Odmor u Medulinu

MEDULIN

Medulin se nalazi na samom jugu istarskog poluotoka, a brojni smještajni kapaciteti čine Medulin jednim od dvadeset najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

Medulin se smjestio na padini koja se spušta prema Medulinskom zaljevu premda je centar mjesta nešto dalje od mora. Općina Medulin sastoji se od mjesta Medulin, Premantura, Banjole, Pješćana uvala, Vinkuran, Pomer i Vintijan, a graniči s Pulom i općinom Ližnjan. Medulin je od Pule udaljen nešto manje od 10 km, no unatoč činjenici da je smješten blizu najvećeg grada Istre, u Medulinu se nalaze svi potrebni sadržaji poput ambulante, ljekarne, banke, bankomata, pošte, prodavaonice, tržnice, kafića itd.

Zalazak sunca u Medulinu

POVIJEST MEDULINA

Prema arheološkim nalazima s lokacija na Vižuli, Vrčevanu te Punta Kašteji, vidljivo je da je život na ovom području postojao u prapovijesti, brončanom i željeznom dobu. Smatra se da se u antici na području današnjeg Medulina nalazila histarska gradina Mutila. Tijekom antike bio je izgrđeno veliko zdanje na Vižuli, a od 2019. godine to je Arheološki park u kojemu se može sagledati antička nekropola s više od 300 grobova. Na području Medulina postoji još nekolicina arheoloških lokaliteta kao što je na otočiću Levanu, na Kaželi te u blizini crkve sv. Petra na Barbolanu.

Toponim Medulin se prvi put spominje u pisanim zapisima u 1150. godini. Također, tijekom 12. stoljeća gradi se obrambena kula i lođa koje su se nalazile na području današnjeg glavnog trga. Od 14. stoljeća Medulin postaje djelom pulske komune. Odličan položaj i prirodno zaštićena luka, kao i plodno tlo nagnali su stanovnike Medulina da se osamostale od Pule tijekom 15. st. No, već u 16. stoljeću započinje propadanje Medulina zbog epidemije kuge i ratnih razaranja. Tijekom 18. stoljeća, osim domicilnog romanskog stanovništva, područje Medulina biva naseljavano hrvatskim stanovništvom koji su izgnani iz drugih dijelova Hrvatske uslijed napada Turaka. Novi porast broja stanovnika, događa se tijekom 20. stoljeća čemu je dijelom zaslužan razvoj obližnje Pule tijekom 19. stoljeća kada je bila glavna ratna luka Habsburške Monarhije.

Premda je nekada Medulin bio primarno ribarsko mjesto, danas se stanovništvo primarno bavi turizmom i ugostiteljstvo te ponešto poljoprivredom i ribarstvom.

Povijest Medulina

ŠTO RAZGLEDATI U MEDULINU I OKOLICI?

Osim naselja koja se nalaze u sklopu općine Medulin te obližnje Pule u kojoj se na svakom kutku mogu sagledati ostaci velebnog Rimskog Carstva, ako odlučite svoj odmor provesti u Medulinu svakako razgledajte:

 • župnu crkvu sv. Agneze iz 19. stoljeća koja ima dva zvonika visoka 33 metara
 • crkvu Majke Božje od Zdravlja iz 15. stoljeća
 • crkvu sv. Foške
 • crkvu sv. Antuna Padovanskog
 • crkvu sv. Petra iz 12. stoljeća
 • Arheološki park Vižula – lokalitet iz doba neolitika, kasne antike te ranog srednjeg vijeka
 • arheološko nalazište na brdu Vrčevan – iz razdoblja ranog neolikika
 • vjetrenjaču s osam jedara
Vjetrenjača u Medulinu

PLAŽA BIJECA I DRUGE AKTIVNOSTI NA PODRUČJU MEDULINA

Medulin je najposjećeniji tijekom ljetnih mjeseci dijelom i zbog kilometar due pješčane plaže Bijeca. Baš zbog pijeska i blagog ulaza u more, ova je plaža idealna za odmor obitelji s djecom. Na plaži je moguće unajmiti suncobrane i ležaljke, ali i dodatni sadržaj poput pedalina, „skakalica na vodi”, akvagana itd.

MEDULIN 1
IZVOR: https://croatia.hr/sites/default/files/styles/image_full_width/public/beaches/ISTRA-MEDULIN-Bijeca-DJI_0301_ACR-aleksandar-gospic.jpg?itok=BlfqeRvQ

Želite li upotpuniti svoj odmor u Medulinu dodatnim aktivnostima koje se ne odnose samo na sunčanje i kupanje, donosimo vam prijedloge aktivnosti:

 • posjetite Adrenalinski park Medulin
 • zaigrajte nogomet, košarku ili tenis na sportskim terenima
 • djeca se mogu igrati u dječjem parku
 • zabavite se u lunaparku
 • dočekajte sitne noćne sate plešući u kakvom baru Medulina ili se opustite u kafiću uz note benda koji svira uživo
 • razgledajte područje Medulina panoramskim letom
 • posjetite obližnje otočiće Levan, Bodulaš i Ceja itd.
Otočići medulinskog arhipelaga

Naravno, ne propustite uživati u istarskoj gastronomskoj ponudi restorana, konobi ili pak fast fooda u Medulinu. Neka se na vašim jelovnicima nađu autohtona istarska jela poput maneštre, salate od rakovica, jela s tartufima, brodet, ribe na žaru, dagnji, istarski pršut, žgvacet, crni rižoto itd.

Gastronomija u Medulinu

Nekada malo ribarsko mjesto Medulin, danas je omiljena ljetna destinacija mnogih vikendaša, ljubitelja duge pješčane plaže, zabavnih aktivnosti, ali i sportaša koji zbog odlične infrastrukture i blage klime imaju svoje sportske pripreme baš u Medulinu. Odlična pozicija Medulina u Istri omogućit će vam da u veoma brzo stignete i u druge popularne turističke destinacije u Istri poput Rovinja, Umaga, Poreča, Motovuna, Rapca ili obližnje Pule. Stoga, želite li svoj odmor provesti na jednoj od najljepših plaža u Istri, dobro se zabaviti i još bolje objedovati, počnite s planiranjem svog odmora u Medulinu!