bazeni od ilovače te magazini. Paška sol je potpuno prirodni proizvod, a zbog jače slanoće, jelu je dovoljno pridodati samo prstohvat.

Solana na otoku Pagu

PAŠKA JANJETINA

Od Iloka, preko Huma na Sutli, pa sve do Savudrije na sjeveru i Cavtata na jugu, svako se diči svojim načinom pripreme janjetine i svatko tvrdi da je janjetina njegovog kraja najbolja. No, svi oni koji su barem jednom kušali janjetinu otoka Paga reći će vam da je riječ o jednom od najboljih specijaliteta ne samo na ovom otoku, već i u cijeloj Hrvatskoj! Okus paške janjetine je zaista poseban, a tomu su razlog aromatična bilja na kojima se nalaze kapljice morske soli koje naposljetku pasu paške ovce.

Paška janjetina

PAŠKI SIR

Svakako najpoznatiji sir na otoku Pagu je ovčji! Aromatično samoniklo bilje poput kadulje i majčine dušice koje na sebi ima sloj soli koje donosi bura, daje jedinstveni okus paškom ovčjem mlijeku od kojih se radi svjetski nagrađivani paški sir. Najpoznatiji sirevi na otoku Pagu su mladi i zreli ovčji sir koji se razlikuju u tvrdoći i intenzitetu okusa te paška skuta koja sadrži izuzetno nisku razinu masti, a obiluje proteinima.

Paški sir

PAŠKA VINA

Iako prevladavaju kamenjari, na otoku Pagu uzgajaju se odlična vina koja se proizvode na tradicionalan način. Svakako autohtono vino i vjerojatno najpoznatije vino otoka Paga je Paška žutica koja se proizvodi od više bijelih sorti među kojima je najpoznatija sorta gegić. Ostale poznate vinske sorte koje se njeguju u vinogradima otoka Paga su silbijanac, petovka, cipar, topol, ali i chardonnay, rozeta, a od crnih fortica, burin, cabernet sauvignon, vranac, merlot itd.

Ukoliko ste u mogućnosti nemojte propustiti kušati domaći paški prošek koji ćete moći pronaći u ponekim agroturizmima, a svi oni koji preferiraju rakije nad vinima trebali bi okusiti pašku travaricu.

Paška vina

RIBLJA JELA

Iako janjetina dominira jelovnicima otoka Paga, podjednako odlična su i jela od riba, rakova i morskih plodova. Riba se od davnina na otoku Pagu pripremala na svakojake načine – kuhana/ lešo, usoljena, ispod peke, pržena, na roštilju, marinirana, pa su tako neki od tradicionalnih ribljih jela koje vrijedi okusiti tijekom odmora na otoku Pagu:

 • slane srdele i inćuni
 • saur od manula, lokardi, arbuna, srdela, tuna (marinirana riba)
 • riblja juha
 • novaljski brudit/ brudet
 • hobotnica s krumpirima ispod peke
 • razna rižota s plodovima mora
Riblja jela na otoku Pagu

JELA OD MESA

Nije janjetina jedino čime se diče Pažani. Ukoliko volite meso te ako se na jelovniku nalazi paški pršut, svakako ga probajte! Proces sušenja započinje soljenjem paškom morskom soli, a glavni faktor izvrsnosti paškog pršuta daje kombinacija snažne bure i juga. Bura suši pršut, no jugo mu daje onu idealnu dozu vlažnosti.

OKUSI OTOKA PAGA 1

Neka od poznatih mesnih jela otoka Paga su:

 • toć (umak) od janjetine s makarunima
 • saur od zeca
 • ovčetina na palenti
 • tarci na ovčetini
 • lazanje s ovčetinom
 • puževi
 • krvčica od ovce

DRUGA TRADICIONALNA JELA I NEZAOBILAZNE SLASTICE

Mediteranska kuhinja ima za svoje polazište maslinovo ulje pa tako i jela otoka Paga imaju za bazu maslinovo ulje, ali i samoniklo začinsko bilje. Od samoniklog bilja svakako najpopularnije su šparoge koje se veoma često nalaze na sezonskim jelovnicima restorana, konoba i agroturizama otoka Paga. Diljem otoka možete uživati u slasnim makarunima (vrsti tjestenine) s različitim umacima, no autohtoni su oni iz Novalje gdje se ova vrsta tjestenine priprema na način da se tijesto mota oko igle za pletenje.

Svako dobro gastronomsko iskustvo zaokružuje se slasticama, zar ne? Na otoku Pagu su najpopularniji suhi kolači poput:

 • baškotina – ove trvrde prepečence pripremaju benediktinke, a mogu se kupiti u samostanu sv. Margarete
 • pandešpanja
 • frite (fritule) i hrostule (kroštule)
 • ali i štrudel od skute

Osim samog uživanja u (tradicionalnim) jelima, odmor na Pagu može vam donijeti dodatna nezaboravna gastro iskustva poput različitih gastronomskih fešti koje se često održavaju tijekom ljetne turističke sezone, kulinarskih radionica na kojima možete naučiti pripremati peku, makarune itd., posjetiti Pašku solanu, pastire ili pak uživati u simpatičnom organiziranom ribljem pikniku.

OKUSI OTOKA PAGA 2
Izvor: Photo: Marko Dimic/PIXSELL, https://cdn.hkm.hr/2021/04/PXL_180321_32209162.jpg

Nakon silnog uživanja u gastronomskim delicijama otoka Paga, valjalo bi malo i odmoriti, a svoj idealni smještaj za odmor na otoku Pagu možete pronaći na platformi PrivatniSmjestaj.hr.