Plaže u Zadru i okolici

PLAŽE U ZADRU I OKOLICI

Zadar je mnogima omiljeno odredište ljetovanja jer je njegova obala kao stvorena za sve ukuse.

Javne gradske plaže, kupalište u samom centru grada, šljunčane, pješčane, kamenite, plaže koje krasi Plava zastava, s mnoštvom ugostiteljskih objekata i popratnim zabavno – rekreativnim sadržajem ili na osami. Ne zvuči li to na idealnu destinaciju ljetovanja? Od dijela otoka Paga na sjeveru, Zadra, obližnjeg Nina ili Biograda na Moru ili slikovitog Ugljana te Dugog otoka, na vama je samo da odaberete omiljeno mjesto u kojemu ćete provesti ljetovanje ili pak obiđete sve plaže Zadarske županije tijekom odmora. Na vama je da ponesete kupaće kostime, ručnike, opcionalno ležaljke i suncobrane, maske i peraje i veselje jer idete na ljetovanje, a mi vam u nastavku donosimo pregled nekolicine plaža u Zadarskoj županiji.

U gradu Zadru najpoznatije plaže su:

 • Borik
 • Diklo
 • Diklovac
 • Donat
 • Fontana
 • Foša
 • Karma
 • Kolovare – Bazen
 • Maestrala
 • Njivice
 • Podbrig
 • Punta Bajlo
 • Puntamika
 • Vitrenjak
 • Vukovica
 • Zgon

SAKARUN, DUGI OTOK

Sakarun ili Saharun je jedna od najljepših plaža na hrvatskoj obali koja se nalazi na Dugom otoku. Fotografije ove plaže nisu se našle samo u hrvatskim, već i svjetskim medijima. Riječ je o prostranoj uvali koja je duga oko 800 metara, a ono što je posebnost ove plaže je bijeli pijesak i izričito prozirno more. Ulazak u vodu je veoma plitak i postupno dolazi do dubine pa je iz istog razloga ova plaža jedna od omiljena obiteljima s malom djecom, a osvježenje možete potražiti u nekom od dva ugostiteljska objekta. Plaža je opasana borovom šumom koja nudi hlad. Iz mjesta Božava na Dugom otoku vozi turistički vlakić koji vozi do plaže Sakarun.

Plaža Saharun na Dugom otoku

PLAŽA KOLOVARE, ZADAR

Plaža Kolovare nalazi se blizu centra Zadra te je jedna od najpopularnijih plaža Zadra. Plažu krasi čistoća mora te se na njoj vijori Plava zastava. Hlad možete pronaći ispod borova ili slamnatih suncobrana, a na plaži se nalazi mnoštvo sadržaja pa tako možete unajmiti pedaline, kajake, skakati po skakalicama na vodi, zaigrati odbojku, vaterpolo itd. Osvježenje možete pronaći u ugostiteljskim objektima ili kupiti sladoled na štandu. Veliki plus ove šljunčane plaže je to što je u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom kojima je pojednostavljen ulazak u vodu pomoću lifta, no i do sanitarnog čvora.

Plaža Kolovare u Zadru

PLAŽA U TURISTIČKOM NASELJU, ZATON

U malom naselju pore Zadra – Zatonu postoji nekolicina plaža, no možda je zbog sadržaja najzanimljivija ona koja se nalazi u sklopu Zaton Holiday Resorta. Riječ je o primarno pješčanoj plaži s pokojim šljunkom. Ulazak je na većem dijelu izuzetno plitak pa roditelji s malom djecom mogu biti na miru, no odrasli kako bi pronašli osvježenje trebat će dosta propješačiti dok se ne stigne do dubina. Na plaži se nalaze ugostiteljski objekti koji nude piće i hranu, u sklopu kampa postoji trgovina, suvenirnica, poštanski sandučić ako slučajno poželite javiti rodbini da ste se okupali i u Zatonu. Za vanjske goste kampa ulaz se naplaćuje s obzirom da se na ulazu u kamp nalazi rampa. Put do plaže je popločen pa je plaža relativno prilagođena i osobama s invaliditetom. Osim navedene plaže u sklopu kampa, u Zatonu je moguće kupati se na veoma sličnim pješčanim plažama koje se zovu: Bilotnjak, Punta, Jaz – Vrulja te Pliša – Ploče.

Plaža u kampu u Zatonu

PLAŽA ŽDRIJAC, NIN

Nin je svima poznat po ljekovitom blatu i tri metra dugoj pješčanoj plaži pod nazivom Kraljičina plaža koju osim već spomenutog blata krasi i izuzetna plićina. No, u Ninu se također nalazi i plaža koja je meka za windsurfere i kiteboardere. Riječ je o plaži Ždrijac. Oni koji nemaju iskustva ili vlastitu opremu mogu naučiti osnove u školi kiteboardinga i potom u praksi prkositi vjetru na kiteu. Zbog plićaka idealna je i za obitelji s malom djecom, ali i ljubitelje picigina. S obzirom da je vjetar gotovo svakodnevno prisutan na plaži Ždrijac, u odmoru od kupanja možete puštati zmajeve i gledati kako se vijore na vjetru.

PLAŽA ŽDRIJAC nalazi se u Ninu

Odlazak na ljetovanje u Zadar ili kakvo okolno mjesto idealno je automobilom jer ćete tada imati priliku na jednostavan način obići svaku uvalicu i plažu koja vam se putem svidi ili o kojoj ste pročitali te želite na njoj uživati u morskim radostima. Pješčane, šljunčane, kamene, osamljene ili s pregršt popratnih aktivnosti, plaže na području Zadra i okolice idealno su odredište za sve one kojima nikada ne može dosaditi kupanje, sunčanje i opuštanje uz šum mora.