Otok Ugljan

OTOK UGLJAN

Na samo nekoliko nautičkih milja od Zadra nalazi se idilična destinacija odmora – otok Ugljan – idealna za sve one koji su željni dugih sunčanih dana, bisernih plaža, bogate povijesti, ali i tradicije koju ponosno čuvaju Ugljanci.

Otok Ugljan nalazi se u zadarskom arhipelagu te ga od Zadra dijeli Zadarski kanal, a s Pašmanom ga spaja most preko prolaza Mali Ždrela. U blizini se nalazi i otok Iž, ali i otočići Rava, Rivanj, Sestrunj, Lavdara, Sit i mnogi drugi što otok Ugljan čini rajskom destinacijom nautičara. Mnoge uvale na otoku Ugljanu nude sigurnu luku, skrovište i prenoćište nautičarima. Također, diljem otoka postoje sidrišta, privezišta i luke od kojih je nautičarima posebno draga luka Muline.

Brodovi

SPOMENICI I BAŠTINA

Otok Ugljan sastoji se od sedam naselja – Preko, Ugljan, Kali, Sutomišćica, Poljana i Kukljica – koja imaju dugu i bogatu povijest. Otok je bio nastanjen već od mlađeg kamenog doba, a prvi današnji otok Ugljan spominje pisac Plinije koji ga je spomenuo od nazivom Lissa.

Kad smo već kod samog toponima, ne zna se od kod potječe naziv otoka. Nekadašnja Lissa, potom sv. Mihovil, postoje tri uvjerenja kako što „ugljan” u biti znači i kako je otok dobio ovaj naziv. Prvi vjeruju da je toponim nastao od riječi ulje, drugi vjeruju da je nastalo od riječi ugljen (koji se dobivao izgaranjem vrijesa), a treći su uvjerenja da naziv proizlazi iz riječi ugljak koja označava pčelinje košnice.

No, vratimo se povijesti iz koje su proizašli spomenici, ali i tradicije Ugljanaca. Prvi poznati narod bili su Liburni koji u 4. st. pr. Kr. Grade naselje povrh sela Muline. Sredinom 1.st. pr. Kr. Ugljan je usvojen od strane Rimljana koji grade diljem otoka Ville Rusticae čiji se ostaci još uvijek mogu sagledati poput one kod Mulina, u Fortoštini, Ladinoj njivi, u Čeprljanci te u Batalapkoj vali. Pleterni ukrasi i toponimi dokaz su da su na otok u ranom srednjem vijeku nastanili Slaveni i Hrvati. Kasnije tijekom srednjeg vijeka Mleci započinju svoju vladavinu nad otokom Ugljanom.

Dašak luksuza, elitnosti i profinjenosti otok Ugljan dobiva u 16. i 17. stoljeću kada plemićke obitelji iz Zadra na Ugljanu započinju graditi svoje ladanjske kuće i dvorce kao što je dvorac obitelji Lipeus u Batalaži, obitelji Califfi u Gornjem Selu, Bartolozzi u Lučinom Selu, obitelji Damijan Vrgada i mnoga druga zdanja.

19. stoljeće obilježava vladavinu Francuza, a potom Austrije koja ostaje na vlasti sve do pada Austro – Ugarske Monarhije. Potkraj istog stoljeća mnogi Ugljanci odlaze raditi kao moreplovci te zahvaljujući zaradama koje šalju obiteljima koje su ostale na Ugljanu, kuće se dograđuju i bivaju sve veće i raskošnije. 1905. godina predstavlja jednu od značajnih godina u povijesti Ugljana i Ugljanaca. Tada naime sami stanovnici postaju vlasnici zemlje koja je bila u vlasništvu veleposjednika Medovića.

SPOMENICI NA OTOKU UGLJANU KOJI SU VRIJEDNI RAZGLEDAVANJA:

 • crkva sv. Kuzme i Damjana u Ugljanu
 • samostan sv. Jeronima u Ugljanu
 • crkva Svih Svetih u Gornjem Selu
 • crkva sv. Hipolita i Kasijana u Varošu
 • crkva Gospe od Sniga kod tjesnaca Ždrelac
 • crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije
 • crkva sv. Petra u Poljani
 • crkva sv. Pavla u Kukljici
 • ostaci starog mlina i Villae Rusticae u Mulinama
 • dvorac Beršić u Gornjem Selu…

AKTIVNI ODMOR NA OTOKU UGLJANU…

Rekreacija i sport danas postaju svakodnevnim dijelom života sve većeg broja ljudi, a odmor ne čini iznimku.

Većina ljudi tijekom godišnjeg odmora preferira vožnju biciklom naspram automobila. Imate li svoj bicikl ili namjeravate unajmiti jedan, svakako obiđite stazu Avantura otok koja se proteže od Mulina do tvrđave sv. Mihovila, a sastoji se vidikovaca i odmorišta. Također, kako su Ugljan i Pašman povezani mostom možete napraviti pravi mali tour de 2 otoka i istražiti i Pašman.

martin-gasiorek--4GaW9z9Z2I-unsplash (1)

Pješačenje je idealan oblik rekreacije tijekom koje ne samo što ćete moći uživati i posjetiti i najzabačenije kutke i uvalice otoka, već će vaša osjetila oduševiti mirisi, boje i okusi ovog otoka blage mediteranske klime. Šetnice i pješačke staze Ugljana nalaze se uz more, uvale, šume, maslinike, a dovest će vas sve do arheoloških nalazišta, slikovitih crkvica, dvoraca i neizostavnih vidikovaca.

