Plaža Sv. Filip i Jakov 1

Plaža Sv. Filip i Jakov

Ako volite dugačke šetnje po šetnici uz plažu i zalaske sunca, čitate pravi članak, jer malo dalmatinsko mjesto Sv. Filip i Jakov upravo je mjesto za vaš sljedeći godišnji odmor. Smješten između dva veća grada, Zadra na jugoistoku i Biograda na moru koji je udaljen svega 5 kilometara, idealno je smješten za miran obiteljski odmor, ali i za jednodnevne izlete na otok Pašman, Zadra, Pakoštane ili Sukošan.

Sv. Filip i Jakov

Hrvati su naselili ovo mjesto još u sedmom stoljeću, a u 13. tom stoljeću napravljena je mala crkvica Sveti Filip i Jakov po kojoj je kasnije mjesto dobilo ime. U šesnaestom stoljeću formirao se centar mjesta te je sagrađena crkva Sv. Mihovila kao jedna od poznatih znamenitosti u mjestu. Ime Sveti Filip i Jakov tokom povijesti mijenjalo se, a u vrijeme Jugoslavije maknuta je riječ Sveti, koja se nakon što je Hrvatska postala samostalna država ponovno vratilo u ime mjesta.

Plaža Sv. Filip i Jakov 2
Izvor fotografije:opcina-svfilipjakov.hr

Sv. Filip i Jakov bio je poznat po vilama zadarskih plemića, od kojih je najpoznatija vila obitelji Borelli  u kojima je ta obitelj pozivala na druženje poznate mislioce, stvaratelje toga doba i tako je počela era turizma u tom mjestu. Tu vrijedi spomenuti park Borelli koji je napravljen 1902, godine i u stilu talijanskih vrtova tog vremena,  zaštićen od 1964.te godine kao spomenik parkovne arhitekture. Jedna od znamenitosti koje ne smijete zaobići je i romanička crkva sv. Roka, sagrađena u 11. tom stoljeću u kojoj su sačuvani rijetki sakralni objekti iz tog razdoblja te je zbog toga uvrštena u kategoriju spomenika kulture. U današnje vrijeme, Sv. Filip i Jakov jedno je od omiljenih ljetnih odredišta sjeverne Dalmacije i često mjesto jednodnevnih izleta zbog prekrasne plaže Iza Banja.

Plaža Iza Banja

Uvijek kada birate svoju sljedeću ljetnu destinaciju među prvim stvarima na koje ćete obratiti pozornost je definitivno plaža- bilo da volite pješčanu, šljunčanu ili stjenovitu, sa puno sadržaja i ugostiteljskih objekata ili divlju plažu na koju se možete sakriti od znatiželjnih pogleda i mase ljudi. U ovom slučaju definitivno biste izabrali Sv. Filip i Jakov jer nudi plažu Iza Banje sa oznakom Plave zastavice koja predstavlja čistoću mora i uređenost infrastrukture plaže. Na ovoj 1.1 km dugoj plaži možete birati između šljunčanog, betonskog i pješčanog dijela plaže gdje možete naći prirodan hlad ispod borove šume i opušteno uživati u danu na suncu. Ova plaža nudi mnoštvo sportskih aktivnosti – od ronjenja, plivanja, skijanja na vodi do najma kajaka i supa. Uz to na plaži možete birati između mnoštva restorana i beach barova, na korištenje imate tuševe, wc-e ili možete unajmiti na cijeli dan ili na nekoliko sati suncobrane i ležaljke koje se nalaze po cijeloj plaži.

Uz plažu Iza Banja možete se kupati i na šljunčanoj plaži Croatia koja se nalazi u apartmanskom naselju Croatia, ali je dostupna za javnost. Naravno prvo šta vas privuče je bogata ponuda sportskih aktivnosti: odbojka na pijesku, tenis, ronjenje, plivanje, dječje igralište, restorani i barovi.

Dosta popularna plaža među domaćima i turistima je i moderno uređena šljunčana plaža Morovička koja se nalazi 30 minuta hoda od Sv. Filipa i Jakova. Ako ljetujujete tamo, definitivno vrijedi posjetiti i ovu plažu i uživati u njenoj ljepoti i svim sadržajima koje nudi. U blizini plaže se nalazi i srcoliki otočić Galešnjak koji je postao poznat diljem svijeta baš zbog tog svog oblika.

Smještaj u Sv. Filipu i Jakovu

Ako još tražite smještaj za ljetni odmor, krajnje je vrijeme da ga rezervirate i osigurate svoju malu oazu mira i da se prepustite svim čarima ljeta u Hrvatskoj. U Sv. Filipu i Jakovu imate na izbor mnoštvo privatnog smještaja –  od obiteljskih apartmana, kuća za odmor, vila, robinzonskih kućica i apartmanskih naselja te hotela sa različitim kategorijama. Možete kombinirati miran i aktivan ljetni odmor uz mnoštvo sportskih, kulturno-zabavnih i ostalih turističkih sadržaja tokom cijelog ljeta. Uz to, najbitnije od svega, imate na korištenje prekrasne plaže na kojima možete provoditi dane u prirodnom hladu netaknute prirode, uz osvježavajuće piće dok se vaša djeca igraju na plaži ili na obližnjem dječjem igralištu ili provedite dan u ronjenju po jadranskom podmorju, na izletu u neki od nacionalnih parkova ili u noćnom provodu u Zadru, Biogradu ili Sukošanu. Odlučite se baš za Sv. Filip i Jakov i stvorite nove uspomene sa svojim najdražima.

Saznajte sve o jednoj od ljepših plaža u Hrvatskoj, Plaža Iza Banja. Saznajte i o drugim hrvatskim prekrasnim plažama i mjestima o kojima možete pročitati više na našem portalu i lakše odabrati svoju sljedeću ljetnu destinaciju. Preporučili bismo vam da posjetite Sv. Filip i Jakov i kao jednodnevnu stanicu na putu do vašeg ljetnog odredišta, nećete sigurno požaliti. Ukoliko tražite smještaj, pronađite ga na platformi privatnismjestaj.hr.