Nacionalni park Brijuni

BRIJUNI – OD RIMSKIH LADANJA PA SVE DO DIVLJINE SAFARIJA

Na zapadnoj obali Istre, nasuprot Fažane, razgranalo se 14 otoka i otočića koji istodobno osigurava uživanje u raznolikostima prirode, ali i pitomosti krajolika na koje je utjecao čovjek još od davnina.

Brijuni su nekada bili sinonim za otmjenost, elitu, no iako je to danas ponešto drugačije, glavna karakteristika, a to je da su idilična oaza za opuštanje dobiva svoje puno značenje na Brijunima i dan danas.

SVE LJEPOTE NACIONALNOG PARKA BRIJUNI

Brijuni su Nacionalni park velikih raznolikosti – od tragova dinosaura preko arheoloških i graditeljskih baština različitih doba i pravaca, nekadašnjih posjeta svjetskih državnika i poznatih ličnosti, pa sve do neobičnog safarija, no sve je to istodobno u iznimnoj harmoniji i sačinjava Nacionalni park Brijuni.

PRIRODNE ZNAMENITOSTI

Iako 80% Nacionalnog parka Brijuni zauzima more, kopneni dio Brijuna je najzanimljiviji posjetiteljima. Nacionalni park Brijuni prostire se na 3395 ha, od čega se 743,3 ha odnosi na površinu svih otoka. Otoci koji čine Nacionalni park Brijuni su: Vanga, Kozada, Vrsar, Sveti Jerolim, Gaz, Pusti otok, Obljak, Grunj, Galija, Supin, Sveti Marko, a Veliki Brijun i Mali Brijun su najrazvedeniji. Ljepote svih 14 otočića Brijuna, okrunjene su 1983. godine kada im je dodijeljen status Nacionalnog parka Hrvatske. Svaki od prethodno navedenih otoka ima svoje prirodne znamenitosti, no kada bismo otoke sagledavali iz ptičje perspektive tada bi najzanimljiviji bio otok Gaz kojeg je priroda oblikovala u obliku ribice.

FLORA I FAUNA

I u svijetu flore, kao i faune podjednako se nalaze autohtone vrste, ali i alohtone, tj. unesene vrste koje su se odlično uklopile u postojeći mediteranski krajobraz Brijuna. Vegetacija koja prevladava na Brijunskim otocima odnosi se na travnjake, šume hrasta crnike te vazdazelenu makiju. Od autohtone mediteranske flore zastupljene su zelenika, mirta, planika, tršlje, smrdljika, crni jasen, lovor, veliki vrijes, a od posebno ugroženih vrsta tu su divlji krastavac, primorska makovica te neke vrste trava. Prilikom posjete Nacionalnom parku Brijuni moći ćete sagledati i unesene vrste kao što su libanonski i himalajski cedar, eukaliptusi, sekvoja, palme i kaktusi, ali i mnogobrojne druge alohtone vrste.

Flora Nacionalnog parka Brijuni

U Nacionalnom parku se posebno ističu parkovi i travnjaci za čiji je izgled najzaslužniji Paul Kupelwieser i Alojz Čuftar koji su na Velikom Brijunu osmislili i stvorili tada prvi mediteranski perivoj u Europi.

Posebice je vrijedno stablo stare masline kojoj se utvrdila starost od oko 1600 godina, a riječ je o autohtonoj istarskoj sorti maslina.

Da je život na Brijunima postojao od davnina ne svjedoče samo zdanja nastala ljudskom rukom, već i fosili u obliku otisaka stopala dinosaura kojih je na Brijunima oko 200. Na Brijunima prevladava specifična mikroklima koja pogoduje kako autohtonim, tako i unesenim životinjskim vrstama. S obzirom na brojnost i raznolikost životinjskih vrsti kojima je Brijunsko otočje dom, navest ćemo samo određene: zebre, ljame, indijska goveda, kamerunska koza, šetlandski poni, indijska slonica, boškarin, magarac, ovce, koze, barske kornjače, a Saline predstavljaju zaštićeni ornitološki park. S obzirom da se većina parka odnosi na podmorje, važno je napomenuti kako je isto veoma bogato biljnim i životinjskim vrstama koje su zahvaljujući zaštiti žarište bioraznolikosti ovog dijela Jadrana.

