RUTA KOJA SE NE PROPUŠTA - OD SEVERINA NA KUPI, PREKO KUPJAKA DO BRODA NA KUPI

RUTA KOJA SE NE PROPUŠTA

Možda je pravo vrijeme da se odvažite i krenete prekrasnom rutom od Severina na Kupi, preko Kupjaka pa do Broda na Kupi.

Krenete li pratiti jedan mali zanimljivi dio toka rijeke Kupe u mogućnosti ste obići mnoga mjesta koja bi vas mogla oduševiti. Odlučite li se istražiti ova 3 mjesta (i više diljem rute) ostat ćete osupnuti njihovom ljepotom, a i oduševit će Vas pristupačnost lokalnog stanovništva.

Ovu rutu počet ćemo opisujući neke od malenih krasnih mjesta koja sadrže mnoge prirodne čari. Od Severina na Kupi, preko Kupjaka pa sve do Broda na Kupi, vaše putovanje neće biti ni malo dosadno.

SEVERIN NA KUPI

U blizini Vrbovskog smjestilo se maleno mjesto Severin na Kupi koje dodatno krasi već ionako lijepi Gorski kotar. Nalazi se na desnoj obali rijeke Kupe, dok lijeva strana pripada Sloveniji. Severin na Kupi smješten je pokraj državne ceste Rijeka -Zagreb te je mnogima poznat kao odmorište. Nedaleko od mjesta nalazi se i slijepa željeznička pruga koja nikada nije dovršena.

Prvo mjesto na “našoj ruti” – Severin na Kupi – ima 157 stanovnika, a najpoznatiji spomenik ovog mjesta je dvorac Zrinsko – Frankopanski. Kaštel je pripadao Frankopanima, a nakon udruženja s plemićkom obitelji Zrinski, dijelili su svoju imovinu na pola. Cijelo ovo mjesto na neki način pripada Frankopanima, jer se vjeruje da su prvi vlasnici Severina bili Frankopani Tržički. Pored prekrasnog dvorca koji je najvažniji spomenik u ovom kraju nalazi se Perivoj, prekrasan spomenik parkovne arhitekture. U ovom parku zasađene su rijetke vrste drveća kao što su crvena bukva, čempres i javor koji inače ne uspijevaju na ovom području Hrvatske. Među ovim čarobnim drvećem nalazi se ribnjak i kapelica koji perivoju daju dodatan šarm.

Niz liticu na kojoj se nalazi ovaj velebni dvorac nalazi se stazica za šetnju koja vodi sve do rijeke Kupe. Kao stvorena za romantičnu šetnju u dvoje i uživanje uz zvuk rijeke i šuštanje lišća.

Svake godine prvu subotu u rujnu održava se poznata Severinska večer koju možete proslaviti uz slasnu gastronomsku ponudu i slasne kapljice vina, naravno sve uz ponosne priče lokalaca o povijesti ovog kraja.

KUPJAK

Kupjak nudi odlične prilike za aktivni odmor, a njegove prirodne znamenitosti predivna su kulisa za iste. Tijekom zimskih mjeseci svakako je najpoznatije sanjkalište „Gorski sjaj” te tzv. tubby staza. Dok su neki preferiraju uživati u ispijanju kave u ovom slikovitom okruženju, za one koji vole adrenalin, zabavu i promjenu rutine tu je i poznati Adrenalin park Kupjak koji nudi neizmjernu zabavu na visećim mostovima spojenim na stabla. Posjetitelji će se susresti s raznim preprekama, a za najhrabrije tu je i zipline. Za one koji dođu s ekipom, tu je i paintball, nogomet, ali i streličarstvo. Naravno, tu su i mnogobrojne aktivnosti za djecu od 7 godina nadalje.

Kupjak
Izvor: https://www.facebook.com/gorskiparkkupjak/

BROD NA KUPI

Mjesto Brod na Kupi udaljeno je od Delnica kakvih 15-ak minuta vožnje automobilom. Ovo maleno naselje smješteno je u dolini gornjeg toka rijeke Kupe na granici sa Slovenijom, a svoj današnji naziv duguje brodu koji je povezivao ovo mjesto i susjednu obalu. Najveća zanimljivost ovog mjesta je ta da su baš u ovom mjestu u 17. stoljeću Zrinski podigli svoj dvor i oko njega utvrde koje su danas porušene. Zaslužan za gradnju ovog dvora je Petar Zrinski. Blizu dvora smještena je župna crkva Marije Magdalene koju je u baroknom stilu također dao sagraditi Petar Zrinski.

Što se tiče turizma u Brodu na Kupi najzastupljeniji je ribolovni stoga ni ne čudi da je mjesto nekada nosilo naziv Ribarsko. Stoga, volite li slatkovodni ribolov, štap u ruke, mamce u torbu, dozvolu u džep i pravac – Brod na Kupi.

Zaputite se tokom rijeke Kupe, upoznajte ljepote ovog područja i za savršen odmor rezervirajte svoj smještaj na PrivatniSmjestaj.hr, a posjedujete li smještajnu jedinicu na nekom od navedenih područja – oglasite na istoj adresi!