3 mjesta za vikend odmor u Gorskom kotaru

3 MJESTA U GORSKOM KOTARU KOJA SU KAO STVORENA ZA VIKEND ODMOR

Uživanje u mirisu prirode tijekom proljeća, pogledu na zaleđena jezera i snježne obronke tijekom zime, jesenskom bojama ili pak bijegu od vrućina tijekom ljeta, Gorski kotar je idealno izletište tijekom svih godišnjih doba.

S obzirom na izgled ovog kraja, ali i temperature, pomalo je teško povjerovati da se Gorski kotar nalazi poprilično blizu mora. Kraj je ovo gdje je vrijeme pomalo i stalo, pružajući posjetiteljima izvrsnu priliku za potpunim „resetom” i punjenje baterija aktivnostima u prirodi ili potpunom opuštanju i ljenčarenju. Snježna idila, magični kanjoni, jezera i prolazi tijekom proljeća, obronci i planine tijekom ljeta i uživanje u jesenskoj gastronomskoj ponudi, samo su neki od razloga zašto biste trebali istražiti Gorski kotar. Za vas smo izdvojili tri izletničke destinacije u Gorskom kotru kojima se posjetitelji često i rado vraćaju.

FUŽINE

Ako ste barem jedanput prošli autocestom iz kontinentalne Hrvatske prema Rijeci (ili obrnuto) zasigurno vam je pažnju osvojilo slikovito mjestašce smješteno na jezeru. Potoci, jezera, livade, bogate šume crnogorice, brjegovi, šetnice, slikovite kućice koje se doimaju kao nanizane uz jezero, Fužine su prava mala meka ljubitelja aktivnog odmora, ribiča, ali i romantičara. Slikovitost Fužinama daju tri akumulacijska jezera – Bajer, Potkoš i Lepenica oko kojih su se smjestile i glavne rekreacijske točke Fužina.

3 akumulacijska jezera Fužina

Šetnica Bajer je svakako najpoznatija, a na njoj se nalazi i trim staza, no u okolici Fužina nalazi se devet pješačkih i biciklističkih staza, kao i planinarske tako da će svaki zaljubljenik u aktivni odmor pronaći idealnu stazu za sebe. Jedna od ključnih atrakcija ovog kraja je špilja Vrelo koja je duga 300 metara, a dodatni magični ugođaj stvara podzemna voda koja kroz nju protječe. Ni ljubitelji kulturnog turizma neće u Fužinama biti zakinuti; sakralni objekt – crkva sv. Jurja u Liču datira iz 1662. godine, a crkva sv. Antona Padovanskog najveći je objekt u Gorskom kotru, a sagrađen je u prvoj polovici 19. stoljeća. Ako se još niste uvjerili da su Fužine idealno „vikend odredište”, možda će vam u tome pomoći i ponuda aktivnosti; na jezerima je uz dozvolu moguće pecati ili pak uživati u vožnji brodićem, kaubojsko selo City od Roswell dat će vam osjećaje kao da ste glavni glumci kakvog western filma, turistički vlak idealan je za razgledavanje Fužina obitelji s malom djecom, a svi željni adrenalinske zabave istu mogu potražiti u zabavnom i paintball parku koji se nalazi u obližnjem mjestu Vrata. U svoju planinarsku knjižicu upišite vrh Preradović, tijekom zime sanjkajte se na sanjkalištu Vrata, a u svako doba godine možete uživati u delicijama lokalnih OPG-ovaca. Dočekati Novu u podne? I to je moguće u Fužinama. Odaberite omiljeno godišnje doba, rezervirajte svoj smještaj u apartmanima u Fužinama i uživajte u ovom pomalo alpskom krajoliku gorskog dijela Hrvatske.

Fužine

KANJON KAMAČNIK

Ova romantična zelena oaza idealna je za sve ljubitelje žubora rijeke, netaknute prirode, ali i romantičnih pješačkih staza. Kanjon Kamačnik idealno je odredište za sve ljubitelje odmora u prirodi, a prilagođen je svim uzrastima. Bilo da želite šetati pješačkim stazama, imati romantični piknik u prirodi ili osigurati djeci zabavnu igru u prirodi, Kamačnik nudi sve to i više. Kamačnik je desni pritok Dobre čije se ušće nalazi nešto južnije od mjesta Vrbovsko. Tamo i počinje možda i najatraktivniji dio ovog izletišta, kanjonski dio Kamačnika. Osim malih izvora koji se ulijevaju u Kamačnik i žubore spuštajući se niz kamenje i stijene, posebnu čar ovom izletištu daju mostići i galerije. Područje Kamačnika obiluje bogatim životom svijeta flore i faune od kojih su poneki primjerci i endemski. Pastrve, daždevnjaci ili pak siva čaplja, samo su neke od životinja koje ćete vjerojatno ugledati tijekom izleta u Kamačnik, a zanimljive informacije o ovom kraju istražite šećući edukativnom glazbenom stazom – Panova staza ili Botaničkom stazom.

Kanjon Kamačnik

VRAŽJI PROLAZ I ZELENI VIR

Svi zaljubljenici u bajkovite prizore prirode trebali bi posjetiti ne samo Vražji prolaz i Zeleni vir, već i Muževu hišu i Skradinski vrh. Kako biste došli do ovih nesvakidašnjih prirodnih ljepota, trebate se uputiti prema Skradu koji se i nalazi povrh kanjona u kojemu se nalazi Vražji prolaz i Zeleni vir. Ovo područje Gorskog kotara zaštićeno je kao značajni krajobraz zbog svojih iznimnih ljepota te geoloških vrijednosti. Vražji ili Vrajži prolaz, kako ga lokalno stanovništvo naziva, jedan je od najljepših kanjona ne samo Gorskog kotara, već i šire. Dug je 800 metara, a uz njega se nalazi pješačka staza koja je posebno dojmljiva jer su određeni dijelovi usječeni u stijenama iznad potoka. Kroz kanjon protječe potok Jasle koji na pojedinim dionicama stvara slikovite slapiće. Četrnaest metara povrh potoka nalazi se impozantan ulaz u stijenu – Muževu hišu koja je duga oko dvjesto metara, a posjetitelje će očarati dvorana s jezercem. Kada uočite kakvih 70 metara visoku stijenu između dva obronka s koje se obrušavaju dva potočića, došli ste do Zelenog vira. Jedan od dva potočića nestaje, no drugi u obliku slapa pada ispred otvora špilje u kojoj se nalazi jezerce smaragdno zelene boje. Ljubitelji planinarenja svakako bi trebali osvojiti Skradinski vrh s kojega se tijekom vedrih dana pogled pruža ne samo na obližnje obronke i mjesta, već sve do Slovenije.

Vražji prolaz u Gorskom Kotraru

Biciklističke, pješačke i planinarske staze, potoci, jezera, špilje i kanjoni, livade, šume, brda, bogata gastronomska ponuda Gorskog kotara, ali i šarmantne drvene kuće za odmor te tradicionalno uređeni apartmani, samo su neki od razloga zašto biste se trebali odlučiti vikend provesti u nekoj od destinacija Gorskog kotara. Proučite vremensku prognozu, ponesite odgovarajuću obuću i odjeću i uživajte u kutku Hrvatske koji će biti istinski raj za opuštanje daleko od svakodnevice!