Plaža Slanica 1

Plaža Slanica

Sigurno ste se bar jednom okupali na poznatoj Slanici na šibenskoj rivijeri, a ako niste sad je pravo vrijeme… Posjetite pitoreskni otok Murter i njegove brojne plaže, posebno jednu od najljepših plaža u srednjoj Dalmaciji, pješčanu plažu Slanicu. Plaža se nalazi u mjestu Murter koje je ujedno i najveće mjesto na otoku. Ovo je mjesto idealno za miran obiteljski odmor, od milja nazvan od turista i mještana ”otok sreće”.

Ukoliko poželite otići na jednodnevni izlet, imate mnogo izbora: izleti brodom do nacionalnih parkova Kornati i Krka, parka prirode Telašćica pa sve do obližnjih otočića Žirje, Krapanj, Zlarin, Kaprije do kojih možete doći brodskim linijama iz Šibenika. Udaljen 23 km od Vodica i 34 km od Šibenika, ovaj otok je dobro povezan sa svim većim turističkim gradovima i zračnim lukama

Upoznajte povijest otoka Murtera i zabavite se uz bogati kulturno-zabavni program

Ne samo da Murter oduševljava svojom netaknutom prirodom i prekrasnim plažama već i fascinira posjetitelje svojom bogatom poviješću i znamenitostima koje možete posjetiti u pauzi od sunca i mora. Možete se čak okupati na poluotoku Gradina, na prvoj hrvatskoj arheološkoj plaži Colentum – dugoj 200 metara, koja je spoj moderno uređene plaže i arheološkog nalazišta Colentum.

Na ovom srednje dalmatinskom otoku se nalazi 4 mjesta: Betina, Tisno, Jezera i najstarije mjesto Murter s najvišim vrhom na otoku – Raduč – visok 128 metara s kojeg se pruža fascinantan pogled na Kornate i murterski arhipelag. Na Raduču uz pogled možete posjetiti i tunele koji su izgrađeni 1931.-ve godine i prirodnu špilju u kojoj se skrivao mađarski kralj. Otok je povezan s mostom u Tisnom koji se diže dva puta tjedno kako bi brodovi mogli nesmetano prolaziti do svojih odredišta u blizini otoka. U Murteru se nalazi službeni ured Nacionalnog parka Kornati kao i ulaz u park gdje turisti mogu doći do Kornata brojnim izletničkim brodovima koji nude ručak i kupanje na najvećem otoku u kornatskom arhipelagu. Stanovnici otoka bave se uz turizam i ribarstvom i proizvodnjom poznatog maslinovog ulja, te gastronomskim turizmom – u Murteru se nalaze poznati restorani koji su vrlo popularni pogotovo među jedriličarima koji su poznati gurmani.

U Murteru se nalazi mnoštvo antičkih i srednjovjekovnih arheoloških nalazišta, od kojih je najpoznatije rimsko naselje Colentum koji je u rimsko doba bio jedna od poznatijih pristaništa na ovom dijelu Jadrana. Tamo možete pogledati ili zaroniti u antički svijet i vidjeti rimsku cestu, cisternu i maritimnu vilu. Colentum je imao i akropolu na brdu Gradina, ali ne može se vidjeti zato što su starosjedioci Murtera iskoristili taj građevni materijal za izgradnju crkvi i svojih životnih prostora. Stare običaje i tradicije možete doživjeti i putem kulturno- zabavnog programa od kojih bi izdvojili najpoznatije događaji ” Noć Colentuma”, ”Latinsko idro”, ”Okusi iz amfore”, ”Murterske maškare” i ”Murterski pir” u kojem se mještani oblače u tradicionalne nošnje i prolaze kroz mjesto Murter u kojem možete doživjeti poznatu murtersku gostoljubivost i kušati poznate murterske gastronomske specijalitete.

Plaža Slanica 2
Izvor fotografije: www.croatia.hr

Zaboravite na napetu svakodnevicu i opustite se na pješčanoj plaži Slanica

Najpoznatija plaža na otoku i šibenskoj rivijeri je pješčana plaža Slanica, vrlo popularna među mladim obiteljima s djecom zbog dobrog ulaza u more i bogatog zabavnog i ugostiteljskog sadržaja. Veći dio plaže je pješčan, ali s obje strane uvale nalaze se i stijene na kojima imate prirodan hlad od borove šumice koji se proteže cijelim stjenovitim dijelom plaže. Brojni ugostiteljski objekti u kojima možete provesti vrijeme i opustiti se uz omiljeni koktel ili ledenu kavu i gledati djecu kako se igraju u plićaku ili igraju picigin. Najvažniji uvjet za plažu je i parking kojeg imate na korištenje uz samu plažu te vam neće biti problem ponijeti mnoštvo stvari za sebe i svoje mališane. Od zabavnih sadržaja na plaži se nudi veliki tobogan, 2 boćališta, trampolin, 2 terena za tenis te najam jet-skija, supa ili kajaka.

Plaže Čigrađa i Podvrške

Uz plažu Slanicu, preporučili bismo vam i plaže Čigrađu i Podvrške. Do obje plaže možete doći pješice s plaže Slanica za otprilike desetak minuta. Plaža Čigrađa sastoji se od malog dijela plaže sa šljunkom koja je pogodna za obitelji s djecom, a ostatak plaže sastoji se od prekrasnih velikih stijena na kojima možete uživati i sa svojim kućnim ljubimcima. Na plaži se također nalaze dva ugostiteljska objekta u kojima možete kušati riblje specijalitete ili fast-food hranu, kako vam odgovara. Preporučili bismo vam najam kajaka koji možete doći do plaže Slanice ili malog svjetionika. Plaža Podvrške vrlo je poznata među obiteljima s djecom zbog prekrasnog pogleda na obližnje otočiće, kristalno čistog mora, molića s kojeg djeca mogu skakati i laganog ulaza u more. Ako ćete biti u mjestu Murter, nemojte svoje vrijeme provesti samo na Slanici, već obiđite i ove dvije posebne plaže.

Ako još niste rezervirali svoj smještaj za ovaj ljetni odmor, definitivno vam preporučujemo da bacite otok na mjesto Murter i provedete tamo jedan od ljepših godišnjih odmora. Najpovoljniji smještaj rezervirajte preko portala Privatni smještaj u direktnom kontaktu s vlasnicima.