Park prirode Biokovo

NOSOM U OBLAKE, OSMIJEHOM PREMA MORU NA BIOKOVU

Izranjajući iz mora i smiješeći se svojim vrhovima suncu, planina Biokovo područje je mnogobrojnih prirodnih, kulturnih, rekreativnih, turističkih, ali i odgojnih vrijednosti.

Biokovo je park prirode kojeg karakteriziraju kontrasti. S jedne strane zaranja u more povrh Makarske rivijere te je tamo plodna i zelena zaravan, a kako raste postaje svojevrstan moćni zid čiji se najviši vrh – Sveti Ilija svojom visinom od 1642 m grli s oblacima.

PARK PRIRODE

Zahvaljujući trudu i angažmanu fra Jure Radića, Biokovo je dobio zaštićeni status Parka prirode 1981. godine. Biokovo se osim s 3 istaknuta vrha Sveti Ilija (1642 m) koji je treći najviši vrh u Hrvatskoj, Šćirovac visine 1619 m te Kuranik visine 1550 m, diči i mnogim dubinama, pa je tako do sada na području Biokova otkriveno više od 400 spilja i jama. Poneke jame dublje su i nekoliko stotina metara, a u središnjem dijelu jame dominiraju terenom te izgledom podsjećaju na Mjesečeve kratere. U ponekim jamama led i snijeg se nikada ne tope, a istima je nadjenut naziv – jame ledenice. Zanimljivost je da je nekada lokalno stanovništvo vadilo baš taj led za potrebe makarskih hotelijera te su ga noću mulama i magarcima prevozili do odredišta.

Biokovo se reljefno dijeli na tri cjeline: južnu, primorsku, vršne dijelove i kontinentske padine s reljefnim specifičnostima. Središnji dio smo već spomenuli, a južna te primorska strana Biokova predio je kojim dominiraju visoke litice, ali i flišne zelene zone uz more koje zajedno čine nesvakidašnji, impozantni kameno – zeleni prirodni kontrast. Sjeverna strana je predio gdje padine obgrljuju doline te je riječ o šumovitom i zelenom krajoliku.

Kamen i zelenilo isprepliću se Parkom prirode Biokovo

Biokovo je također i predio dvaju suprotnih klima – kontinentalne i mediteranske koje zajedno stvaraju jedinstvenu klimu koja prevladava na Biokovu.

Geologija Biokova seže i do 65 milijuna godina kada se Afrička ploča sudarila s Euroazijskom pri čemu su nastali i planinski lanci poput Dinarida čijim je dijelom i Biokovo.Prirodnim i životinjskim svijetom Biokova vlada veliki broj različitih vrsta od kojih su određene endemske poput slava klisura, modro lasinje, biokovsko zvonce, a u špiljama i jamama obitava čak 60 endemskih vrsti. Park prirode Biokovo dom je 21 vrsti gmazova, 10 vrsti zmija, 100 vrsti ptica, 42 vrsti sisavaca.

Flora Parka prirode Biokovo

Osim najljepšeg što priroda daje, na Biokovu se može uživati i u zdanjima koje je čovjek napravio. Pa tako me propustite razgledati zidine velikog Kaštela iz 16. – 17. stoljeća, neku od 87 crkvi i kapelica te botanički vrt koji je utemeljio baš fra Jure Radić s namjerom proučavanja biljnog svijeta Biokova. Botanički vrt nalazi se iznad sela Kotišina, a riječ je o ograđenom dijelu prirode gdje se nalaze razna staništa poput točila, obradivih površina, kanjona Proslap, kamenjara te cca. 300 samoniklih vrsti flore.

U Parku prirode Biokova nalaze se 87 crkvica i kapelica

KAKO DOĆI DO BIOKOVA?

Park prirode Biokovo možete posjetiti pješice, biciklom, motociklom, automobilom, kombibusom, individualno ili u sklopu organiziranih izletničkih posjeta. U Park nije dopušten ulaz autobusima, a kamioni mogu ući samo uz posebnu dozvolu. Glavni ulaz pod predjelom koji se naziva Staza smješten je na šestom kilometru državne ceste Makarska – Vrgorac. To mjesto označava početak biokovske ceste koja je duga 23 kilometara. Ne brinite, ne možete promašiti jer postoji signalizacija i znakovi. Ukoliko na Biokovo dolazite iz smjera Osijeka, najbrži put je preko BiH i iznosi 454km. Iz smjera Zagreba do Biokova može se stići preko Dugopolja i Šestanovca, a put iznosi oko 480 km, preko Splita Jadranskom magistralom, a udaljenost je 495 km ili pak starom cestom preko Kinina gdje je udaljenost 410 km. Od Rijeke do Makarske je udaljenost 372 km, a cesta će vas voditi preko Sinja, Gračaca te Senja.

Biokovo se uzdiže iznad Makarske

AKTIVNOSTI NA BIOKOVU

Osim pješačenja, planinarenja, biciklizma te uživanja u nesvakidašnjim pogledima, Biokovo ima i edukacijski karakter pa se tako možete prošetati geološkom stazom pod Vilovikom koja ukazuje na geomorfološke fenomene Biokova te postanak vapnenca. Putovi drevne Berulije prikazuju život stare Berulije te tadašnjeg stanovništva, daje više informacija o crkvi Gospe od zdravlja koja je zaštićeno kulturno dobro, Tomaševom guvnu gdje se vršilo žito, Gorčini – mjestu koje je poznato po višnji maraski te bademu gorčici, naselju na liticama – Klešićima te mnogim drugim znamenitostima Biokova. Oni kojima visine ne predstavljaju problem svakako bi trebali posjetiti vidikovac „Nebesku šetnicu – Skywalk Biokovo” koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1228 metara.

Nebeska šetnica - Skywalk Biokovo

POSJETE I ULAZNICE

Park prirode Biokovo otvoren je u različitim terminima tijekom različitih dijelova godine, pa je tako posjeta moguća:

  • 01.04. – 01.06. od 08:00 – 19:00h
  • 01.06. – 30.09. od 06:00 – 18:00h*
  • 01.10. – 31.10. od 07:00 – 18:00h*
  • 01.11. – 01.04. – Park prirode Biokovo nije službeno otvoren

* Posljednji ulaz biokovskom cestom moguć je u 17:00h.

CJENIK (savjetujemo da prije posjete provjerite službene stranice PP Biokovo kako biste provjerili je li došlo do izmjene cijena):

  • dnevna ulaznica za djecu do 7 godina te posebne skupine (pripadnici MUP-a, novinari itd.) je besplatna
  • dnevna ulaznica s popustom (planinari HPS-a, PZS-a, PSBH-a, branitelji, invalidi, biciklisti – sve skupine ukoliko predoče valjanu iskaznicu) iznosi 35,00kn
  • dnevna ulaznica iznosi 50,00 – 60,00kn
Put do Parka prirode Biokovo

Želite li uživati u rekreaciji istodobno udišući planinsko – morski zrak i uživajući u pogledima koji tijekom lijepog vremena sežu sve do rta Monte Gargano u Italiji, krenite put Biokova. I ne zaboravite, na put ne krećite bez adekvatne obuće i odjeće, uz dostatne količine vode i hrane i ne udaljavajte se od označenih puteva!