Plaže na otoku Braču

PLAŽE NA BRAČU

Bijeli i žuti pješčani i šljunčani žali koji nježno uranjaju u nestvarno lijepo tirkizno more koje se s dubinama pretvara u duboku modru boju, čine otok Brač omiljenim odredištem ljetovanja mnogih.

Popularnosti Brača diljem svijeta, kao odredišta ljetovanja, svako pridonosi plaža koja je i svojevrsni simbol otoka Brača, a riječ je o Zlatnom ratu.

Na Braču je u ponudi pregršt smještajnih kapaciteta za svačiji ukus i budžet, a otok nudi pregršt mogućnosti za obitelji s malom djecom kao i one željne zabave dugo u noć. Mnogobrojni su sadržaji za upotpunjenje godišnjeg odmora; od uživanja u bogatoj i jedinstvenoj gastronomskoj ponudi ovog otoka, vodenim aktivnostima i drugim zanimacijama za ljubitelje aktivnog odmora, bogatu kulturnu baštinu te kulturna događanja, ali je i meka za sve one koji po cijele dane samo žele upijati D vitamin, uživati u cvrkutu cvrčka, mirisu borove i čempresove šume i potražiti osvježenje u kristalno čistom moru.

Bili rat, Bunta, Gumonca, Likva, Lovrečina, Luke, Murvica, Mala Lozna, Zlatni rat samo su neke od poznatih plaža na otoku Braču, no gdje god bili smješteni, svaki kutak obale ovog otoka nudit će vam prekrasne plaže.

Tirkizno more plaža na otoku Braču

Samo neke od plaža na otoku Braču:

 • plaža Slatina, Murvica
 • plaža Gaber, Murvica
 • plaža Zora, Sumartin
 • plaža Banj, Supetar
 • uvala Osibova, Milna
 • plaža Tri mosta, Supetar
 • plaža Martinica, Bol
 • plaža Koromaslinova, Milna
 • plaža Mia, Bol

ZLATNI RAT, BOL

Plaža Zlatni rat predstavlja najprepoznatljiviju plažu Hrvatske diljem svijeta. Vršak ove rajske šljunčane plaže predstavlja vizuru mjesta Bol na otoku Braču. Plaža se sastoji od sitnog šljunka koji uranja u tirkizni pojas mora. Fenomen ove plaže je da postaje svake godine sve duža pri čemu prema zadnjem mjerenju dužina žala iznosila je 19 900 m2. Srce plaže prikriva šuma koja osigurava hlad tijekom vrućih ljetnih dana, no na plaži je moguće unajmiti ležaljke i suncobrane koji će vam osigurati udobnost i zaštitu od jakih sunčevih zraka. Do plaže vodi popločena šetnica, a može se stići i turističkim vlakićem ili brodicom. Na plaži se nalazi Plava zastava te plažu i njene kupače čuva spasilac. Plaža Zlatni rat je u više navrata bila uvrštena među najljepše plaže svijeta, a zadnja potvrda je uvrštenje među top 50 plaža svijeta od strane Big 7 Travel-a.

Plaža Zlatni rat u Bolu na otoku Braču

PLAŽA KOTLINA I BIJELA KUĆA

Zamislite da ležite u hladu borove šume, pod vama sitni šljunak, a pogled vam seže na tirkizno more i Dominikanski samostan. Rijetko gdje na svijetu možete uživati u morskim radostima u gledajući pritom na spomenike. Dominikanski samostan i crkva sv. Marije Milosne utemeljeni su na poluotoku Glavici sredinom 15. stoljeća, a tzv. Bijela kuća bio je nekada najluksuzniji hotel Bola koji već dugi niz godina čeka svoju obnovu pa se u međuvremenu tu održava art festival Graffiti na Gradele. Riječ je o plažama koje su relativno blizu centra Bola pa do njih možete stići i biciklom, rolama, pješice ili automobilom. Zbog postupnog šljunčanog ulaza u more, plaže su idealne za obitelji s djecom, a s obzirom da je riječ o manje popularnim plažama od Zlatnog rata, ove će vam plaže osigurati veći mir i opuštanje. Šuma koja obgrljuje obalu pruža prijeko potreban hlad. Osvježenje možete potražiti u obližnjem ugostiteljskom objektu.

Plaža kod Dominikanskog samostana u Bolu na otoku Braču

PLAŽA LOVREČINA

Jedna je od najatraktivnijih plaža na otoku Braču zbog činjenice da je veoma prostrana, pješčana, krasi ju more u svim nijansama zelene i plave boje, a povrh plaže nalazi se vrijedno arheološko nalazište. Riječ je o ostacima bazilike sv. Lovre koja datira iz 5.-6. stoljeća. Plaža Lovrečina nalazi se na 4 kilometara od mjesta Postira, a do nje se može doći cestom, pješačkom stazom ili morskim putem. Na plaži se nalaze ugostiteljski objekti kao i sportsko igralište. Plaža se prostire na čak 8000m2, dužine je od 100m, a širine 160m. Tijekom posjete ili ljetovanja u Postiri nemojte propustiti okupati se i na sljedećim plažama:

 • Molo Lozna – moguće je unajmiti ležaljke, suncobrane, pedaline, jet ski, sandoline, a na plaži se nalazi i ugostiteljski objekt
 • Velo lozna – slikovita mala šljunčana uvala
 • Zastivonje – idealna šljunčana plaža za obitelji s malom djecom, a u blizini se nalazi konoba i market
 • Rot – šljunčana plaža koja ima ulaz prilagođen za osobe s invaliditetom
 • Prja – plaža betonirane obale, ali šljunčanog podmorja
 • Porat – šljunčana plaža koja se nalazi kod luke
 • Bok – plaža za nudiste
Plaža Lovrečina otok Brač
IZVOR: https://croatia.hr/hr-HR/dozivljaji/plaze/plaza-lovrecina

PLAŽA LUČICA, SUTIVAN

Riječ je o veoma uskoj šljunčanoj plaži u samom centru Sutivana. Plaža, tj. Zona plivača je zbog sigurnosti kupača ograđena bovama. S plaže pogled seže direktno na crkvu Uznesenja Marijina koja datira iz 16. stoljeća. Na toj uskoj plaži očekujte poteškoće s ležanjem tijekom plime, a s obzirom da se nalazi u mjestu, nema prirodne sjene jer je povrh nje cestica. Osvježenje možete potražiti u bilo kojem ugostiteljskom objektu u mjestu Sutivan, a na plaži se nalaze tuševi koji će vas dodatno osvježiti tijekom vrućih ljetnih dana.

Plaža Lučica Sutivan

Bilo da ste odabrali pješčane, šljunčane ili pak betonske plaže, na ljetovanje dolazite s malom djecom ili ste željni noćnih provoda, držite se sigurnosti plićaka ili pak uživate u vjetrovima i valovima na windsurfu, obala otoka Brača svima će osigurati ljetovanje vrijedno pamćenja!