NEISTRAŽENE LJEPOTE VRLIKE

NEISTRAŽENE LJEPOTE VRLIKE

U zagrljaju velebne Svilaje smjestilo se mjesto Vrlika.

Ovo mjesto krasi krajnji sjeverozapad Splitsko-dalmatinske županije, a mnoge posjetitelje privlači zbog svojih prirodnih ljepota te raznih mogućnosti uživanja u odmoru. Vrlika je također idealna i za ljubitelje aktivnog odmora.

ZAŠTO ISTRAŽITI VRLIKU

Po dolasku u Vrliku, ostat ćete osupnuti svakim detaljem ovog kraja. Svaki kutak za koji ste čuli da se ovdje nalazi, svaku aktivnost koju niste isprobali, a ovdje imate priliku – isprobajte. Na kraju svoje male ekspedicije u ovom mjestu bit ćete ispunjeni i sretni, a tijelo i um bit će vam puni novog elana. Vrlika je jedan od najmlađih gradova Splitsko dalmatinske županije i već stoljećima privlači posjetitelje u svoj kraj.

NEISTRAŽENE LJEPOTE VRLIKE 1
Izvor: https://visitvrlika.com/hr/o-nama/grad-vrlika

TVRĐAVA PROZOR

Ova tvrđava spada među najznačajnije srednjovjekovne utvrde u unutrašnjosti Dalmacije. Tvrđava Prozor i njezin okoliš predstavljaju zaštićeno kulturno dobro. Ovu tvrđavu dali su sagraditi hrvatski plemići Hrvatinići u 15. stoljeću. Sa poznatog prozora vide se planine na istoku i zapadu te se pruža prekrasan pogled na Cetinu i poznato Perućko jezero. Definitivno se mora naći na vašem popisu mjesta koje ćete posjetiti dolaskom u Vrliku.

PLOČASTI I BELEČKI MOST

Ovi mostovi važna su atrakcija Vrlike. Kameni most složen je od srednjovjekovnih kamenih megalita, stećaka koji su izvorno korišteni kao nadgrobni spomenici. Zanimljivog je izgleda, zaista zanimljiva atrakcija za one koji vole vidjeti nešto novo, a opet vrlo staro. Belečki most sagrađen je u 20. stoljeću, ima 3 otvora polukružnog oblika, a cijelo područje oko mosta okruženo je arheološkim nalazištem s nalazima iz prapovijesti i antike. Most je obnovljen 2014. godine i spreman za vaš dolazak kao i cijela Vrlika i ljepote u njoj.

VRLIČKA ČESMA

Česma Vrilo je predivan park koji potječe iz 19. stoljeća. Na tom mjestu izvire jedan od brojnih pritoka rijeke Cetine. Zanimljivo je što voda teče iz 6 kamenih izljeva na kamenom zidu, a takvu atrakciju je šteta propustiti. Svakome bi pasala šetnja u prirodi kroz ovaj predivan park i razgledavanje njegovih ljepota koje će vas zasigurno zadiviti i ostaviti bez riječi. Poznata Vrlička Česma ima važnu ulogu u okupljanju i druženju Vrličana. Već stoljećima njeguju tu naviku i način međusobnog povezivanja. Ima li ljepšeg načina za druženje nego sjedenje u parku i uživanje u prirodi Vrličke šume. Druženja u ovom prekrasnom parku inspirirala su Milana Begovića za tekst po kojem je skladana poznata opereta „ Ero s onoga svijeta“, zato Česma savršeno mjesto za izvedbu ove operete. A svake godine je možete pogledati i poslušati baš u ovom parku. Istražite još brojnih ljepota koje vam nudi ovaj park sigurno vas neće razočarati.

PERUĆKO JEZERO

Perućko jezero je akumulacijsko jezero na rijeci Cetini. Zanimljivo je to da je u rujnu 2003. godine zbog velike suše koja je spustila razinu vode izronio manastir potopljen 1959. godine. Na ovom jezeru možete se kupati, a imate mogućnosti i veslanja te ribarenja. Ovo mjesto raj je za sportove na vodi, čak je izgrađen i osnovan veslački kamp koji je izrazito popularan.

NEISTRAŽENE LJEPOTE VRLIKE 5
Izvor: https://visitvrlika.com/hr/sto-vidjeti/perucko-jezero

PLANINE DINARA I SVILAJA

Raj za planinare i istraživače prirodnih ljepota definitivno su planine Dinara i Svilaja. Ova dva masiva stanište su mnogobrojne flore i faune koje su tu našle svoj mali raj. Vrh Dinare zove se Sinjal i najviša je točka hrvatskog prostora. Za razliku od Dinare, Svilaja je zelena planina, prekrivena zelenim pašnjacima koji privlače mnogobrojne turiste, puna je malih sela koja su također zanimljiva i odvojena od većih gradova, to su nekada bila pastirska staništa, gdje se vodio jedan vrlo miran život, a ni danas nije puno drugačije. Zaputite se na obilazak ovih planina i ponesite svojoj kući uspomenu i dobro sjećanje na prekrasne pejzaže koje vam nude ove dvije ljepotice.

NEISTRAŽENE LJEPOTE VRLIKE 6
Izvor: https://croatia.hr/en-gb/nature/dinara

Posjedujete li jedinice obiteljskog smještaja na području Vrlike oglasite ih na specijaliziranom portalu PrivatniSmjestaj.hr!