Park prirode Medvednica

MEDVEDNICA – GRANICA URBANOG OD RURALNOG

Kao što je Marjan za Splićane, Papuk za Požežane, Medvednica je od pamtivijeka čuvala sve one koji su živjeli podno nje, ali i sama bila izvor života.

Pitate li nekog tko živi na području Zagrebačke Ili Krapinsko-zagorske županije je li bio na Medvednici, velika većina će vam odgovoriti potvrdno. Medvednica je mnogim žiteljima ovog prostora glavno odredište rekreacije, bijega od asfalta i dodira s prirodom, ali i nezaobilazno odredište gdje se slasno jede grah varivo, domaće štrudle ili samo uživa u kavi. No, Medvednica je puno više od navedenog, stoga krenite s nama u istraživanje svih ljepota, čari i tajni Medvednice.

SVE LJEPOTE PARKA PRIRODE MEDVEDNICA

Da je Medvednica bila nastanjena i izvor života i u prapovijesti dokazuje špilja Veternica u kojoj su obitavali neandertalci. Danas predstavlja zaštićeno područje i ono (malo) preostalog zelenila koje predstavlja pluća Zagreba. Park prirode Medvednica stanište je brojnih zaštićenih biljnih vrsta, a raznolikost šumskog pokriva spoznata je još 1963. kada je proglašeno osam posebnih rezervata šumske vegetacije na području Medvednice.

Sve ljepote Parka prirode Medvednica

Od pamtivijeka je Medvednica bila svojevrsna granica urbanog života koji se odvija(o) u Zagrebu te ruralnog života Zagorja. Vrijednost, ali i iznimno težak život zagorskih težaka očituje se u činjenici da su baš preko Medvednice nosili plodove svog teškog rada ne bi li iste prodali na zagrebačkom placu.

Park prirode Medvednica se danas proteže na 17 938ha, od čeka je 81% Parka pod šumama. U nastavku vam donosimo prirodne značajke Medvednice.

PRIRODNE ZNAMENITOSTI

Na nekadašnjem, davno isparenom moru taložile su se stijene čemu svjedoče i razni fosili morskih organizama koji su pronađeni baš u stijenama Medvednice koje su magmatske, sedimentne i metamorfne. U geološkom sastavu ovog područja, pomalo su neobična krška polja, jame, vrtače, ponikve i krške doline koje su skrivene gustom vegetacijom Medvednice ili iz kojih izviru medvednički potoci.

FLORA I FAUNA

Iako su poneke vrste u potpunosti iščeznule s područja Medvednice, kao što je to i u slučaju medvjeda po kojima je samo područje i dobilo naziv, biljne vrste imale su više sreće te su bolje očuvane.

Na području ovog Parka prirode zabilježene su 1453 različite vrste biljaka od kojih se posebno ističe 12 šumskih zajednica – šuma hrasta kitnjaka i običnog graba, hrasta kitnjaka i pitomog kestena, hrasta kitnjaka i sitnocvjetnog petoprsta, bukova šuma s bekicom, ilirska brdska bukova šuma s mrtvom koprivom, panonska šuma bukve i jele, gorskog javora i običnog jasena, šuma lipe i tise, hrasta medunca i crnog graba, hrasta kitnjaka i crnog grahora, crne johe s dugoklasnim šašem te šuma hrasta lužnjaka i običnog graba.

Šume Medvednice

Tisa koja je česti stanovnik gradova, nažalost je veoma ugrožena na svojim prirodnim staništima, pa tako ona pripada među 54 strogo zaštićene vrste Medvednice. Kranjski ljiljan, ljiljan zlatan, orhideje, visibabe, šafrani, kukurijek, šumarice te pasji zub samo su neke od biljaka u kojima možete uživati pogledom, ali ih ne smijete dirati!

Medvednica obiluje cvjetnim livadama u proljeće

Iako su nekada na području Medvednice obitavali medvjedi, jeleni, risovi i vukovi koji su vjerojatno iščeznuli bujanjem života u podnožju planine, Park prirode Medvednica je i danas područje na kojim obitava čak 24 vrsta šišmiša, ptice poput zeba, crvendaća, ali i grabežljivci kao što su jastrebi te kopci, vodozemci koji su veoma važni zbog svoje osjetljivosti na zagađenja pa se nazivaju i bioindikatorima, a od gmazova je prisutna i zmija otrovnica – poskok. Marljivi stanovnici Medvednice su šumski mravi, a livade uljepšavaju leptiri. U potocima Medvednice rijetke su ribe, no gdjegdje se može uočiti pokoja potočna mrena, klen, potočna pastrva i dvoprugasta uklija.

