PRIRODNA I KULTURNA BAŠTINA OTOKA PAGA

PRIRODNA I KULTURNA BAŠTINA OTOKA PAGA

Najrazvedeniji otok Lijepe naše, otok Pag, bolje rečeno „Mjesečev otok”, obitava prirodnim i kulturnim ljepotama te neprocjenjivom baštinom!

PRIRODNA BAŠTINA OTOKA PAGA

Otok Pag mnogi uspoređuju s Mjesečevom površinom zbog krša iz kojeg raste „pokoja” aromatična biljka, a zelenila svega ima u „tragovima”. Razlozi zbog kojih otok Pag nije bogat bujnom vegetacijom se krije u tome što se nalazi podno Velebita s kojeg čitavu godinu puše bura koja „donosi” posolicu iz Velebitskog kanala; a drugi razlog je, što ono malo što ostane od trava i aromatičnog bilja pasu ovce… „Mjesečev otok” suđen je epitet otoku Pagu.

POGLED NA UVALU NA OTOKU PAGU

Što se tiče prirodne baštine otoka Paga, on je poznat po idućim prirodnim atrakcijama:

 • Paški trokut – nedaleko od trajektne luke Žigljen nalazi se brdo Tusto čelo na kojem je 1999. godine otkriven neobičan otisak u kamenjaru. Nakon geoloških istraživanja, zaključeno je kako kamen koji se nalazi unutar trokuta, ima svjetliju boju, od kamena koji je izvan trokuta te da nakon izlaganja ultraljubičastom svjetlu isijava crvenu boju. Paški trokut posjećuju posjetitelji iz čitavog svijeta.
 • Lokunja – prirodno lječilište bogato taložnim blatom s visokim učinkom kod reumatskih i raznih dermatoloških stanja. Ovo ljekovito blato nalazi se blizu samog središta otoka Paga.
 • Sveti Vid – najviša točka na otoku Pagu nalazi se na tristo četrdeset i dva metra nadmorske visine. Avanturisti koji uspiju doći do vrha bit će nagrađeni predivnim pogledom na otok Pag te ostatak uvale.
 • Petnaesti meridijan – kroz otok Pag „prolazi” petnaesti meridijan istočne geografske dužine po kojemu se računa srednjoeuropsko vrijeme! U čast petnaestom meridijanu postavljen je mramorni spomenik s ucrtanom linijom meridijana.
 • Suhozidi – podignuti su kao prirodna ograda te predstavljaju upečatljiv spomenik teškog života čovjeka na otoku. Također, primjer su reprezentativnog autohtonog graditeljstva.
SUHOZID

KULTURNA BAŠTINA OTOKA PAGA

Što se tiče kulturne baštine otoka Paga, nećete ostati zakinuti. U nastavku možete pročitati nešto više o kulturnoj baštini i atrakcijama otoka Paga:

 • Magazin soli – odnosno, skladišta soli datiraju iz sedamnaestog stoljeća, nalaze se nasuprot gradske jezgre na Prosici te su ujedno i građevine spomeničke kategorije odnosno, spomenici industrijske arhitekture! U magazinu soli Ferdinand postavljena je stalna izložba solarstva.
SOLANA NA OTOKU PAGU
 • Paška čipka – uz sol jedan od najpoznatijih sinonima za otok Pag.Prema zapisima čipka datira iz petnaestog stoljeća te je rađena za potrebe ženskog i crkvenog ruha; a s vremenom je postala samostalan dekorativni predmet: ukras na namještajima, ušivena je u odjevne predmete,… Na otoku Pagu, u Kneževoj palači, nalazi se Galerija paške čipke, a zbirka koja se tamo čuva i skuplja više od sto pedeset godina proglašena je kulturnim dobrom. O važnosti paške čipke govori i podatak da je 2009. godine uvrštena na listu nematerijalne i kulturne baštine UNESCO-a!
 • Stari grad Pag – arheološko nalazište te svetište, nalazi se u neposrednoj blizini današnjeg središta otoka Paga. U ovom arheološkom nalazištu nalazi se crkva svete Marije građena u romaničkom stilu. U crkvi se nalazi kip Marije Djevice s kojim mještani tradicionalno od 1885. godine hodočašće petnaestog kolovoza da dan Velike Gospe od Starog grada do Paga. Kip Marije Djevice ostaje u Zbornoj crkvi dvadeset i dva dana te u tim danima vjernici imaju priliku zahvaliti za uslišane molitve te moliti za spas, ljubav, zdravlje,…

Isto tako, u Starom gradu Pagu se nalaze i ostaci franjevačkog samostana.

 • Kula Skrivanat – datira iz petnaestog stoljeća, a do danas je ostala sačuvana u izvornom obliku! U davninama je služila kao obrambena kula pri napadima s mora, a danas uz kulu prolazi šetnica, a u toplim danima se unutar kule održavaju razne kulturno-zabavne manifestacije.
 • Paška flota – uz zapadnu obalu otoka Paga nalazi se „sablasna paška flota” olupine brodova koje datiraju iz dva svjetska rata. „Sablasna paška flota” otkrivena je 2000. godine, a zahvaljujući brodskim olupinama na otoku Pagu je razvijen ronilački turizam.
 • Paški novac – predstavlja kulturno-povijesnu-materijalnu baštinu za otok Pag, ali i čitavu Lijepu našu jer je to bio prvi hrvatski papirnati novac, a pokriće je imao u soli!
MJESEČEV OTOK

Mjesečev otok” odnosno, otok Pag, je riznica kulturne i prirodne baštine Lijepe naše!