Kulturno-povijesne znamenitosti otoka Brača 1

Kulturno-povijesne znamenitosti otoka Brača

Otok Brač je treći otok po veličini na Jadranu te je najveći srednjodalmatinski otok. Nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ispred Splita, najvećeg grada i administrativnog središta županije.

Uz to što je Brač poznat po svom kamenolomu i kamenu koji čak ukrašava i dom predsjednika Amerike (Bijelu kuću), Brač je popularno turističko odredište za turiste iz cijelog svijeta te je dom najpoznatije plaže (plaža Zlatni rat na Bolu), svojevrsnog turističkog simbola Hrvatske. 

Isto tako, Brač posjeduje mnoštvo kulturno-povijesnih znamenitosti koje se nalaze duž cijelog otoka, a one najvažnije ćemo spomenuti u nastavku ovog teksta.

Kulturno-povijesne znamenitosti otoka Brača

Kao najpoznatija, ako ne i najneobičnija, kulturno-povijesna znamenitost otoka Brača jest Pustinja Blaca koja se nalazi u mjestu Nerežišća, 30-ak kilometara od Bola. Radi se o glagoljaškom pustinjačkom prebivalištu koje je osnovano polovicom 16. stoljeća te je sve do 60-ih godina 20. stoljeća ovo pustinjačko prebivalište bilo aktivan dom mnogim svećenicima pustinjacima. Pustinja Blaca sastoji se od kamenih dvokatnica s crkvom i samostanom uklesanim u stijenu.

Uz stambeni dio, koji obiluje bogatim inventarom (astronomskim instrumentima, tiskarom, knjižnicom, itd.) sačuvane su i gospodarske zgrade u kojima se čuvaju starinski alati. Ovaj kompleks proglašen je jedinstvenim spomenikom kulture u Hrvatskoj i smatra se povijesnim i kulturološkim fenomenom te zaštićenim kulturnim dobrom jer je ovo pustinjačko prebivalište prvotno bila tek ograđena pećina koje je s vremenom naraslo na renesansnu crkvicu iz 16. stoljeća s ostalim objektima unutar kompleksa.

Mjesto Škrip, koje se nalazi na nekih desetak kilometara od Supetra, sa svojih tri tisuće godina dokumentiranog postojanja najstarije je mjesto na otoku Braču i dom nekoliko zanimljivih kulturno-povijesnih znamenitosti.

U Škripu ćete pronaći obrambene zidine ilirskog naselja iz 3. stoljeća te Muzej uja, muzej posvećen povijesti tradicionalnog spravljanja maslinovog ulja na otoku Braču. Isto tako, u Škripu se nalazi i Muzej otoka Brača. Ovaj mali muzej, pun zanimljivih i bogatih artefakata, nalazi se u bivšoj srednjovjekovnoj obrambenoj tvrđavi Radojković koja je pak podignuta na temeljima rimskog mauzoleja i ilirskih zidina iz 1400. godine prije Krista. Između ostalog, u ovoj riznici prošlosti možete razgledati razne rimske nadgrobne spomenike kao i artefakte koji šapuću o prošlosti otoka Brača.

Nekoliko je kulturno-povijesnih znamenitosti koje možete obići i u samom Supetru.

Kao najzanimljivije možemo istaknuti ranokršćanske mozaike iz 6. stoljeća koji se nalaze uz  župnu crkvu Marijina Navještenja iz 18. stoljeća koja je pak izgrađena na temeljima ranokršćanske bazilike sv. Petra.

Isto tako, u Supetru ćete naići i na villae rustice koje ponosno stoje još iz rimskog vremena, a mnoge predmete iz povijesti možete potražiti u mjesnom crkvenom muzeju.

U Bolu možete razgledati Dominikanski samostan i crkvu sv. Marije Milosne iz 15. stoljeća, župnu crkvu Gospe od Karmena iz druge polovice 17. st., crkvu sv. Ivana, zaštićeno kulturno dobro koje je građeno od 7. do 9. stoljeća te crkvu sv. Ante, također zaštićeno kulturno dobro, s početka 16. stoljeća.

U Sutivanu pak možete razgledati župnu crkvu Uznesenja Marijina iz 1579. godine, crkvu sv. Roka iz 17. st. te crkvu sv. Ivana iz 16. stoljeća koja je podignuta na temeljima ranokršćanske trikonhalne crkve iz 6. st. čiji je južni zid još uvijek vidljiv i sačuvan.

U Pučišćima možete razgledati crkvu Gospe od Utjehe iz 6. stoljeća koja se nalazi uz mjesno groblje i upisana je kao zaštićeno kulturno dobro te crkvu Gospe od Batka, također zaštićeno kulturno dobro, iz 16. stoljeća.

Treba reći da su ovo neke od najpoznatijih kulturno-povijesnih znamenitosti otoka Brača te da je na samom otoku na stotine crkava i crkvica koje možete razgledati i istražiti.

Kako doći do otoka Brača?

Otok Brač nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a s kopnom je povezan trajektnim linijama iz Splita (Split – Supetar i Split – Bol na Braču) te s Makarskom preko trajektne linije Makarska – Sumartin (Brač).

Gdje odsjesti na otoku Braču?

Ako ste odlučili posjetiti otok Brač i razgledati njegovu kulturno-povijesnu baštinu tijekom ljetovanja, vrijeme je da pronađete adekvatan smještaj, zar ne?

Tu nastupamo mi!

Dovoljno je tek da posjetite naš portal Privatni smještaj i na stranici Apartmani na Braču odaberete neki od apartmana koji su predstavljeni.

Svaki apartman posjeduje svoju stranicu na kojoj možete razgledati fotografije interijera i eksterijera te saznati gdje se točno nalazi, koliko je udaljen od trgovine, restorana, plaže, centra grada, itd.

Nakon što ste odabrali apartman, s vlasnicima možete stupiti u kontakt na dva načina.

Prvi je da ih pozovete preko naznačenog broja telefona, a drugi je da s njima stupite u kontakt preko kontakt forme. Unutar kontakt forme možete naznačiti termine dolaska i odlaska te vidjeti koliko bi vas koštao boravak u apartmanu. Nakon što ste poslali upit, putem maila ćete biti obaviješteni je li smještajna jedinica u datim terminima slobodna te ćete istu moći odmah rezervirati.Razgledajte ponudu apartmana na stranici Apartmani na Braču te odaberite onaj apartman koji odgovara vašim zahtjevima i potrebama. Nakon što ste rezervirali apartman, priprema za boravak na otoku Braču i obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti na Braču može započeti.