Aktivnosti i ture na otoku Pagu

ZABAVA I TURE NA OTOKU PAGU

Najpoznatiji atribut otoka Paga je – „hrvatska Ibiza”, no ako ste mislili da je to sve što otok Pag nudi, onda je ovaj članak svakako za Vas.

Kulturna, zabavna, sportska, gastronomska događanja samo su djelić ponude aktivnosti i tura na otoku Pagu. Kao i u svakom mjestu mjestu uz Jadran ponuda događanja je mnogobrojnija tijekom ljetne turističke sezone, no ne brinite! Tijekom zime možete uživati u posjeti muzejima, počastiti nepca autohtonim paškim jelima, istraživati prirodne i kulturne znamenitosti, ali i provesti odmor aktivno uz rekreaciju.

Odmor na otoku Pagu

SPORTSKE AKTIVNOSTI NA OTOKU PAGU

Većina sportskih aktivnosti otoka Paga bazira se na moru. Jasno, zar ne? Tko ne bi volio osjetiti dašak adrenalina uživajući pritom u svim bojama morskog plavetnila i pješčanih plaža. Vožnja na bananama, tubama, kanu, pedaline, skakaonice vodi i vodeni parkovi ili pak adrenalinske vožnje jet-skijem, brzim gliserom ili parasailom idealne su za osvježiti se tijekom vrućih ljetnih paških dana.

Ljubitelji pješačenja i planinarenja uživat će u „mjesečevim scenarijima” otoka Paga. Najpoznatije pješačke staze su na vrh Sveti Vid koji je ujedno i najviši vrh na otoku Pagu, a tamo se nalaze i ostaci istoimene kapele koja datira iz 14. stoljeća. No, svakako je najpoznatija staza pod nazivom Druga strana Mjeseca koja se sastoji od 3 rute – do uvale Veli Zaton, od Lokve do sv. Kvirina te oko Punte Mikule.

Ljubitelji biciklizma moći će istražiti Pag putem svog ljubimca na dva kotača, samostalno ili u organiziranim turama. Postoje i različiti tipovi staza – asfaltirane ili makadamske, a u ponudi od 15-ak biciklističkih staza otoka Paga, možda je najzanimljivija ona koja vodi od Luna do Paškog mosta. Naravno, pod uvjetom da ste u dobroj biciklističkoj formi jer je staza dugačka 60km samo u jednom smjeru!

Penjački avanturisti ne bi smjeli propustiti stijenu Stogaj i Zamak. Pag nudi dostatnu dozu adrenalina kako početnicima, tako i odvažnim entuzijastima slobodnog penjanja. Osim samog spektakularnog izgleda stijena i pomalo nevjerojatnih scenarija okoliša, još je spektakularnije more koje se nalazi podno penjača, kao i zvuk valova.

Sportsko-rekreativne aktivnosti na otoku Pagu

GASTRONOMIJA, NOĆNI ŽIVOT I FEŠTE NA OTOKU PAGU

Ono po čemu je otok Pag najpoznatiji za mlađu populaciju željnu ne samo noćne, već cjelodnevne zabave uz zvuke elektroničke glazbe je svakako zabava u klubovima otoka Paga. Tu centralno mjesto zauzima plaža Zrće, koja se nalazi jugoistočno od Novalje. Na Zrću postoji nekolicina ekstravagantnih klubova koji mogu parirati klubovima na svjetskom glasu u kojima se održavaju različiti festivali elektronske glazbe na kojima nastupaju svjetski poznati DJ-i poput DJ Tiesto, Chemical Brothers, Paul Kalkbrenner i mnogih drugih. Osim klubova na plaži Zrće nalaze se i mnogi poprati zabavno – sportski sadržaji, ali i ugostiteljski objekti tipa restorani te fast foodovi. No, nije samo Zrće mjesto noćne zabave na otoku Pagu. Diljem otoka postoje mnogi barovi, beach barovi i klubovi gdje možete pronaći zabavu do sitnih noćnih sati.

Osim fast foodova, pizzerija, buffeta, konobi, agroturizama i restorana, u Novalji se nalazi i restoran te vinarija koja posjeduje Michelinovu preporuku. No, tijekom ljetnih mjeseci mjesta ožive pa tako u sklopu fešti na otoku Pagu možete uživati i u gastronomskoj ponudi. Ukoliko težite autohtonom posebno bi vam mogla biti zanimljiva Izložba paške ovce i paškog sira koja se održava prvog vikenda u srpnju. Ljubitelji riba i morskih plodova mogu uživati u Kolanu tijekom Fešte od mora, a diljem otoka održavaju se tradicionalne „ribarske fešte” koje su često popraćene koncertima i drugim zabavnih sadržajima.

Gastronomija na otoku Pagu

KULTURNA DOGAĐANJA NA OTOKU PAGU

Bogata baština i kulturno nasljeđe, očituje se u mnogim događanjima na otoku Pagu. Pažani se posebno ponose svojom narodnom nošnjom koju krasi jedinstvena paška čipka koja se nalazi u UNESCO-ovom registru nematerijalnih kulturnih dobara. Osim impozantnosti paške narodne nošnje, baština se čuva i u vidu paškog kola koje se može sagledati tijekom tri posljednja karnevalska dana. Kad smo već kod karnevala, jeste li znali da se na otoku Pagu održava i zimski te ljetni karneval gdje osim maškarane povorke možete i zaplesati s kolarima uz glazbu limene glazbe. Novaljsko i Paško kulturno ljeto nude brojna kulturna događanja poput izložbi, predstava, koncerata klasične, jazz i zabavne glazbe, nastupe folklornih društava te predstavljanja knjiga.

Mnoga kulturna dobra otoka Paga mogu se sagledati u Gradskom muzeju Novalja te Pag.

Kulturna događanja na otoku Pagu

Otok Pag obiluje tolikim mnoštvom prirodnih i kulturnih znamenitosti da zaista ne morate brinuti hoće li vam odmor biti popunjen popratnim aktivnostima osim samog odmaranja. Istraživanje suhozida, posjet starim lunskim maslinama, ornitološkom rezervatu Kolansko blato, zagonetni „paški trokut” samo su neke od dodatnih aktivnosti koje se nude posjetiteljima otoka Paga.

Lunske masline

Isplanirajte period godišnjeg odmora, rezervirajte svoj smještaj u direktnoj komunikaciji s iznajmljivačima putem platforme PrivatniSmjestaj.hr i osmislite itinerar ili se prepustite spontanosti. Otok Pag nudi zaista odlične mogućnosti kako bi se svaki njegov posjetitelj proveo baš na onaj način na koji želi!