Zalasci sunca na otoku Viru

OTOK VIR

Iako danas otok, Vir je nekada bio poluotok čija povijest seže daleko u kameno doba. Zbog lijepe obale, zelenila šuma, bogate povijesti, ali i relativne blizine obali kao i brojnim apartmanskim smještajima, otok Vir svake godine broji sve veći broj turista.

Otok Vir nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Dalmacije te je jedan od 300 otoka i otočića zadarskog arhipelaga. Pripada Zadarskoj županiji, a Općina Vir se sastoji od istoimenog središta – mjesta Vir, naselja Lozica, Torovi te otočića Školjić. Svojom istočnom stranom otok Vir gleda prema Pagu, Ninu i Velebitu, a zapadna strana ga mostom povezuje s Privlakom. Vir je od Zadra udaljen 25 kilometara, a baš ta mostovna povezanost s kopnom čini otok Vir lako dostupnim odredištem automobilom.

Otok Vir

POVIJEST OTOKA VIRA

Da je život na otoku Viru postojao još u željezno doba dokazuju tri lokaliteta:

 • gradina na brežuljku Sv. Juraj
 • gradina u Gaju
 • grobne gomile na relaciji Gračić – Križice – Gajine

No, arheološki lokaliteti nisu samo vidljivi na kopnu, već i u podmorju Vira pri čemu je najznačajnije nalazište kod otoka Mauna koje datira iz 4.-3. st. prije nove ere, a riječ je o nalazištu grčko – italskih amfora. U Gazu su otkriveni dijelovi antičke nekropole, a potopljeni antički brod otkriven je u mulju uvale Srpljica.

Vir je i u doba Rimljana bio povezan s kopnom Privlake, a ostaci nekadašnje ceste mogu se sagledati kod rta Kulina.

Tijekom srednjeg vijeka, razvoj Vira usko je vezan uz Nin u kojemu je stolovao kralj Petar Krešimir IV., a otok Vir je prvi puta spomenut kao otok, a ne pouotok 1069. godine u darovnici Petra Krešimira IV. Tijekom srednjeg vijeka grade se crkva Sv. Nikole, Sv. Jurja, Sv. Ivana te Sv. Martina u Smratinama. Od 1102. godine Vir pripada Hrvatsko – Ugarskom Kraljevstvu, a od 1329. godine osvaja ga Venecija. Od 16.-19. stoljeća Vir biva dvaput dan u zakup, a posebice se ističe obitelj Crnica u čijoj se palači danas nalazi zgrada Općine Vir. Nakon Crnica, otok biva u vlasništvu obitelji Bakmaz te ga tek 1908. godine Virani otkupljuju.

OSTAVŠTINA POVIJESTI

Od antičkih nalazišta, preko sakralnih objekata, pa sve do svjetionika, donosimo vam kulturne znamenitosti koje je moguće razgledati na području otoka Vira:

 • crkva sv. Jurja – izgrađena je 1845. godine na temeljima starije crkvice iz 12.-13. st. Uz crkvu se nalazi i kameni zvonik.
 • crkva sv. Ivana Krstitelja – romanički sakralni objekt koji datira iz 13.-14. stoljeća, a danas se koristi kao grobljanska crkva
 • crkvica sv. Nikole – sačuvani su samo njezini temelji, a datira iz 13.-14. stoljeća
 • Bandira – riječ je o brdu na kojemu se nalaze ostaci gradina
 • Smratina – arheološki lokalitet čija je posebnost da se dvije crkvice nalaze u jednoj
 • Gradina – prapovijesno nalazište u dijelu Gaj
 • Kaštelina – je možda i najpoznatija vizura otoka Vira, a riječ je o venecijanskoj utvrdi koja datira s početka 16. stoljeća
 • svjetionik – izgrađen je 1881. godine u predjelu Torovi te je spomenik nulte kategorije
Kašelina je venecijalnska utvrda na Viru

KAKO SE ZABAVITI NA OTOKU VIRU?

Mnogi turisti posjećuju otok Vir tijekom ljetnih mjeseci kako bi mogli uživati u morskim radostima, a najljepše plaže nalaze se na južnoj i zapadnoj strani otoka. Na Viru se mogu pronaći uređene, ali i izvorne prirodne (divlje) plaže koje krasi djelomično pješčano dno te bogate borove šume obale. Istražite ljepote sljedećih plaža: Svrdljača, Biskupljača, Smratina, Radnjača, Mala Slatina, Velika Slatina, Žitna, Prezida, Plotine, Brdonja, Ženska plaža, Sapavac, Jadro, Radovanjica i druge. Na brojnim plažama je moguće unajmiti suncobrane i ležaljke, unajmiti SUP, jet ski itd. te se osvježiti i opustiti u kakvom beach clubu.

Šetnice na otoku Viru

Na otoku Viru osmišljeno je sedam šetnica koje se mogu koristiti za pješačenje, trčanje, trekking, biciklizam ili pak romantične šetnje tijekom predvečerja.

Na otoku Viru možete se zabaviti do sitnih noćnih sati u nekom od 3 kuba ili pak omiljenom beach baru ili kafiću.

Zabava do sitnih noćnih sati na otoku Viru

GASTRONOMIJA OTOKA VIRA

Na otoku Viru moći ćete uživati u autohtonoj dalmatinskoj spizi, brzoj hrani ili pak klasičnoj ponudi poput ćevapčića i pizza. Na Viru se nalazi oko 10-ak restorana, 2 konobe, 2 pizzerije, 3 fast fooda, 2 slastičarne, a ponegdje možete zameziti nešto i u kakvom beach baru. Ponuda restorana primarno se bazira na ribljim menijima te dobroj čašici dalmatinskih vina.

Riba na gradelama nezaobilazni je dio gastronomske ponude Vira

Otok Vir bit će vam dostatan za ispunjenje godišnjeg odmora, no poželite li razgledati i okolna mjesta svakako preporučujemo Nin, Privlaku te Zadar!