GRAD NA NERETVI - METKOVIĆ

GRAD NA NERETVI – METKOVIĆ

Metković mjesto susreta mora i rijeke odnosno, grad povijesti, tradicije, prirodnih ljepota i kulture. U nastavku otkrijte čari grada na Neretvi – „hrvatsku Kaliforniju” u malom.

POVIJEST GRADA NA NERETVI

Ime Metkovića prvi put se spominje tisuću četiristo dvadeset i druge godine kao ime mjesta podno brda Predolca na lijevoj obali Neretve. Također, prema arheološkim nalazištima na brdu Predolcu, život na ovim prostorima otpočeo je još u pretpovijesno doba… Grad na Neretvi može se pohvaliti s podatkom da je nalaz ukrasne figure Jelena za koju se pretpostavlja da je iz željeznog doba čuva u muzeju u Oxfordu!
Metković se je još u davninama nalazio se je između „dvije vatre”, između Venecija i Osmanlijskog imperija, ali uvijek je zadržao dalmatinski temperament te privrženost Hrvatskoj…

PRIRODNE I KULTURNE ZNAMENITOSTI GRADA NA NERETVI

„Hrvatska Kalifornija” drugi je naziv za bogato i plodno tlo delte Neretve koja je „dom” za više od milijun sadnica mandarina…
Kako su mandarine našle put do Metkovića?!
Davne tisuću devetsto trideset i treće godine Japanski konzul je poklonio sadnice mandarina koje su s vremenom zbog svoje plodnosti zamijenile vinovu lozu na tim područjima te danas daju šezdeset tisuća tona plodova godišnje koja se većinom izvozi. U voćnjacima grada na Neretvi uzgaja se deset sorti mandarina koje daju plodove od jeseni pa sve do prosinca tako da, Hrvati i ostali ljubitelji ovog sočnog voća mogu u njemu uživati dugo!
Grad na Neretvi iz godine u godinu postaje sve traženija lokacija za aktivni odmor jer pejzažna prizor zelenih plantaža prepunih mandarina privlači sve veći broj turista koji se žele iskušati u branju pa dolaze iz susjednih županija, ostalih dijelova Hrvatske, ali i svijeta! Kao nagradu osim samog doživljaja branja kući nosite pune „kašete” mandarina….

Kašete mandarina
Izvor: Pixabay/Rosy_Photo

Također, u dolini rijeke Neretve u Prudu, nalazi se ornitološki rezervat, posjetitelji tu mogu vidjeti: sredozemna gnjezdilišta bukavca, čapljice voljak, eje močvarice, patke njorke,…
Ljubitelji prirode mogu vidjeti i zadivljujuću ornitološku zbirku koja je dio Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću.

AKTIVNOSTI U GRADU NA NERETVI

Grad na Neretvi poznat je i po amatersko sportskom natjecanju poznatijem pod nazivom „Maraton lađa” koje se odvija u autohtonom plovilu koje osigurava Udruga lađara. Natjecanje se redovito odvija druge subote u kolovozu, a na samoj manifestaciji sudjeluje više od četiristo veslača; sama ruta dugačka je dvadeset i dvije tisuće i petsto metara te se proteže od Metkovića pa do Ploča.
Utrka je prvotno trebala „funkcionirati” kao Sinjska alka odnosno, pravo na sudjelovanje bi trebali imati samo rođeni u dolini Neretve ili potomci iseljenika, ali zbog popularizacije natjecanja dozvoljeno je natjecanje i ekipama iz drugih gradova i država.
Ovaj sportski događaj uživo na cijeloj ruti prati pedesetak tisuća gledatelja, po mnogima je sami start zanimljiv kao i prolazak kroz cilj jer gusto zbijene ekipe uz glasnu tutnjavu bubnjeva adrenalinski zaveslaju kao da je sprint utrka i cilj iza ugla te tako voze do kraja utrke.
Ako se druge subote u kolovozu ne zateknete u Metkoviću, imate mogućnost pratiti utrku na državnoj televiziji ili putem lokalnih radio valova.

Druga, a nikako manje atraktivna aktivnost je rukomet. Dobro je poznato da je dolina rijeke Neretve „plodno tlo” rukometnih zvijezda, a to potvrđuje i činjenica da u svakoj rukometnoj generaciji reprezentativaca imaju svog barem jednog predstavnika; a ujedno je Metković grad s pet Olimpijskih pobjednika! Neki od slavnih rukometaša su: Patrik Ćavar, Slavko Goluža, Ivica Obrvan, Nikša Kaleb, Davor Dominiković, Mario Bjeliš, Ivan Čupić,…

Metković kao rukometni grad
Izvor: Pixabay/JeppeSmedNielsen

Neke od manifestacija koje možete posjetiti te naučiti nešto više o tradiciji i/ili povijesti Metkovića:

  • smotra folklora „Na Neretvu misečina pala”,
  • natjecanje u skokovima u čistu Neretvu,
  • vraćanje u prošlost starih Rimljana, „Rimska noć u Naroni”,…

Dođite i uvjerite se sami u ljepote grada na Neretvi i „malog olimpijskog gradića”, potražite smještaj na PrivatniSmjestaj.hr!