OTOK JABUKA

OTOK KOJI JE SKORO NEVIDLJIV NA KARTI HRVATSKE

Otok Jabuka  maleni je otok kojeg vidimo kao točkicu na karti, svima je misteriozan i baš zbog toga zanimljiv. Donosimo vam više o ovom  tajnovitom hrvatskom otočiću.

NAJDALJI OTOK U HRVATSKOJ

Otok Jabuka glasi kao najdalji hrvatski otok, skoro je nevidljiv na mapi, a na njega se teško može i pristati. Na ovaj hrvatski otočić teško se može doći baš zbog toga što nemate gdje usidriti brod, nema plićeg dijela već je tamo dubina viša od 260 metara. Također, na krajevima otoka nema prirodnih  izbočina na koje možete zavezati brodicu što na sve načine otežava doći na otok. Ovaj otok na udaru je svih vjetrova, pa će i oni slabi izazivati velike valove što naravno dodatno otežava dolazak ovdje. Na njemu nema mogućnosti za stambenu gradnju jer je izrazito neprohodan zbog strmina koje su po apsolutno cijelom otoku izražene. Bez obzira na vjetrove, strmine i sve moguće smetnje ipak je bilo nekoliko vještih jedriličara koji su se uspjeli popeti na vrh otoka Jabuke i od tamo zabilježiti prekrasan pogled na plavetnilo mora.

CRNA PIRAMIDA

Otok Jabuka poznat je i kao Crna piramida, zbog svog oblika, a i informacije koju mnogi ne znaju, a to je da je otok Jabuka zapravo vulkanski otok. Njegove crne stijene građene su od magnetita, te će vam zbog toga u blizini Crne piramide kompasna igla potpuno  „ poludjeti“ i kompas vam neće  imati nikakav smisao.

PRIRODNA BOGATSTVA

More oko otoka Jabuke izrazito je bogato ribom i škampima, zbog čega je jedno od omiljenih odredišta ribara za dobar ulov, najbogatije je zubatcem. Zbog surove klime ovdje životinjski svijet nije previše izražen, no ovdje ćete pronaći crnu guštericu našu poznatu endemsku vrstu. Također ovo je i boravište najbrže ptice na svijetu, sivog sokola, koji je kao zaštitnik ovog otočića jer ima nevjerojatnu naviku hvatati dronove koji pokušavaju snimiti zanimljivost otoka. Još u povijesti otok Jabuka bio je lovilište sokolova. Tamo su hvatači u podnožju otoka napravili malu kućicu u kojoj su boravili dok su obilazili gnijezda po strminama. Za njih je penjanje po otoku bilo iznimno opasno no na kraju bi im se dobro novčano isplatilo. Postoji priča da su u 16. stoljeću neka četvorica vjerojatno sa Visa odlučili sa brodicom potajno otići na otok pohvatati sokolove da ih prodaju i dobro zarade. Tamo su naišli na oluju koja im je otrgnula slabo privezanu brodicu, ostali su sami bez hrane i vode, odmaknuti od civilizacije te su na kraju su umrli od gladi i žeđi. Od biljnog svijeta tamo raste endemska vrsta zečina i do nedavno je ovdje rastao i rijetki endemski karanfil koji je nažalost istrijebljen.

ODUŠEVLJENI NAUTIČARI I DAN DANAS...

Ovaj otok iznimno je zanimljiv nautičarima još od 14. stoljeća kada je pri put i ucrtan na karte. Nekima liči na peraju morskog psa, nekima na slomljeni zub, a nekima kao umjetničko djelo moderne umjetnosti, u nekim zapisima spomenuli su i sličnost sa samom piramidom, mnogi je tako vole i zvati ( crna piramida ). Kada je vrijeme dobro otok Jabuka je sa primorskog gorja vidljiv i sa gotovo 100 kilometara udaljenosti. Jabuka zajedno sa otokom Svetcem i Brusnikom čini viški vulkanski trokut te spada na vrh popisa pustolovina hrvatskih nautičara. Tako da i za sve one koji vole pustolovinu ali i možda pronalazak mira dobra je ideja otploviti u ovo tajanstveno područje.

Otok Jabuka je 1958. godine zaštićen kao spomenik prirode, a nakon drugog svjetskog rata čak ga je koristila i jugoslavenska vojska tokom vježbi gađanja iz aviona. Jabuka je uvijek bila van plovnih ruta pa je brodovi baš i nisu, a i neće često posjećivati, no onima kojima je cilj doći ovdje i iskusiti izvanzemaljski mir svakako će biti točno odredište.

Ako vas je zaintrigirala koja zanimljivost o otoku Crna piramida rezervirajte svoj smještaj na Visu i upustite se u avanturu koju ćete pamtiti na PrivatniSmjestaj.hr!