OPATIJA - AKTIVNOSTI, MANIFESTACIJE I TURE

OPATIJA – AKTIVNOSTI, MANIFESTACIJE I TURE

Biser Jadrana, grad Opatija poznata je po najdužoj povijesti turizma te je idealna za osobe koje vole (ne)aktivni odmor!

AKTIVNOSTI I MANIFESTACIJE U OPATIJI

Kao što smo ranije spomenuli Opatija ima stoljetnu tradiciju turizma u Lijepoj našoj, tako da, što se manifestacija tiče, ne zaostaju i ima ih na pretek,…

U Opatiji možete uživati u idućim manifestacija:

 • Ljetna pozornica – nalazi se na zelenom „poluotoku” u parku Angiolina uz Jadransko more, a u toplim danima Opatija je domaćim vrhunskoj zabavi pod vedrim nebom. Posjetitelji mogu uživati u glazbenim koncertima, filmovima, festivalima,…
FESTIVAL U OPATIJI
 • Dora – glazbeno natjecanje u organizaciji Hrvatske radiotelevizije ime je dobilo po skladateljici Dori Pejačević. Natjecanje za hrvatskog predstavnika na Eurosongu počelo se je održavati u bajnoj Opatiji kako bi se vratio „sjaj” Opatijskog festivala, koji je ukinut sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća.
 • Advent u Opatiji – blagdanska čarolija u svakom kutku ovog romantičnog grada. U doba adventa u Opatiji možete uživati osim u ukrasima i lampicama u velikom izboru čokoladnih delicija, nordijskom hodanju,… Također, čari adventa možete iskusiti s morske strane, možete uživati na valovima opatijskog akvatorija. Opatijski advent je 2021. godine „nosio” titulu „Best Christmas Lights”, a titulu dodjeljuje European Best Destinations.
ADVENT U OPATIJI

AKTIVNI ODMOR U OPATIJI

Ako radije birate aktivni odmor, Opatija je idealna lokacija za Vas iz više razloga, u nastavku otkrijte neke od razloga za aktivni odmor u Opatiji.

AKTIVNI ODMOR U OPATIJI

Tri razloga za aktivni odmor:

 • Opatija je bogata kulturno-povijesnim znamenitostima te posjetitelji imaju kilometre i kilometre romantično-turističkih atrakcija ispred sebe.
 • Ljubitelji planinarenja, biciklizma ili pješačenja, a ujedno i prirodnih ljepota, mogu se zaputiti na obližnju planinu Učku koja je ujedno i park prirode!
PLANINARENJE PO UČKOJ
 • Opatija ima veliki izbor sportskih aktivnosti, a neke od njih su: jedrenje, surfanje, ronjenje, vožnja kanuom, quadom po Učkoj te ostale aktivnosti.
AKTIVNI ODMOR U OPATIJI

TURE PO OPATIJI

Opatija je poznata po prirodnim ljepotama i bogatom kulturnom baštinom, a i dobro je poznata činjenica da je Opatija poznata kao primjer virtuoznog uklapanja arhitekture u pejzaž, koji odaje priznanje prošlosti i prirodnom nasljeđu. Ako imate malo viška slobodnog vremena možete se „baciti” u obilazak parkova, perivoja, zadivljujuće arhitekture,…

OPATIJA

Ture po tri zaštićena parka:

 • park Angiolina – osnovu parka čini gaj stabala lovora, a u parku se ističe polje kamelija. Također, u parku možete vidjeti više od sto i četrdeset biljnih vrsta, a neke od njih su: kalifornijski cedar, japanska banana, golemi mamutovac,… Park je zaštićen spomenikom parkovne arhitekture 1968. godine. Centralna građevina u parku je Villa Angiolina iz 1884. godine, a činjenica je da je godina izgradnje Ville smatra začećem opatijskog turizma!
 • Park Svetog Jakova – zaštićen je spomenikom parkovne arhitekture 2010. godine, a posjetitelje privlači više od četrdeset biljnih vrsta, a neke od njih su egzotične, kao na primjer: divlji cimetnjak, kavkaska jela, trolisna naranča, slatka maslina,… Također, u parku se nalazi najstarija građevina u Opatiji, a to je crkva sv. Jakova, koja se prvi put spominje 1449. godine.
 • Park Margarita – osnovan je oko 1900. godine, a šezdeset i osam godina kasnije je zaštićen spomenikom parkovne arhitekture. Ovaj park posjetitelje „poziva” na mir te uživanje u bogatstvu biljnih vrsta. U parku je očuvana prirodna šuma hrasta medunca te lovora, a od ekskluzivnih vrsta možete pronaći: Ginko biloba, bambus, golemi i obalni mamutovac te ostale više ili manje atraktivne biljne vrste.
Ginko biloba

Neki od ostalih parkova su:

 • Gorovo,
 • Imperijal,
 • Esperia,
 • Bulgaria,
 • Parkovni trg na Slatini,
 • Vladimira Nadzora,…

Kada se zateknete u ovom gradu-parku odnosno, „Biseru” Lijepe naše, bilo bi dobro da napravite ture po idućim lokacijama:

 • Lungomare ili Šetalište Franje Josipa I – je najpoznatija atrakcija Opatije. Šetalište s jedne strane pruža pogled na beskrajno plavetnilo, a s druge, na zanimljiv spoj arhitekture i prirode, možete uživati u pogledu na parkove, ville, kuće za odmor, spomenike,…
Lungomare ili Šetalište Franje Josipa I
 • Hotel Kvarner – najstariji hotel na Kvarneru otvoren je 1884. godine te je u to doba bio prvi luksuzni objekt u Opatiji. Prvotno je bio namijenjen kao sanatorij za plućne bolesti, a nakon požara je objekt preinačen u hotel te zajedno s novoizgrađenom Kristalnom dvoranom postaje gradsko okupljalište za kulturno-zabavne manifestacije te ostale događaje.
 • Djevojka s galebom – još jedan od simbola Opatije je i ova statua, koja je postavljena 1956. godine, a nalazi se uz Lungomare. Fotografije s najatraktivnijom djevojkom s galebom čekaju na Vas!
DJEVOJKA S GALEBOM
 • Amerikanski vrtove – „tajni” terasni vrtovi su zelena oaza skrivena od znatiželjnih pogleda, a nalaze se u neposrednoj blizini centra Opatije te pružaju mir, spokoj i pogled na Kvarner, a od 2016. godine je uvršten na popis nematerijalnog kulturnog dobra.
POGLED NA KVARNER
 • Hrvatska staza slavnih – od 2005. godine u Opatiji postoji staza slavnih koji su na području: znanosti, sporta, umjetnosti, kulture,… ostavili trag i doprinijeli promociji Lijepe naše diljem svijeta.