Pag kao idealna ljetna destinacija

Pag kao idealna ljetna destinacija

Pag, „Otok kamena“, tj. „Mjesečev otok“, peti je najveći otok u Republici Hrvatskoj i najrazvedeniji otok s duljinom obale od 302,47 km. Jedan je od najsunčanijih otoka na Jadranu (s preko 2.500 sunčanih sati godišnje) te je popularno odredište i mladih i starih domaćih i stranih turista. Mladi na Pag dolaze zbog najpopularnije plaže Zrče na kojoj se nalaze diskoteke i barovi koji organiziraju razne ljetne zabave. Zrče je sinonim za dobru zabavu i provod koji ne staje.

Stariji na Pag dolaze zbog bogate gastronomske ponude, mnoštva outdoor aktivnosti (bilo da ste ljubitelj slobodnog penjanja, ronjenja, bicikliranja ili nekih drugih aktivnosti, na Pagu ćete ih pronaći mnoštvo), čistog mora i uređenih plaža te bogate kulturne baštine.

Nekoliko je odlika koje opisuju otok Pag. Primjerice, asocijacija na Pag je paška sol, paška čipka (koja je 2009. uvrštena u UNESCO-ov registar nematerijalne kulturne baštine) te paški sir i janjetina kao i paški baškotin, tvrdo-slatki prepečenac koji proizvode časne sestre u benediktinskom samostanu sv. Margarite u Pagu.

Isto tako, a zbog toga ga i nazivaju „otok kamena“ i „Mjesečevim otokom“, Pag posjeduje poseban krajolik i različite oblike kamenja koji kao da nisu s ove planete.

Pašku janjetinu, sir i ostale lokalne specijalitete možete kušati u mnogobrojnim restoranima i konobama po otoku nakon što ste cijeli dan proveli guštajući na uređenim i čistim plažama i prekrasnom tirkiznom moru.

Pag sadrži bezbroj raznih plaža, a najpoznatije su plaža Prosika u gradu Pagu, plaža Zrće koja se nalazi na zapadnoj strani Paške uvale te mnoštva malih plaža i uvalica na područjima Bošane, Vodica i Bašaca. Sve ove plaže odlikuje uređenost, čistoća te opremljenost s mnogim sadržajima i ugostiteljskim objektima.

Kulturno-povijesne znamenitosti Paga

Ljubitelji kulturno-povijesnih znamenitosti doći će na svoje tijekom ljetovanja na Pagu.

Neke od najpoznatijih znamenitosti su: benediktinski samostan sv. Margarite iz 15. st., povijesna jezgra grada Paga s arhitektonskim zdanjima renesansnog grada iz 15. st., srednjovjekovne kule Skrivanat i Kamerlengo (u kojoj se danas nalazi gradska vijećnica), kao i Crkva Marijina Uznesenja iz 15. st., koja predstavlja najznačajniji sakralni spomenik u Pagu.

Iz 15. stoljeća datira i crkva sv. Frane u kojoj se nalaze nadgrobne ploče uglednih paških obitelji, a u starom Pagu, koji se nalazi na samo jedan kilometar udaljenosti od gradske jezgre, možete razgledati crkvu sv. Marije iz 15. st. te ruševine srednjovjekovnog franjevačkog samostana.

Prirodne ljepote otoka Paga

Uz prekrasne plaže, skrivene uvale, iznimno čisto more i pješačke staze kao što je Metajna – Malin koja je duga čak 10 kilometara, ljubitelji prirode mogu obići i Velo blato, tj. Veliko blato, zaštićeni ornitološki rezervat ptica močvarica još od 1988. godine. Radi se o velikoj otvorenoj vodenoj površini u kojoj su se nastanile na stotine različitih vrsta ptica kao što su sive i bijele čaplje, crne liske, male i čubaste gnjurce, patke kreketaljke, bijele žličarke, velike ševe i mnoge druge.

Kako doći do Paga?

Do otoka Paga možete doći na dva načina.

Prvi je preko Paškog mosta koji otok Pag povezuje s kopnom i koji je dug zapanjujućih 340 m, a drugi je preko trajektne linije Prizma (kopno) – Žigljen (otok Pag).

Otočna mjesta povezana su lokalnim prometnicama, a udaljenost između Novalje i grada Paga je oko 25 km.

Gdje odsjesti na Pagu?

S obzirom na to da smo vam u ovom tekstu predstavili otok Pag, ostaje samo još pitanje smještaja.

Ne brinite, pobrinuli smo se i za tu stavku.

Dovoljno je tek da posjetite naš portal Privatni smještaj i odaberete stranicu Apartmani na Pagu gdje ćete pronaći na desetine apartmana i ostalih smještajnih jedinica koje se iznajmljuju po otoku Pagu.

Svaki apartman posjeduje svoju stranicu na kojoj se nalaze fotografije interijera i eksterijera kao i dodatne informacije o samom apartmanu, lokaciji, udaljenosti do najbliže trgovine, restorana, plaže, itd.

S vlasnicima apartmana možete stupiti u kontakt preko naznačenog broja telefona kao i preko kontakt forme koja se nalazi na stranici svakog apartmana. Preko ove kontakt forme možete vlasnicima poslati upit (zajedno s datumima check in-a i check out-a) je li apartman slobodan u datim terminima te dogovoriti rezervaciju.

Razgledajte ponudu apartmana na otoku Pagu te odaberite onaj koji će najviše odgovarati vašim potrebama i neka ljetna avantura na Pagu započne.