Davždenjak je životinja koju se može susresti na Medvednici

KULTURNE ZNAMENITOSTI

Stoljetni tragovi života na Medvednici mogu se sagledati u različitim kutcima današnjeg Parka prirode Medvednica. Svakako je najimpozantniji Medvedgrad izgrađen u 13. stoljeću u središnjem dijelu Medvednice, Zelingrad na istočnom te Susedgrad na zapadnom dijelu. Tijekom srednjeg vijeka u obližnjim dolinama grade se kapelice i crkvice, a prva izgrađena kapelica na Medvednici bila je ona sv. Filipa i Jakova na Medvedgradu koja je bila urušena krajem 16. stoljeća.

Medvedgrad je utvrda koja datira iz 13. stoljeća

Da je ovo područje bilo veoma važno rudarsko područje potvrđuje da je bila izgrađena i kapelica posvećena zaštitnici rudara – sv. Barbari, a na njezinom mjestu danas se nalazi neogotička kapela sv. Jakoba. U 19. stoljeću sagrađena je kapelica Marije Snježne koja je bila važno stajalište tijekom hodočašća u Mariju Bistricu. Na Medvednici postoji i kapelica Majke Božje Sljemenske koja je izgrađena 1932. godine te kapelica novije gradnje – točnije iz 2000.-e godine.

Improvizirane kolibice koje su gradili ugljenari, mlinovi i pilana dokaz su važnosti Medvednice za svakodnevni život nekadašnjih stanovnika ne samo ovog, već i okolnih područja.

AKTIVNOSTI U PARKU PRIRODE MEDVEDNICA

Osim uobičajenih aktivnosti poput pješačenja, planinarenja, trčanja, vožnje biciklom ili pak skijanja, Medvednica pruža još mnoštvo povijesnih i edukativnih sadržaja koji će oplemeniti vaš boravak u prirodi.

Šetnja Medvednicom jedna je od omiljeih aktivnosti Zagrepčana

Mnogi su simboli Medvednice, ali jedan od najpoznatijih je svakako špilja Veternica koja je po svojoj veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a u noj se mogu razgledati fosilni ostaci, čeljust špiljskog medvjeda ili pak Zdenac želja u Koncertnoj dvorani.

Razgledavanjem rudnika Zrinski koji datira još iz 16. stoljeća moći ćete razgledati mukotrpan radi koji se očituje u hodnicima, a i u priči o nesreći u rudniku.

Svi oni koji tijekom šetnje prirodom vole sakupljati nova znanja o prirodnim i kulturnim vrijednostima, mogu uživati u poučnim stazama kao što su:

  • Šumska staza Bliznec
  • Geološka poučna staza Miroslavec
  • 500 Horvatovih stuba
  • Poučna staza Bistra
  • Slani potok
  • Slap Sopot
  • Kameni svati
  • Gorsko zrcalo
  • Marijanski hodočasnički put
  • Geološki stupovi

Na području Medvednice organiziraju se i tzv. Škole u prirodi koje će školarce upoznati s fenomenima i atrakcijama Medvednice, ali vođene ture nisu namijenjene samo djeci već i svima koji su zainteresirani.

Na Medvednici postoje poučne staze te škola u prirodi za djecu

Svi oni koji žude za dozom adrenalina, moći će se iskušati u letu paraglajdingom tijekom kojeg se može ne samo uživati u pogledu na šume Medvednice, već i dvorac Oršić, a oni kojima je najdraža relaksacija kada zabace mamac i čekaju da riba zagrize mogu pecati na ribnjaku Jarki te Golubec. Naravno, samo uz valjanu dozvolu.

Nekada je Medvednica predstavljala život za stanovnike ovoga područja – sol se vadila iz Slanog potoka, rudari su kopali rudu u rudnicima, potoci nisu davali samo pitku vodu, već su na njima izgrađeni i mlinovi, a drva šuma koristila su se za gradnju te ogrjev, biljke i životinje predstavljali su dnevne obroke težaka, a ljekovite trave koristile su se za liječenje. Danas je Medvednica prvenstveno zona opuštanja, ali ne smije se zaboraviti da njezine šume i danas predstavljaju „pluća” ovog područja pa zato svi zajedno trebamo brinuti o održivosti ovog Parka prirode koji znači život kako Zagrebu, tako i svim okolnim gradićima i selima.