Ilok je najistočniji grad u Hrvatskoj

POSJETITE NAJISTOČNIJI GRAD HRVATSKE

Želite li ne samo dotaknuti najistočniju točku Hrvatske, već sve ljepote ovog dunavskog kraja, planirajte odmor u Iloku!

Na području Srijema tik uz moćni Dunav, podno obronaka Fruške gore, između šume i vinograda smjestilo se najistočnije naselje u Republici Hrvatskoj. Ovaj stari kraljevski grad danas broji nešto više od 8000 stanovnika, a pripadaju mu naselja Šarengrad, Radoš, Mohovo i Bapska, a svakako vrijedi posjetiti i Rađevac koji predstavlja najistočniju točku Hrvatske.

NEKADA KRALJEVSKI GRAD

Bogata povijest, utkana baština, ali i kulturne različitosti mogu se doživjeti u svakom kutku Iloka. Artefakti pronađeni na području Iloka potvrđuju činjenicu da je ovo područje bilo naseljeno u mlađem, ali i bakrenom, brončanom i željeznom dobu. Tu se svakako ističu nalazišta svima poznatih kultura – vučedolske i vinkovačke. Rimljani za vrijeme svoje vladavine grade pograničnu utvrdu koju nazivaju Cuccium, a prvi pisani zapisi o Iloku potječu iz 1267. godine kada se spominje pod nazivima Wylhoc, Whlok te Iwanlak.

No, procvat Iloka događa se tijekom 15. stoljeća kada je njegov vlasnik bio Nikola Iločki. Ovaj ban Hrvatske, Slavonije i Mačve, kralj Bosne, vojvoda od Transilvanije dao je utvrditi gradsku jezgru bedemima čiji su dijelovi i danas očuvani. Nadograđena je crkva i samostan sv. Ivana Kapistrana koji je sahranjen u Iloku. 16. stoljeće donosi Iloku slobodu, naime grad dobiva status slobodnog kraljevskog grada te službeni Statut. Od sredine 16. – pa sve do 1688. godine Osmanlije preuzimaju vlast na Ilokom, a njihov je utjecaj vidljiv i u danas očuvanim spomenicima.

Dvorac Odescalchi u Iloku

U 17. stoljeću ističe se kneževska obitelj Odescalchi koja je obnovila dvorac u kojemu se danas nalazi Muzej grada Iloka, ali i začela temelje „modernog” vinogradarstva ovog kraja.

DANAS OAZA VINOLJUPCA

Iako je iločki kraj danas omiljena destinacija mnogih vinoljubaca, a posebno su slasne kapljice traminca, graševine, rajnskog rizlinga, chardonnayja, frankovke, sivog, bijelog i crnog pinota, vinogradarstvo na području Iloka seže u daleku prošlost.

Iločki vinogradi i vinske ceste

Već u 3. stoljeću je rimski car Probus uveo nove sorte u vinograde Iloka, čime vinogradarstvo dobiva veliki značaj u ovome kraju. No, glavni obol dala je kneževska obitelj Odescalchi koja je izgradila vinske podrume ispod svog dvorca, započela sa sadnjom novih sorti te buteljiranjem vina. Kraj 19. stoljeća Iloku donosi osnivanje Kraljevske vinogradarske škole, a danas su mnoga iločka vina okrunjena medaljanja, u njima se uživa diljem svijeta, a posjetitelji Iloka mogu uživati u ovim zlatnim kapljicama kroz Iločke vinske ceste i Vinski klaster Srijem.

Osim dobre kapljice, ovaj kraj je poznat i po obilnim i slasnim jelima. Jela koja se nalaze na menijima ovog kraja bogatog su okusa, puna začina i poprilično „jača”, stoga očekujte da ćete se doma vratiti barem s kilogramom više jer teško da će itko odoljeti suhomesnatim proizvodima, bećarskoj večeri, iločkom ćevapu, čobancu, fiš paprikašu, ali i slasticama poput štrudli, taška, knedli, ali i ostalim bogatim srijemskim kolačima.

Punjene knedle jedne su od slastica Srijema

NIJE ILOK SAMO VINO, VEĆ I KULTURA, ALI I REKREACIJA

Ilok nije samo destinacija gdje ćete uživati u predivnim pogledima na Dunav i vinogorja, već su u njemu sačuvani i bogati ostaci povijesti.

Svakako razgledajte:

  • srednjovjekovnu gradsku jezgru, bedeme, kulu samostana i crkvu sv. Ivana Kapistrana u koja je i danas odredište i utočište mnogih hodočasnika, a postoje i brojna svjedočanstva o „čudesima” Ivana Kapistrana.
  • selo Šarengrad gdje obavezno uživajte u pogledu s vidikovca Šarengradska Ada
  • selo Bapska u kojoj se njeguju običaji Šokadije i Srijema
  • selo Mohovo u kojemu je ni manje ni više nego nalazište mamuta

Svim ljubiteljima tematskih šetnji ili jednostavno rekreacije pješačenjem, trčanjem ili vožnjom bicikla, trebali bi istražiti tematske rute Iloka:

  • Dunacsku cyclo rutu
  • rutu Gornjim gradom
  • rutu Gornji grad – Dunav
  • Huking – Sultans trail
  • Iločku vinsku cestu
Iločka vinska cesta i vinski klaster

Naravno, bogatstvo šuma ovog kraja idealni su za ljubitelje lovstva, a Dunav predstavlja pravi raj ulova „kapitalaca” za ribolovce.

Nemojte se začuditi ako šetnjom ovim područjem čujete razgovore na stranom jeziku. Moguće je da je riječ o turistima, ali vrlo vjerojatno ćete čuti razgovore slovačke nacionalne manjine koja je najbrojnija baš na ovom području. Bogata baština ovog kraja očituje se u svakoj njegovoj vinovoj lozi, šumi, polju, spomenicima i stanovnicima predivnog Iloka. Uživajte u odmoru koji će obilježiti mir, ali i veselje i gostoprimstvo Iločana koje je nadaleko poznato!