Zašto posjetiti Rovinj

Zašto posjetiti Rovinj?

Rovinj, za mnoge jedan od najljepših gradova Hrvatske i Mediterana, smjestio se na zapadnoj obali Istre te se zajedno s obližnjim Porečom smatra najvažnijim turističkim centrom na istarskom poluotoku.

Ovaj epitet ne treba čuditi budući da Rovinj pruža nezaboravna iskustva za sve tipove putnika i posjetitelja.

Bilo da ste u potrazi za ležernim i opuštenim odmorom na plaži i u mnogobrojnim ugostiteljskim objektima uz morsku obalu (ili pak u wellness centrima u kojima ćete potražiti svoj kutak za odmor i njegu duha i tijela) ili ste više ljubitelj aktivnog, outdoor turizma, u Rovinju ćete pronaći oboje.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti i to da se rovinjska turistička ponuda prostire se i na nautički turizam i podvodne izlete (kao što je obilazak izvanredno dobro očuvane olupine potonulog austrijskog putničkog broda Baron Gautsch) te na sportski ribolov, a za one željne odmora od užurbanog gradskog života, Rovinj krije zaštićenu park-šumu Zlatni Rt u kojoj ćete svoj olfaktivni osjet obogatiti mirisima himalajskih cedrova i mediteranskog bilja.

Tu je i izvanredna gastronomsko/enološka ponuda rovinjskih restorana, konoba i enoteka u kojima možete uživati u prekrasnim mesnim i ribljim delicijama začinjenima lokalnim djevičanskim maslinovim uljem, a obogaćena nepca dodatno zagolicati domaćim poslasticama i istarskom malvazijom.

Jedan dio odmora možete posvetiti istraživanju i razgledavanju rovinjskih kulturno-povijesnih znamenitosti i mnogobrojnih muzeja i galerija što će vašem odmoru dati i onu, završnu, umjetničku notu.

Kulturno-povijesne znamenitosti Rovinja

Kao najpoznatija kulturno-povijesna znamenitost Rovinja nekako se prirodno ističe Crkva svete Eufemije. Radi se o crkvi koja je rekonstruirana tijekom 18. stoljeća, a nalazi se na mjestu na kojem se sve do 10. stoljeća nalazila mala crkvica sv. Jurja. Unutar crkve nalazi se sarkofag kršćanske mučenice sv. Eufemije, koji je u grad dopremljen 800. godine i koji je prvotno bio smješten u crkvici sv. Jurja. Zbog sarkofaga sv. Eufemije i velikog broja hodočasnika, donesena je odluka da se izgradi veća, impozantnija crkva koja je dosegla dužinu od 50 metara i širinu od 30 metara.

Uz ovu najpoznatiju rovinjsku crkvu, tijekom obilaska grada naići ćete i na mnoge druge crkvice, kao recimo Crkvu Majke Božje od Milosti iz 15. stoljeća, crkvicu sv. Benedikta iz 14. stoljeća, Crkvu sv. Križa iz 14. stoljeća, Crkvicu sv. Toma Apostola, također iz 14. stoljeća te crkvicu Gospe od zdravlja iz 18. stoljeća, a možete obići i franjevački samostan koji je izgrađen početkom 18. stoljeća. Unutar zidina samostana nalazi se knjižnica koja sadrži neprocjenjiva i rijetka srednjovjekovna literarna izdanja.

Isto tako, u strogom centru Rovinja nalazi se Balbijev luk, znamenitost iz 17. stoljeća koja je zamijenila stara gradska vrata, a koji je izgrađen u doba istoimenog načelnika grada Rovinja.

Unutar starog dijela grada Rovinja nalazi se i jedan dio očuvanog gradskog bedema i nekoliko gradskih vrata iz sedmog stoljeća.

U Rovinju se nalazi i gradski muzej koji je smješten u baroknoj palači iz 17. stoljeća, a koji ima dvojaku ulogu: U isto vrijeme je umjetnička galerija i muzej u kojem se nalaze arheološki i pomorski artefakti.

Prirodne ljepote Rovinja

Ljubitelji prirode svoj kutak u Rovinju pronaći će u već prije spomenutoj park-šumi Zlatni Rt koja će ih očarati svojim šetnicama uz more i zavodljivim mirisima egzotičnog bilja i gustim drvoredima.

Park-šumu pohode i šetači i rekreativni sportaši kao i mnogobrojni biciklisti koji trenutke odmora provode na zelenim površinama unutar šume ili uz morsku obalu i hlad borova.

Rovinjski otoci i otočići također su zanimljivi ljubiteljima prirodnih ljepota koji će ih očarati svojom ljepotom i očuvanošću, a tu je i ornitološki rezervat Palud koji se nalazi na području istoimene močvare, desetak kilometara udaljene od centra Rovinja.  

Naravno, da biste uživali u prirodnim ljepotama Rovinja dovoljno je tek prošetati u suton rovinjskom rivom i gradskim šetnicama uz more te se oduševiti predivnim bojama zalazećeg sunca za morskim obzorom.

Kako doći do Rovinja?

Rovinj se nalazi na zapadnoj obali Istre, od Poreča je udaljen 40-ak kilometara, od Pule također, dok je udaljenost između Rovinja i Rijeke oko 100 kilometara. Isto tako, treba naglasiti da je Rovinj od Trsta udaljen tek nekih sat vremena vožnje, dok je od glavnog grada Hrvatske, Zagreba, Rovinj udaljen oko tri sata vožnje tako da je ovaj istarski dragulj relativno blizu i svim Zagrepčanima i njihovim gostima.

Gdje odsjesti u Rovinju?

Na stranicama portala Privatni smještaj, u kategoriji Apartmani u Rovinju pronaći ćete mnogobrojne i raznovrsne apartmane, vile i kuće za odmor koje pružaju uslugu smještaja u centru Rovinja ili na širem gradskom području.

Svaki od ponuđenih objekata posjeduje svoju stranicu na kojoj možete razgledati fotografije interijera i eksterijera te pročitati dodatne informacije o lokaciji, kapacitetu i detaljnom opisu smještajne jedinice.

S vlasnicima možete stupiti u kontakt preko naznačenog broja telefona kao i preko kontakt forme u koju možete upisati vaše željene termine boravka kako biste preko maila dobili informaciju je li smještaj u tim terminima slobodan.

Razgledajte ponudu apartmana, vila i kuća za odmor u Rovinju na našem portalu te odaberite onaj koji odgovara vašim željama i potrebama,

Vaš Privatni smještaj