Nacionalni park Paklenica

PAKLENICA – OD KANJONA DO NAJVIŠEG VRHA VELEBITA

Kanjoni, nepristupačni kamenjar, visoke okomite stijene nasuprot zelenilu šuma i bogatstvu životinjskog i biljnog svijeta, sam je dio ljepota Nacionalnog parka Paklenica.

Bilo da ste iskusni alpinisti, penjači ili jednostavno zaljubljenici u nesvakidašnje spojeve ljepota prirode, Nacionalni park Paklenica bit će vam zanimljivo područje za istraživanje.

SVE LJEPOTE NACIONALNOG PARKA PAKLENICA

Kako bi se sačuvao najveći šumski kompleks na području Dalmacije, zbog posebnosti geomorfoloških oblika te jedinstvene prirodne osnove, Paklenica je proglašena nacionalnim parkom još 1949. godine. Važnost očuvanja biosfere ovog područja prepoznat je i na svjetskoj razini pa je 1978. Paklenica svrstana u UNESCO MaB kao Rezervat biosfere planine Velebit, a 2017. godine uvrštena je i na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

PRIRODNE ZNAMENITOSTI

Prirodne znamenitosti Nacionalnog parka Paklenica

Nacionalni park Paklenica ne sastoji se samo od vertikalnih litica koje su većini najpoznatije, već i od klanaca, mnoštva speleoloških objekata, šuma, potoka te mnogobrojnih životinjskih i biljnih vrsta.

Nacionalni park Paklenica obuhvaća obronke južnog Velebita te je njegova površina 95km2. Sastoji se od Velike Paklenice i Male Paklenice, a na području Nacionalnog parka Paklenica nalaze se i najviši vrhovi Velebita kao što su Vaganski vrh (1757m) te Sveto brdo (1753m). Posebno su impozantni kanjoni parka pri čemu je kanjon Velike Paklenice dug 14km, a Male Paklenice 12km. Iznad kanjona uzdižu se vertikalne stijene koje izazivaju strahopoštovanje, a alpinistima je posebno zanimljiva okomica – Anića kuk.

Na području Nacionalnog parka Paklenica nalaz se 115 speleoloških objekata pri čemu je najzanimljivija špilja Manita. Također, na području Nacionalnog parka nalazi se mnoštvo stalnih izvora pitke vode te nekolicina stalnih i privremenih tokova. Posebno se ističu izvori vrsne kakvoće kao što su Ivine vodice Crno vrilo, Pećica, Stražbenica te Kontinovo vrilo.

FLORA I FAUNA

Više od 55% površine Nacionalnog parka Paklenica prikriveno je različitim tipovima vegetacije, a na području Parka do sada je pronađeno oko 2000 različitih vrsta pri čemu 78 vrsta pripada endemima pa je raznolikost i endemičnost Paklenice zabilježena i u Crvenoj knjizi Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN).

Od davnina su prepoznate raznolikosti i važnost raznolikosti prirodne osnove pa se tako i vjeruje da je sam naziv Paklenica proizašao iz riječi paklina koja predstavlja smolu crnog bora, a u povijesti se koristila za zacjeljivanje rana, ali i za premazivanje drvenih brodova te osvjetljenje. U biljnom svijetu Paklenice prevladavaju glavočike, trave, lepirnjače, usnačem ružovke, ali i karanfili, a neke od endemičnih vrsta su malijevo devesilje, šuškavica, kitajbelov pakujac, lanilist, okrugolisna pjeskarica, hrvatskizvončić, valdštajnov zvončić te prozorski zvončić.

Leptiri su brojna vrsta u Nacionalnom parku Paklenica

Na području Nacionalnog parka Paklenica obitavaju najmanje 84 vrste (koliko ih je do sada zabilježeno) leptira, među kojima su najbrojnija vrsta veliko noćno paunče. Zabilježena je 31 vrsta gmazova i vodozemaca, a ptice, među kojima je zabilježena 165 različita vrsta, najbrojnija su skupina kralješnjaka. 53 vrste sisavaca obitavaju na području Paklenice pa se tako mogu susresti divokoze, divlje svinje, srne, jeleni, ali i vuk, ris, lisica, divlja mačka, kuna, lasica te smeđi medvjed.