Fauna Nacionalnog parka Brijuni

KULTURNE ZNAMENITOSTI

Na Brijunskom otočju moguće je sagledati utjecaj ili život čovjeka kroz različite povijesne epohe. Savjetujemo da razgledate:

 • BRONČANO NASELJE koje ima očuvane bedeme, ulaz i nekropolu
 • RIMSKA VILA dio je nekadašnjeg ladanjskog kompleksa, a nalazi se u uvali Verige te je samo jedna od rimskih vila Brijuna koje su bile ukrašene freskama, mozaicima, mramorom i štukaturama
 • KASTRUM je lokalitet iz doba Rimske Republike, Carstva, kasne antike, Istočnih Gota, Bizanta, karolinškog razdoblja te Venecije
 • VILLA RUSTICA nalazi se u uvali Dobrika, a sagrađena je u 1. st. pr. Kr.
 • CRKVA SV. MARIJE, točnije njeni ostaci datiraju iz 6.st., a bila je u uporabi do 18. st.
 • BENEDIKTINSKI SAMOSTAN se nalazio južno i sjeverno od crkve, a u 14. prestaje biti u funkciji
 • SKULPTURE postavljene diljem parka potječu iz različitih stilskih razdoblja prošlog stoljeća, a ističu se skulptura pod nazivom Kupačica, Žena s mijehom, Golub mira, slona Sonyja itd.
 • ČUFAROV KAMENOLOM predstavlja skulptura nekadašnjem direktoru Brijuna koji je uvelike doprinio razvoju otoka
 • CRKVA SV. GERMANA iz 15. st. posjeduje i kopiju glagoljičkih natpisa s područja Istre i Kvarnera te fresaka
Kulturne znamenitosti Nacionalnog parka Brijuni

AKTIVNOSTI U NACIONALNOM PARKU BRIJUNI

Od sportskih aktivnosti na Brijunima je moguće voziti bicikl duž staze duge 13 km te na taj način sagledati golf terene, izložbe, safari, spomenike, gospodarske objekte, Etno park, ali i sve prirodne ljepote ovog Nacionalnog parka. Ljubitelji golfa moći će zaigrati golf dok u blizini slobodno šeću paunovi, mufloni i jeleni, a i tenis ima dugu tradiciju igre na Brijunima. Moguće je obići obalu Parka kajakom, ali i zaplivali na pješčanoj plaži Saluga. Podvodni svijet moguće je razgledati ronjenjem na tri lokacije – Peneda, Grunj i Sveti Jerolim. Nacionalni park je moguće razgledati i organiziranim vožnjama brodom oko Brijuna, električnim automobilima te segwaqyjima.

Aktivnosti u Nacionalnom parku Brijuni

Osim vođenih tura po Parku, tzv. škole u prirodi za djecu, na Brijunima postoje i tri edukacijske staze:

 • Brijunske kamene priče koja vodi kroz napuštene kamenolome, ali i vojnih građevina
 • Zelenikovac se sastoji u mnoštvu poučnih ploča o vapnenicama, vegetaciji te geološko – paleontološkim fenomenima
 • PODMORSKA STAZA je svakako najneuobičajenija jer razgledavanje podmorja uključuje i audio vodič te edukativne ploče
 • nemojte propustiti obići rutu pod nazivom Tragovima dinosaura gdje ćete moći sagledati otiske ovim povijesnih bića kao i skulpture na lokalitetima rt Ploče te Barban/ Vrbanj

Na Brijunima ćete moći hraniti te naučiti ponešto o navikama životinja koje se nalaze u Safari parku, ali i večernjim satima sudjelovati u vožnji parkom koja će vam omogućiti da iz blizine fotografirate životinje. Posebno je dražestan žutokukmasti kakadu Koki koji će ako ste mu dovoljno simpatični prozboriti s vama pokoju riječ, a s određenim sretnicima željet će se i rukovati.

Osim tijekom šetnji, ne propustite uživati u pogledu na Park s Kupelwieserova vidikovca na Ciprovcu.

Rijetko gdje se mogu sagledati takve raznolikosti koje su istodobno u skladu, daju draž i kroz vrijeme su postali simboli Nacionalnog parka Brijuni. Od prirodnih ljepota, otisaka dinosaura, antičkih vila, preko parkova i gospodarskih objekata, pa sve do Cadillaca i safarija, Nacionalni park Brijuni zabavan je kako djeci tako i odraslima.