Ronjenje je neizostavna zabava tijekom ljetnih mjeseci. Koralje, spužve, grebene, mnoštvo ribica i ostalog podvodnog svijeta možete sagledati i istražiti i maskom te disalicom, no prava zabava je ronjenje s bocom. Upišite školu ronjenja ili ako ste iskusni ronioci, uputite se s lokalnim ronilačkim centrom na neki od izleta u ponudi tijekom kojih ćete moći sagledati olupine potonulih brodova te arheološke lokalitete.

Ljubitelji lovstva će uz pratnju lokalnog lovačkog društva moći uživati u lovu na veprove, divlje zečeve, fazane, muflone itd.

Ostale sportsko rekreativne aktivnosti kojima se možete baviti tijekom odmora na Ugljanu su: tenis, sportski ribolov, vožnje pedalina, kajaka, penjanje na stijeni Željina na koju je postavljeno oko 30-ak smjerova za penjanje.

Tenis

…A POTOM AKTIVNO UŽIVANJE U UMJETNOSTI

Svi ljubitelji mozaika, boja, ali i veselja (jer ovi predmeti zaista odišu veseljem) uživat će razgledavajući i odmarajući se na klupama diljem otoka Ugljana. U sklopu projekta Svako misto svoju klupa ima, umjetnica Božica Kliman u udruženim snagama sa stanovnicima Ugljana, ali i turistima uređuju klupe diljem otoka, oblažući ih otpadnim materijalima i na taj način istodobno recikliraju otpad, ali i daju kreativni dašak svakom selu Ugljana.

Da je umjetnost važna sastavnica otoka dokazuju i udruge koje djeluju na otoku Ugljanu kojima je cilj da se udružuju zaljubljenici u sve vidove umjetnosti, ali i tradiciju kroz folklor.

Volite li uživati u izvedbama uživo, na otoku Ugljanu se održavaju koncerti zabavne, klasične glazbe, ali i folklorne udruge. Također, ljubitelji kazališta mogu se opustiti se uz kazališne večeri, a ljubitelji kina uz večeri animiranog filma.

NO, CIJELO VRIJEME UŽIVAJTE U LJEPOTAMA PLAŽA OTOKA UGLJANA

Većina vas koji se odlučite posjetiti Ugljan učinit ćete to vrlo vjerojatno tijekom ljetnih mjeseci. Što je u biti odlično jer ćete onda zaista moći uživati u čitavom spektru čari otoka Ugljana. Veoma razvijena obala ovog otoka, osigurala mu je sve one preslatke vale i uvalice. More koje opasava obalu je kristalno čisto, a sama obala je šljunčana, kamenita, pješčana ili betonska. Svi željni hlada neće imati problema na otoku Ugljanu. Naime, riječ je o izuzetno zelenom otoku, a velika većina obale Ugljana obgrljena je borovom šumom.

Istražite i uživajte u ljepotama:

 • uvale Pavlešina s koje se pruža pogled na obližnje otoke
 • uvale Lučica – šljunčana plaža
 • uvale Suha – uživajte u miru i mediteranskom ambijentu
 • uvale Čeprljanda – betonirana plaža pogodna za obitelji s djecom
 • uvale Suštica – šljunčana plaža uz koju se nalazi dječje igralište
 • uvale Zmorašnja Luka – djelomično prirodna, djelomično betonirana
 • plaže Južna Luka – pješčana plaža
 • plaže Mali Lukoran – betonska plaža
 • plaže Jaz – pješčana plaža duge plićine
 • plaže Sutomiška vala – slikoviti dio kod rta sv. Grgur
 • plaže Sabuša – pješčana s plitkim ulazom
 • plaže Bilišće – šljunčana plaža s plitkim ulazom
 • plaže Mostir – odlična za djecu i neplivače te osobe s invaliditetom
 • plaže na slikovitom otočiću Galevac
 • plaže Šetnica – Magazin – pješčane, betonske i šljunčane plaže

I SLASNIM OBROCIMA

Na vama je samo da odaberete omiljeni tip ugostiteljskog objekta i omiljenu vrstu hrane, a vaša će nepca uživati na maksimumu na otoku Ugljanu. Beach barovi, fast foodovi, bistroi, pizzerije, restorani, tradicionalne dalmatinske konobe nude za svakog ponešto. Vjerujemo da ćete ponajviše uživati u ribljim jelima i jelima na bazi školjki i drugih morskih plodova te dalmatinskom pršutu, ali i naravno nezaobilaznim mesnim i ribljim pekama. Neka od tradicionalnih jela otoka Ugljana su krumpiri na đunđuk, domaće frite itd.

I SLASNIM OBROCIMA

Nakon svega navedenog, možemo zaključiti da je otok Ugljan odlična destinacija za odmor kako obiteljima s malom djecom, tako i onima željnima razonode, ali i umirovljenicima. Tirkizno more, guste borove šume, mirisi Mediterana i zvuci cvrčaka recept su za idealno ljetovanje provedeno na otoku Ugljanu!