KULTURNE ZNAMENITOSTI

Najraniji tragovi čovjekova života na Velebitu potječu iz ledenog doba pa su tako pronađene kremene alatke u Vaganačkoj pećini. Vjeruje se kako su prije 8000 godina područje Velebita nastanili ljudi koji su se bavili poljodjelstvom i stočarstvom te kako počinje prevladavati pastirski život. Tako su u špiljama pronađeni ostaci poput alata, pastirskog pribora, ali i ostataka kostiju domaćih životinja. Tijekom povijesti gradile su se suhozidne građevine (gradine) te su u njihovoj blizini bile i grobne gomile čije je ostatke danas moguće sagledati kod sela Ljubotić. Starigrad predstavlja značajno arheološko nalazište, a ponajviše artefakata pronađeno je u grobovima – nakit, metalno posuđe, oružje, alati, ali i posebice značajna zbirka antičkog stakla. Kulturna baština ovog kraja može se sagledati i u pogrebnim kultima, tj. ostacima koji su poznati pod nazivom – mirila. Na putu prema mjestu sahrane moglo se zaustaviti samo jedanput i na tim mjestima gdje bi se stalo nastajalo je mirilo, tj. mjera pokojnika označena podnožnim i uzglavnim kamenom te popločenjem između tih dvaju kamena. Nekada su se miria posjećivala više od samih grobova.

AKTIVNOSTI U NACIONALNOM PARKU PAKLENICA

Aktivnosti u Nacionalnom parku Paklenica

Glavna aktivnost putem koje jedino možete istražiti i upoznati se sa svim ljepotama Nacionalnog parka Paklenica je pješačenje i planinarenje. Postoji 9 različitih planinarskih staza , dužine oko 150km koje su označene tablama i markirane planinarskim oznakama. Ovo područje posebice je zanimljivo iskusnim planinarima jer se na njemu nalazi 3 vrha koji su viši od 1700m – Vaganski vrh (1757m), Sveto brdo (1753m) te Vrh Liburnije (1709m).

Osim pet poučnih staza, Nacionalni park Paklenica nudi i četiri različite vođene ture:

  • kanjon Velike Paklenice – špilja Manita peć
  • kanjon Velike Paklenice – šumarska kuća Lugarnica – planinarski dom
  • ulazna recepcija Velika Paklenica – poučna staza Pjeskarica – kanjon Velike Paklenice – Anića luka
  • kanjon Male Paklenice – Njive Lekine – kanjon Velike Paklenice

Za vrijeme ljetnih mjeseci te školskih praznika u Parku se nudi i sedam različitih programa namijenjenih za djecu u sklopu Škole u prirodi Nacionalnog parka Paklenica.

Kanjon Velike Paklenice smatra se najznačajnijim penjalištem u Hrvatskoj s više od 400 penjačkih smjerova koji su uređeni i opremljeni.

Planinarenje u Nacionalnom parku Paklenica

Želite li područje Paklenice istražiti biciklima najpoznatija je staza Starigrad Reljan.

Tijekom istraživanja Nacionalnog parka Paklenica ne zaboravite posjetiti i špilju Manita peć, izložbu mirila u etnokući Marasović, jedino stalno jezero na području Paklenice – Babino jezero, Paklenički mlin, Posjetiteljski centar Podzemni grad Paklenice, vidikovac i utvrdu Paklarić te zaseok Sklopina.

Odlučite li posjetiti Nacionalni park Paklenica, jedino što vam možemo garantirati je da sigurno nećete ostati ravnodušni te da ćete se osjećati zaista maleno u usporedbi sa stjenovitim gorostasima koji se izdižu iz tla Paklenice.