Park prirode Učka

UČKA – SPOJ MEDITERANA I KONTINENTA

Livade, šume, igre leptira i let impozantnog sokola, more u podnožju koji se spaja s moćnim vrhovima, ali i neposredna blizina gradskih središta, samo su neki od razloga zašto su područje Učke i Ćićarije drago odredište zaljubljenika u prirodu.

Osim fizičke aktivnosti i uživanja u raznolikosti netaknute prirode, posjetitelji Parka prirode Učka moći će uživati u zaista impozantnim pogledima koji za vedrih dana sežu od otočja Kvarnerskog zaljeva pa sve do Venecije.

SVE LJEPOTE PARKA PRIRODE UČKA

Raznoliki reljef, spoj masiva Učka te dijela Ćićarije s morem, posebnosti klime ovoga područja, bogata šumska vegetacija koja je stanište mnogobrojnim endemskim, ugroženim vrstama iz svijeta flore i faune samo su neke od karakteristika zbog kojih je ovo područje 1999. godine proglašeno Parkom prirode Učka.

Park prirode Učka ima mnoge izvore vode

PRIRODNE ZNAMENITOSTI

Područje Parka prirode Učka prostire se na površini od 160 km2, na području Istarske te Primorsko-goranske županije te čini prirodnu granicu između ovog dijela Mediterana i kontinentalnog dijela Hrvatske.

Najviši vrhovi Parka prirode Učka su Vojak (1401m) te Veli Planik (1272m) i kao takvi su veoma rado odredište planinara, a zelenilo u spoju s vapnenačkim stijenama te nezaboravni pogledi koji se pružaju iz ovog Parka prirode, veoma su drago odredište svima koji žude barem nakratko pobjeći od užurbanosti svakodnevice.

Vojak je najviši vrh Učke

Osim bogate krajobrazne raznolikosti koja je vidljiva već na prvi pogled u vapnenačkim stupovima, stijenama poput Krvave stijene, Stijene pod Brestom, ali i kanjonu Vela draga, Park prirode Učka svoju ljepotu duguje i izvorima vode, krškim lokvama, a posebice životinjskim i biljnim vrstama.

FLORA I FAUNA

Položaj Parka prirode Učka obiluje raznim kako mediteranskim tako i kontinentalnim vrstama, pa je tako biljni svijet ovog područja istraživan od strane botaničara već početkom 19. stoljeća. Ljepote Učke i Ćićarije željeli su istražiti i saski kralj Friedrich August II., te botaničar Tommasini, Josip Jelačić te Ljudevit Rossi i Dragutin Hirc. Iako su mnogobrojne vrste otkrivene, Park prirode Učka nudi neprestane nove spoznaje o svijetu flore.

Park prirode Učka bogato je raznolikom vegetacijom

70% površine Parka prikriveno je šumama od kojih najveći dio zauzimaju bukove šume ponajprije primorske, no vrh Učke prikriven je šumskom zajednicom pretplaninske bukve, a tu se još nalazi i submediteranski pitomi kesten. Prema dosad zabilježenim vrstama, u Parku prirode Učka opaženo je 1300 različitih biljnih vrsta, a posebice su značajne vrste poput stenoendemskog učkarskog zvončića, Justinovog zvončića te endemske zajednice stijenjarske iglice i bradavičaste krasuljice. Posjetite li Park prirode Učka tijekom proljeća, moći ćete uživati u bojama i mirisima travnjaka koji su dom i određenih ugroženih i zaštićenih vrsta poput zvjezdastog ljuljana, zvjezdastocvjetnog sunovrata, žutih siraštara te križnih sirištara.

Park prirode Učka dom je zasad zabilježenih 173 vrsta ptica. Posjetiteljima su posebno atraktivni letovi bjeloglavog supa, surog orla, sivog sokola, ševe krunice i vrtne strnadice. Na livadama Parka prirode Učka moguće je uživati u igri leptira. Također, na ovom području je dosad zabilježena 31 vrsta kopnenih puževa, 24 vrsta gmazova i vodozemaca među kojima se posebice ističe crni daždevnjak, a od sisavaca se ističu šišmiši, vjeverice, divlje svinje, sivi puh, srndaći te pokoji medvjed.

Crni daždevnjak obitava u Parku prirode Učka

KULTURNE ZNAMENITOSTI

Brojna nalazišta, ostaci utvrda, srednjovjekovnih gradskih naselja dokaz su da je područje današnjeg Parka prirode nastanjeno još iz doba prapovijesti. Slikoviti lokaliteti koji se preporučuju istražiti tijekom posjete Parku prirode Učka su:

 • izvorište Korita
 • selo u kojemu su nekada obitavali ugljenari – Brest pod Učkom
 • naselje Lovranska Draga gdje su nađeni ostaci prethistorijskog čovjeka
 • najviše ruralno naselje u Istri – Mala Učka, te drugo najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj – Vela Učka u kojemu se nalazi fontana Voda Josipa II,
 • selo Trebišća sa slikovitim razrušenim mlinom
 • selo Brgudac iz kojeg kreće planinarski put prema Koristima te Velom Planiku
 • srednjovjekovni kaštel Kožljak
 • kulu na Vojku
Istražite sela i kulturne znamenitosti Parka prirode Učka

AKTIVNOSTI U PARKU PRIRODE UČKA

Park prirode Učka posebno je zanimljivo zaljubljenicima u planinarenje. Kako individualnim, tako i onima koji preferiraju vođene ture. Kako bi se upoznali s ljepotama i posebnostima Učke i Ćićarije, posjetiteljima se nudi šest vođenih tura:

 • Pokon – Fontana voda Josipa II. – Vela draga
 • Lovranska Draga -Šetnica Slap
 • Poklon – Vojak – Poučna staza Plas – Poklon
 • Brgudac – KoritaMošćenička Draga – Trebišća – Sučići – Mošćenička Draga
 • „Provedi dan s nadzornikom”
Vođene ture u Parku prirode Učka

Također, stručno vodstvo Parka osigurava djeci vrtičke dobi, osnovnoškolcima, srednjoškolcima te studentima upoznavanje sa slikovitim bioraznolikostima te kulturnim atrakcijama Parka prirode Učka kroz različite programe „Škole u prirodi”.

Planinarenje u Parku prirode Učka

Ljubitelji ekstremnijih sportova moći će uživati u nekom od najatraktivnijih penjališta u Hrvatskoj kao što su Nad tunelom, Okno, Furija, Rukavica i Ploče, Castello, Veli toranj, Sjeverna stijena, a oni koji uživaju u visinama – leteći, postoje dva poletišta za parajedrilice i ovjesne jedrilice, a to su Brgud te Vojak sa sletištem na Boljunskom polju.

Park prirode Učka nudi razonodu i za ljubitelje biciklizma kojima se nudi osam različitih biciklističkih staza različitih težina.

Osim bioraznolikosti te kulturne baštine, područje Parka prirode nudi i poneki planinarski dom te restorane i pansione kako bi vaši izleti na Učku i Ćićariju bili zaokruženi slasnim istarskim gastronomskim delicijama. Zvuči kao odličan izlet u prirodu, zar ne?