HRVATSKA - IDEALNA DESTINACIJA ZA LJUBITELJE AKTIVNOSTI NA OTVORENOM 1

HRVATSKA – IDEALNA DESTINACIJA ZA LJUBITELJE AKTIVNOSTI NA OTVORENOM

S ugodnim i toplim vremenom nema ništa ljepše nego boraviti na svježem zraku, uživati u suncu i prirodnim ljepotama. Stoga, ne čudi što Hrvati, ali i turisti u Hrvatskoj rado traže različite aktivnosti na otvorenom.

Ljeto jednostavno mami na aktivnosti pod vedrim nebom. Bilo da je u pitanju godišnji odmor ili vikend izlet, Hrvatska nudi brojne aktivnosti na otvorenom koje će zadovoljiti i najzahtjevnije. Ove aktivnosti može uvrstiti u svoju svakodnevicu, ljetovanje ili vikend izlete.

POSJETITE HRVATSKA PRIRODNA BOGATSTVA

U Hrvatskoj se nalazi čak 8 nacionalnih parkova i 12 parkova prirode koji su rasprostranjeni po cijelom teritoriju države. Od slavonskog parka prirode Kopački rit, preko parka prirode Lonjsko polje, pa sve do istarskog parka prirode Učka i brojnih parkova na hrvatskoj obali i otocima, teško je odabrati najljepši. Osim toga, u Hrvatskoj se nalaze brojna zaštićena područja prirode i uređene šetnice na kojima se također može uživati u prirodnim bogatstvima. Moglo bi se reći da je najpopularnije od svih prirodnih odredišta u hrvatskoj nacionalni park Plitvička jezera, stoga ako želite posjetiti ovaj dragulj prirode, savjetujemo da to činite u početkom zime, zimi i u rano proljeće kada ima manje posjetitelja, a i ulaznice su više nego duplo jeftinije. Ipak, ako ne volite pretjerane gužve, a želite što prije obići neki nacionalni park ili park prirode, ostaje vam, osim znamenitih Plitvica, još 7 nacionalnih parkova i 12 parkova prirode. Ali, toliko su divni da bi svatko bar jednom u životu trebao posjetiti njih sve!

HRVATSKA - IDEALNA DESTINACIJA ZA LJUBITELJE AKTIVNOSTI NA OTVORENOM 2
Izvor: Unsplash/ Denis Tuksar

KONCERTI I FESTIVALI NA OTVORENOM

Ljeto, proljeće i jesen sezone su koncerata pod vedrim nebom i izvrsne glazbene zabave. Koncerti na otvorenom mogu biti puno ugodniji od onih u zatvorenim prostorima jer se nalazite na svježem zraku i čak i u ljetnim večerima, teško da će vam biti vruće od dugotrajnog plesanja. Tijekom ljeta na hrvatskoj obali, ali i na kontinentu, održavaju se brojni koncerti domaćih i stranih glazbenika koji jedva čekaju zabavu na otvorenom podijeliti sa svojim obožavateljima. Osim koncerata, u Hrvatskoj se odvijaju brojni ljetni festivali na kojima možete uživati. Jedan od svjetski poznatih festivala održava se tradicionalno u Splitu, a riječ je o Ultra Europe festivalu koji slovi kao jedan od najzabavnijih hrvatskih festivala, a svake godine ugošćuje svjetski poznata imena. Ove godine posljednji put održat će se orahovački Ferragosto Jam u kolovozu, pa je ovo zadnja prilika da posjetite ovaj kultni festival. Kad već ljeto bude na zalazu, glazbenu zabavu možete potražiti na kopnu u rujnu na osječkom UFO-u (Urban Fest Osijek).

