GODIŠNJI ODMOR I LOŠE VRIJEME: ŠTO RADITI TIJEKOM KIŠNIH DANA? 1

GODIŠNJI ODMOR I LOŠE VRIJEME: ŠTO RADITI TIJEKOM KIŠNIH DANA?

Na ljetovanju su svima najdraže aktivnosti kupanja u moru, plivanja, sunčanja na plaži i uživanja u suncu i svježem morskom zraku.

To sve nam omogućuje sunčano i toplo vrijeme koje jedva čekamo cijele godine, ali što ako baš kada smo na godišnjem odmoru u divnom smještaju, u nama najljepšem gradu ili mjestu na hrvatskoj obali, a vrijeme je tmurno, hladno i pada kiša? Iako taj scenarij možda zvuči kao horor film i asocira na propale dane godišnjeg odmora, ne mora biti tako. Donosimo rješenja što sve možete raditi u slučaju lošeg vremena tijekom ljetovanja!

KUPANJE U MORU

Iako se možda čini paradoksalno, ali ako kiša nije jaka i nema hladnog vjetra, pokoji blagi pljusak može biti idealno iskustvo kupanja u moru po kiši. Mnogi koji su to pokušali kažu da je ugodnije i ljepše nego klasično kupanje po toplom i sunčanom vremenu. More postaje jako toplo jer je vanjska temperatura nešto niža nego inače. Ipak, ako je kiša popraćena grmljavinom i munjama, možda je najbolje da preskočite takvo kupanje tijekom nevremena i odaberete neku drugu aktivnost.

GODIŠNJI ODMOR I LOŠE VRIJEME: ŠTO RADITI TIJEKOM KIŠNIH DANA? 2
Izvor: Unsplash/ Matt Bennett

SPORT

Sport je uvijek zdrav način provođenja vremena. Ako ne pada kiša, a vani je hladno i oblačno i ne želite se kupati u moru po takvu vremenu, to vrijeme je kao stvoreno za šetnje, trčanje ili bilo koji drugi sport na otvorenom. Tijekom vrućih ljetnih dana gotovo je nemoguće baviti se sportom na otvorenom zbog visokih temperatura i najradije se takve aktivnosti onda obavljaju rano ujutro ili kasno navečer, ali ako je zahladilo, u bilo koje doba dana možete raditi svoju najdražu sportsku aktivnost. Ako je vani pak nevrijeme i ne izlazite iz smještaja, uvijek možete na internetu potražiti neki kućni trening. Nakon treninga ćete se osjećati bolje i sigurno manje tužno što dan ne možete provesti na plaži.

GODIŠNJI ODMOR I LOŠE VRIJEME: ŠTO RADITI TIJEKOM KIŠNIH DANA? 3
Izvor: Pexels/ Karolina Grabowska

IGRE S DJECOM

Ako ste već zaglavljeni u smještaju jer je vani vrijeme neumoljivo, a već ste odradili i kućni trening, ovakvo vrijeme je idealno da se provede s obitelji ili prijateljima s kojima ljetujete. Ako imate djecu, ona neće ni primijetiti loše vrijeme ako se budu dobro zabavljala u igri u smještaju. Možete zajedno s djecom raditi kreativne aktivnosti kao što su crtanje i bojanje, ali i igrati društvene igre. Karte koje ste namijenili za igru na plaži ne moraju biti spremljene u ladici ako danas ne možete iz smještaja, već ih možete iskoristiti za obiteljsku zabavu na zatvorenom.

GODIŠNJI ODMOR I LOŠE VRIJEME: ŠTO RADITI TIJEKOM KIŠNIH DANA? 4
Izvor: Unsplash/ Aedrian

ISKORISTITE SADRŽAJE SMJEŠTAJA

Ako ste smješteni u apartmanu, studio apartmanu ili kući za odmor, sigurno imate pristup kuhinji. Možete tog dana kada je loše vrijeme pripremiti ukusna jela za koja inače ne biste imali ni vremena ni volje da ste mogli otići na plažu. Također, iskoristite i ostale sadržaje u smještaju kao što je gledanje televizije, pogled kroz prozor na more na koje pada kiša ili topla kupka u kadi. Ako ste pak smješteni u sobi i nemate pristup kuhinji, nažalost ne možete kuhati obrok koji je zahtjevan za pripremu. Ipak, većina domaćina trudi se u sobama omogućiti male kućanske aparate kao što su kuhalo i toster, stoga možete napraviti najdraži topli sendvič i piti čaj dok gledate omiljenu seriju na televiziji. To je ionako tip odmora koji biste najvjerojatnije izabrali kod kuće po ovakvom vremenu.

GODIŠNJI ODMOR I LOŠE VRIJEME: ŠTO RADITI TIJEKOM KIŠNIH DANA? 5
Izvor: Unsplash/ Kevin McCutcheon

MUZEJI

Ulice hrvatskih primorskih gradova i manjih mjesta prekrasne su i šetnja njima neizostavan je dio godišnjeg odmora, ali ako je vani loše vrijeme, takva šetnja nije ugodna. Ipak, kulturu i povijest nekog mjesta možete upoznati i na zatvorenom. Pronađite najbliži muzej vašem smještaju i uputite se tamo. Nekoliko sati u muzeju obogatit će vaše znanje i zabaviti vas, a ako volite muzeje, možete ih posjetiti više tog dana kada je loše vrijeme i uživati u upoznavanju kulture i povijesti. Ako niste ljubitelji muzeja povijesti, kulture i prirode i čine vam se dosadnim, pročitajte naš članak o najzanimljivijim muzejima u Hrvatskoj koji su nešto drugačiji i ističu se po svojim eksponatima i temi.

GODIŠNJI ODMOR I LOŠE VRIJEME: ŠTO RADITI TIJEKOM KIŠNIH DANA? 6
Izvor: Unsplash/ Ian Dooley

OTIĆI RANIJE KUĆI

Ako se loše vrijeme dogodi na kraju vašeg godišnjeg odmora, a ne želite u tom mjestu provesti vrijeme u smještaju i radeći aktivnosti na zatvorenom, pitajte domaćina možete li otići ranije iz smještaja nego što je dogovoreno, a preostale dane koje niste bili u smještaju prebaciti na neki drugi period. Moguće da će vam domaćin to dopustiti i tako ste riješili problem lošeg vremena. Međutim, ako prebacivanje preostalih dana nije moguće, uvijek se možete vratiti nekoj od predloženih aktivnosti u ovom članku.

GODIŠNJI ODMOR I LOŠE VRIJEME: ŠTO RADITI TIJEKOM KIŠNIH DANA? 7
Izvor: Pexels/ Kindel Media

Koliko god se loše vrijeme na godišnjem odmoru činilo kao smak svijeta jer se toliko dugo veselimo tom vremenu provedenom na osunčanoj plaži i plivanju u moru, toliko ne smijemo zaboraviti da je ljetovanje vrijeme odmora i trebamo to vrijeme iskoristiti kako nam god mogućnosti dopuštaju da bismo se opustili i zabavili.

Zbog lošeg vremena može se dogoditi da morate provesti vrijeme u smještaju, stoga izbor svog idealnog smještaja treba biti prikladan i ne smije se prepustiti slučaju. Svoju idealnu jedinicu privatnog smještaja – apartman, studio apartman, sobu ili kuću za odmor možete pronaći na našem portalu.

Također, ako ste iznajmljivač smještaja u Hrvatskoj, možete ga besplatno oglasiti kod nas na PrivatniSmjestaj.hr.