PLAŽE NA JADRANU I KRSTARENJE JADRANOM

PLAŽE NA JADRANU I KRSTARENJE JADRANOM

Najdraža aktivnost ljeti velike većine ljudi na godišnjem odmoru jest uživanje u moru.

Jadransko more ogranak je Sredozemnog mora koji nudi puno ljepote, biološke raznolikosti i gotovo nestvarnih prizora. More možemo istraživati već s plaže, ali i krstareći brodom. Koja god od ove dvije aktivnosti vam bila draža, moguće da ćete se nakon ovog članka inspirirati na obje.

JADRANSKE PLAŽE

Jadranske plaže nude niz prirodnih i umjetnih plaža, pa oni koji su više avanturisti najčešće vole odmarati na prirodnim plažama, a oni koji vole sigurnost, uređenje i brojne sadržaje na plaži radije uživaju u uređenim i umjetnim plažama. Hrvatske plaže Jadrana rasprostiru se od Istre, preko Kvarnera, pa sve do krajnjeg juga Dalmacije i brojnih hrvatskih otoka. Mogu biti šljunčane, kamenite, pjeskovite ili betonirane, a svaka od njih ima neku svoju prednost.

PLAŽE NA JADRANU I KRSTARENJE JADRANOM 1
Izvor: Unsplash/ Joshua Newton

PLAŽE ISTRA I PRIMORJE

Donosimo nekoliko odabranih i posebnih plaža Istre i Primorja. Na otoku Cresu nalazi se plaža Beli koja se skriva ispod litice. Ova šljunčana plaža nalazi se u blizini istoimenog mjesta koje datira iz rimskih vremena. Na samoj plaži nalaze se stare ribarske kućice, a oni najhrabriji mogu na njoj iskusiti i zip-line. Čarobna plaža u Istarskom gradiću Rapcu zove se Lanterna. Plaža je mala s krupnim šljunkom, a more je kristalno čisto. Na plaži postoji mogućnost iznajmljivanja udobnih ležaljki sa suncobranima. Ako je vjerovati imenu i ljepoti plaže, raj se nalazi na otoku Rabu na pješčanoj plaži imena Rajska. Plaža se nalazi u mjestu Lopar, a posjetiteljima nudi plitko i toplo more s gustim hladom, zbog čega je omiljena plaža roditelja s djecom.

PLAŽE NA JADRANU I KRSTARENJE JADRANOM 2
Izvor: Unsplash/ Gian Luca Garattoni

PLAŽE SJEVERNE I SREDNJE DALMACIJE

Odlučili smo istaknuti neke plaže sjeverne i srednje Dalmacije da bismo vas inspirirali gdje možete ljetovati ove godine. Viška plaža Srebrna prirodni je fenomen jer su na njoj samo kameni obluci. Sami mještani tvrde kako je ovo možda i najbolja plaža na Visu jer osim prekrasnog mora i zanimljivog tipa plaže, prepuna je borove hladovine. Punta Rata plaža je pored mjesta Brela, a posebno je zanimljiva po „kamenu života“, odnosno stijeni koja je u moru, a iz nje raste bor. Ni jedno spominjanje plaža Hrvatske ne prođe bez posebne plaže Zlatni rat na otoku Braču. Sprud šljunka prkosi moru i mijenja svoj oblik, stoga je plaža uvijek drugačijeg oblika. Jedne od najljepših hrvatskih razglednica sigurno su sa slikom Zlatnog rata.

PLAŽE NA JADRANU I KRSTARENJE JADRANOM 3
Izvor: Unsplash/ Karolina Kołodziejczak

PLAŽE JUŽNE DALMACIJE

Prema predaji, u antička vremena Odisej nasukao se na plaže Saplunaru Veliku i Malu na otoku Mljetu. Velika Saplunara plaža je sitnog pijeska, s prirodnim hladom i ugostiteljskim objektima. Nedaleko od Velike, nalazi se Mala Saplunara koja je također predivna pješčana uvala u hladu. Malogdje na Jadranu može se naći plaža koja je tako gusto okružena borovom šumom kao što je plaža Vučine pored mjesta Žuljana na poluotoku Pelješcu. Godine 2007. plaža Proizd na istoimenom otočiću pored Korčule proglašena je najljepšom plažom Jadrana, ali ljepota joj je ostala ista do dan danas. More je čisto i prelijeva se u brojne nijanse plave boje. Osim ove čarobne plaže postoje još 3 na otoku i sve su povezane šetnjom kroz gustu šumu.

KRSTARENJE JADRANOM

Iako je posebno iskustvo na moru i dok se prevozimo brodom od jedne do druge lokacije, pravo uživanje počinje upravo na krstarenju. Brodovi za krstarenje namijenjeni su putnicima koji žele uživati u sadržajima na brodu, a pritom putovati od grada do grada gdje su povremena pristaništa broda. U Hrvatskoj postoji nekoliko popularnih tura krstarenja. Jedna od njih je krstarenje južnom Dalmacijom koje uključuje posjet Splitu, Bolu na Braču, Starom Gradu na Hvaru, Visu, Korčuli i Makarskoj. Još jedna ruta južne Dalmacije je Dubrovnik, Mljet, Korčula, Hvar, Trstenik i Šipan. Nešto sjevernija ruta počinje iz Splita, a zatim se posjećuje Rogoznica, Zlarin, Vodice, Zadar, Šibenik i Trogir. Ako želite istražiti sjeverni Jadran krstareći postoji ruta Opatija, Krk, Rab, Pag, Ilovik, Lošinj i Cres. Iako krstarenja često sa sobom nose asocijaciju na luksuz, ona uistinu mogu biti luksuzna, ali postoje i nešto jeftinije opcije krstarenja kojima u fokusu nije premium sadržaj. Ovisno o vašem budžetu, željama i preferencama možete biti smješteni u različitim vrstama kabina – one s balkonom, s prozorom ili u unutrašnjim kabinama. U luksuznijim varijantama postoje apartmani ili vrtne vile. Većinom je u cijenu samog krstarenja uključena sva hrana, a piće se najčešće nadoplaćuje. Krstarenje je idealan izbor godišnjeg odmora za one koji žele posjetiti što više mjesta u kratkom vremenu, a između izleta na kopno odmarati i uživati u blagodatima broda. Još jedna od prednosti krstarenja jest ta da cijelo vrijeme se udiše zdrav morski zrak. Kada brod pristane, može se izaći s njega i posjetiti mjesto u koje se uplovilo, ali ako vas ne zanima to mjesto ili jednostavno želite odmor, uvijek možete ostati na brodu. Postoje brojni sadržaji na brodu s kojima se može zabaviti u slučaju lošeg vremena. Veliki brodovi za krstarenje su poput malog grada s trgovinama, barovima, restoranima, teretanama i wellnessima.

PLAŽE NA JADRANU I KRSTARENJE JADRANOM 5
Izvor: Unsplash/ Josiah Weiss

Ako ste ovog ljeta odlučili odmarati na nekoj hrvatskoj plaži i ipak krstarenje ostaviti za neku sljedeću godinu, na našem portalu brzo i jednostavno možete rezervirati privatne smještaje za svoje ovogodišnje ljetovanje. Bilo da tražite apartmane, studio apartmane, sobe ili kuće za odmor – možete ih pronaći na našem portalu.

Ako iznajmljujete privatni smještaj, besplatno ga možete oglasiti na specijaliziranom portalu PrivatniSmjestaj.hr.