HRVATSKA - IDEALNA DESTINACIJA ZA LJUBITELJE AKTIVNOSTI NA OTVORENOM 3
Izvor: Unsplash/ Artem Maltsev

POSJETITE LOKALNU TRŽNICU

Ako nemate puno slobodnog vremena koje biste mogli provesti u prirodi ili na koncertima, a želite provesti neko kvalitetno vrijeme izvan kuće ili stana, otiđite na lokalnu tržnicu. Ova svakodnevna aktivnost korisna je jer ćete nabaviti svježe, prirodno uzgojene namirnice i podržati lokalne proizvođače. Šetnja tržnicom zabavit će vas, pa nećete ni osjetiti koliko dugo šetate, a kući ćete se vratiti s ukusnim namirnicama s kojima možete spremiti kvalitetna i nutritivno bogata jela. Posjet lokalnoj tržnici možete uvrstiti i u svoje aktivnosti tijekom radnog tjedna, pa prošetati do tržnice nakon posla. Posebno je iskustvo kada posjećujete lokalne tržnice na ljetovanju jer tada možete i kroz okuse lokalnih delicija upoznati mjesto na kojem ljetujete.

HRVATSKA - IDEALNA DESTINACIJA ZA LJUBITELJE AKTIVNOSTI NA OTVORENOM 4
Izvor: Unsplash/ Gary Butterfield

JEDITE POD NEBOM

Čak i vrijeme koje provedete jedući može biti provedeno na svježem zraku. Bilo da odlučite objed imati kod kuće na vlastitoj terasi, balkonu, ili da odlučite posjetiti neki od restorana, tijekom ljeta, proljeća i jeseni imate opciju da obroke jedete vani. Restorani, ali i kafići, u rano proljeće već otvaraju svoje terase jer je opće poznato da većina ljudi uživa u ugostiteljskim objektima sjedeći na otvorenom. Svakako iskoristite te ugodno uređene terase kako bi vaše tijelo osim hrane i pića dobilo i što više svježeg zraka. Na godišnjem odmoru izvrstan je izbor večera morskih plodova ili ribe sjedeći vani uz šum mora u daljini, na svježem zraku koji miriše na more.

HRVATSKA - IDEALNA DESTINACIJA ZA LJUBITELJE AKTIVNOSTI NA OTVORENOM 5
Izvor: Unsplash/ Slow Ibiza

GLEDAJTE ZVIJEZDE

Stanovnici većih gradova Hrvatske često, nažalost, zbog zagađenja zraka iznad grada veoma slabo ili uopće ne vide zvijezde, pa lako je onda zaboravi na njihovu ljepotu. Ako ljetujete u nekom manjem mjestu, zvjezdano nebo sigurno će biti veoma jasno iznad vaših glava. Iskoristite ovu rijetku priliku kako biste s dragim ljudima promatrali čarobne zvijezde. Uzmite deke, uputite se na mračno mjesto na koje ne dopire previše svjetla koje bi ometalo vaše oči na prilagodbu za gledanje neba i uživajte u svemirskim čarima. Tradicionalno na području Hrvatske mogu se vidjeti Suze svetog Lovre, odnosno padanje meteorskih skupina koje se golim okom vide kao zvijezde padalice. Spomendan svetog Lovre, po kojem su dobile ime, je 10. kolovoza, a oko tog datuma svake godine se najlakše mogu uočiti ove zvijezde padalice, a svake godine se objave točniji datumi kada bi one mogle biti najvidljivije. Preostaje vam samo zaželjeti želju!

HRVATSKA - IDEALNA DESTINACIJA ZA LJUBITELJE AKTIVNOSTI NA OTVORENOM 6
Izvor: Pexels/ Yuting Gao

Bilo gdje u Hrvatskoj da se nalazite, lako ćete pronaći neku aktivnost na otvorenom za sebe. Jer Hrvatska nema samo prirodu, more i sunce, već i različite aktivnosti koje organiziraju gradovi i mjesta, stoga, svatko u Hrvatskoj može pronaći nešto idealno za sebe.

A ako još niste pronašli idealan privatni smještaj za ovogodišnje ljetovanje, isti možete potražiti na našem portalu.

Ako iznajmljujete privatne smještaje na tlu Hrvatske, možete ih besplatno oglasiti na našem portalu.