Selce

RIVIJERA CRIKVENICA

U najljepšem dijelu hrvatskog primorja, u Kvarnerskom zaljevu, preciznije u zaleđu Vinodola smjestio se je grad Crikvenica, odnosno „morska rivijera”.

Povoljan zemljopisni položaj osigurao je Crikveničkoj rivijeri blagu klimu i više od dvije tisuće i tristo sunčanih sati godišnje, što je svrstava među sunčanija mjesta u Lijepoj našoj. Morska rivijera ima turističku tradiciju dužu od jednog stoljeća, a to joj omogućava prirodni štiti, s jedne strane, ju štiti otok Krk, a s druge strane, planina Kapela. Također, dugoj tradiciji uslužne djelatnosti ide u prilog i dobra prometna povezanost, blizina zračne luke Krk, putničke i teretne luke u Rijeci te dobra cestovna povezanost.

CRIKVENIČKA RIVIJERA

CRIKVENIČKA RIVIJERA

Ovu morsku rivijeru mnogi opisuju kao četiri gradića u jednom jer se sastoji od četiri naselja: Crikvenica – Dramalj – Jadranovo – Selce.

CRIKVENICA:

razni vladari ostavili veliki trag na Crikvenicu, što vidimo iz povijesno-kulturnih ostataka odnosno, baštine. Jedno od zanimljivijih nalazišta iz doba starih Rimljana „Igralište” i „Lokvišće”.

Crikvenica od 1906. godine ima tradiciju zdravstvenog turizma te je do dandanas jedno od najpoznatijih lječilišta na Mediteranu.

RIVIJERA CRIKVENICA 1

Što sve posjetiti u Crikvenici?

CRIKVENICA

Ako se zateknete u Crikvenici trebate posjetiti:

 • crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije – po kojoj je grad kasnije dobio ime.
 • Muzej grada Crikvenice – osnovan je 2008. godine, glavna uloga muzeja je: čuvanje, dokumentiranje, proučavanje te prezentiranje kulturne baštine grada.
 • Gradsku galeriju – utemeljena je 2004. godine, a posjetitelje žele upoznati s umjetničkim djelima autora s crikveničkog područja, ali i s ostalim djelima iz Lijepe naše i ostatka svijeta.
 • Aquarium – se je smjestio u samom srcu Crikvenice, a u morskom centu nalazi se trideset bazena koji podsjećaju na prirodno stanište morskih stanovnika. Možete vidjeti više od sto vrsta morskih stanovnika iz Jadranskog mora, a neki od njih su: škarpina, morski pas, morska mačka, morski konjic,… te pedeset vrsta morskih stanovnika iz tropskih mora, kao što su: škorpija, anđeo, klaun, kugla,…
RIVIJERA CRIKVENICA 2

Također, možete vidjeti i slatkovodne ribe. Djeca, ali i odrasli će uživati u posjetu ovom morskom centu.

DRAMALJ:

u povijesti je bio malo ribarsko mjesto koje je nastalo kao prenoćište za pomorce i trgovačke putnike, a danas je sve poznatije turističko naselje u kojem prevladavaju privatne vile i apartmani.

Aktivnosti i manifestacije na plaži:

 • boćanje – možete uživati u tradicionalnoj pučkoj igri, boćalište je postalo „centar” mjesta za lokalno stanovništvo.
 • Melodije s okusom mora”- svakog tjedna u ljetnim mjesecima imate mogućnost uživati u morskim specijalitetima koje za Vas pripremaju lokalni ugostitelji,…

JADRANOVO:

je udaljeno svega devet kilometara od centra Crikvenice. Mjesto krasi netaknuta priroda, povijest ribarskog mjesta i zdravstvenog turizma. Na svakom koraku možete vidjeti malenu borovu šumicu, uvalicu te imate sve predispozicije za romantičnu šetnju u dvoje!

Neke od plaža:

 • Grabrova,
 • Havišće,
 • Tunera,
 • Vodna,…
RIVIJERA CRIKVENICA 3

SELCE:

ovo naselje je također poznato po prirodnim ljepotama, a izdvaja se po čistom i bistrom moru u kojem možete vidjeti rakove kako se na dnu mora igraju. Selce je najuređenije turističko mjesto u Lijepoj našoj što potvrđuje činjenica da je četiri puta dobilo prestižnu nagradu „Plavi cvijet” koju dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica.

Sakralni objekti:

 • župna crkva sv. Katarine,
 • kapela sv. Katarine,
 • kapela sv. Josipa,
 • kapela sv. Fabiana i Sebastiana te
 • kapela sv. Jurja

AKTIVNOSTI U MORSKOJ RIVIJERI

Posjetitelji ljubitelji aktivnog odmora ako se odluče za odmor u morskoj rivijeri, Crikvenici doći će na svoje. Ljubitelji adrenalina uživat će u adrenalinskom parku u kojem se mogu iskušati granice svog adrenalina na velikoj stazi za sportsko penjanje s brojnim prolazima, platformama i visećim mostovima, kavezu za cageball, aerotrim-spinrolleru, sumo igri, djeca se mogu iskušati adrenalinskoj stazi koja je prilagođena njihovom uzrastu te ostalim aktivnostima u parku.

RIBOLOV U CRIKVENIČKOJ RIVIJERI

Također, možete se upisati u školu plivanja, ronjenja ili ribolova te naučiti nešto novo ili usavršiti postojeće tehnike.

GASTRONOMIJA CENTRA RIVIJERE – GRADA CRIKVENICE

Morska rivijera ima bogatu gastro ponudu koja se očituje u posebnosti okusa i mirisa tradicionalne lokalne kuhinje.

U konobama i restoranima možete kušati nezaobilazne riblje specijalitete, kao što su: „Crikveničke rupice” od srdela, slani vinćoli na svetojelenski, Batuda odnosno, primorski lonac te se na kraju zasladiti s čuvenom tortom Frankopan, palačinkama, fritulama, štrudlama,…

FRITULE MORSKE RIVIJERE

Ljubitelji gastro manifestacija trebaju se krajem kolovoza zaputiti u Crikvenicu te prisustvovati Ribljem tjednu u sklopu kojeg lokalni ugostitelji prezentiraju svoje specijalitete. Isto tako, tijekom tristo šezdeset dana se održava „Cesta plave ribe”, manifestacija je 2014. godine dobila nagradu struke „Simply the Best” u kategoriji tematsko-gastronomske manifestacije.

GASTRO PONUDA U CRIVENIČKOJ RIVIJERI

Crikvenička rivijera poznata i po „Fešti od črešanj” na toj manifestaciji se pripremaju slatka jela i pića od trešanja.

CRIKVENIČKE TREŠNJE

Dođite i uvjerite se sami što Vam ova Morska rivijera – grad Crikvenica nudi kroz tristo šezdeset pet dana u godini. Sigurni smo da ćete uživati u odmoru u ovom malom raju na Kvarneru!