BIJELE STIJENE ZELENIH ŠUMA RISNJAKA

RISNJAK – BIJELE STIJENE ZELENIH ŠUMA

Spoj zelenila u njegovom punom smislu riječi, krša i svih nijansi zeleno-plave boje dočekat će vas odlučite li posjetiti Risnjak.

Teško je nabrojiti sve ljepote Risnjaka. Možda je u današnje vrijeme, osim prirodnih ljepota, najvažnije napomenuti spokoj koji ćete osjetiti istražujući (dozvoljene) kutke Risnjaka, slušajući cvrkut ptica, žubor Kupe i osjećajući povjetarac koji njiše grane gustih šuma Risnjaka.

SVE LJEPOTE NACIONALNOG PARKA RISNJAK

U Primorsko-goranskoj županiji nalazi se Nacionalni park Risnjak koji se diči bijelim stijenama koje izranjaju iz snažne vegetacije. Risnjak je dobio status Nacionalnog parka 1953. godine zbog iznimne ljepote planinskih masiva Risnjaka i Snježnika, najljepše izraženog fenomena vegetacije ponikvi, izvora Kupe, raznovrsnosti i bogatstva flore i faune. Površina Nacionalnog parka Risnjak je 6350 ha, a njegov najviši vrh je Risnjak visine 1528m, dok je najniža točka dolina Kupe nadmorske visine od 290m.

Izbor rijeke Kupe

PRIRODNE ZNAMENITOSTI

Nacionalni park Risnjak predstavlja svojevrsnu vezu između planina Balkana i Alpa te kao takav predstavlja značajnu vegetacijsku i klimatsku granicu između primorja i kontinentalnog dijela Hrvatske. Na ovom dinarskom području prevladavaju dolomiti i vapnenci koji zbog svoje vodopropusnosti omogućuju stvaranje velikih podzemnih spremnika vode. U Nacionalnom parku Risnjak ističu se masivi – Risnjak s vrhovima Sjeverni Mali Risnjak (1434m) i Južni Mali Risnjak (1248m) te Snježnik s vrhovima Guslica (1490m), Međuvrhi (1460m) i Planina (1426m).

S ta dva masiva i njihovih vrhova pružaju se nezaboravni pogledi na Kvarner, Gorski kotar, ali i slovenske Alpe. Risnjak je veoma važan za istraživače s obzirom da visine Risnjaka nisu naseljene ljudima, a zona najstrože zaštite predstavlja područje šuma oko Bijelih stijena.

Prirodne ljepote Risnjaka

FLORA I FAUNA

Više od polovice Nacionalnog parka Risnjak prekriveno je mješovitom šumom jele i bukve, potom pretplaninske bukve, ali i šuma jele na kamenim blokovima. Posebno su dojmljive šume uz potok Bijela vodica u dolini Leske jer tamo rastu jele koje su gdjegdje više i od 45 metara. No, nisu šume jedino što krasi ovaj Park iz svijeta flore. Ukoliko posjetite Risnjak tijekom proljeća, ostat ćete osupnuti ljepotom cvjetne livade nazvane Schlosserovom livadom. S obzirom da cijeli Risnjak nije u potpunosti istražen, vjeruje se da je brojka od utvrđenih 1148 vrsti flore znatno veća. Ističe se zvjezdasti ljiljan, ali i zaštićeni runolist.

Ris je zaštitnik Risnjaka

Kao što samo ime govori, Risnjak je stanište risa. Doduše, posljednji autohtoni risovi bili su ustrijeljeni početkom prošlog stoljeća pa se smatra da su današnji potomci slovenskih risova. Također, na području Nacionalnog parka Risnjak obitavaju još dvije velike europske zvijeri – smeđi medvjed te vuk. Risnjak je domom i divljih mačaka, divokoza, 114 različitih vrsta ptica, 108 vrsta leptira, vodozemaca, Kupa je domom riba itd.

KULTURNE ZNAMENITOSTI

Nacionalni park Risnjak područje je gdje dominiraju prirodne ljepote i gdje priroda u svoj svojoj raznolikosti i bujnosti dolazi do izražaja u svom punom sjaju, bez dodira i uništenja od strane ljudske ruke. No, ipak je u podnožju masiva moguće uočiti tradicionalne goranske kuće koje su se gradile od kamena i drva. Pročelje tih kuća okrenuto je prema ulici, a strmi krovovi bili su prekriveni šindrom. Nažalost, danas je taj stari zanat izrade šindre gotovo u potpunosti napušten te se ova baština nastoji sačuvati organiziranjem radionica izrade šindre.

No, iako danas na području Nacionalnog parka Risnjak živi 60-ak stanovnika, u doba Rimljana i Japoda, ovaj je predio predstavljao važne prometne trase. Tako primjerice cesta koja prolazi kroz Risnjak, a kreće od Platka do Lazca još ima nadjenut naziv – Rimska cesta. Prilikom posjete Nacionalnom parku Risnjak, obratite pažnju na Medvjeđa vrate i Srebrna vrata – usjekline u stijenama.

AKTIVNOSTI U NACIONALNOM PARKU RISNJAK

S obzirom da je riječ o Nacionalnom parku, prilikom posjete neka vam polazište bude očuvanje prirode pa je važno ponašati se u skladu s time. Također, s obzirom da su glavne aktivnosti planinarenje – u isto se nemojte upuštati sami, a nikako nepripremljeni.

Posjetite planinarski dom u Nacionalnom parku Risnjak

Svi zaljubljenici u planinarenje mogu u Nacionalnom parku Risnjak uživati u 14 staza koje su većinski srednje zahtjevne. Riječ je o: Horvatovoj, Stazi preko Markova brloga, Stazi preko Vilja, Stazi preko Lazca, Stazi iz Mrzlih Vodica, Stazi iz Platka do Snježnika, iz Lazca do Snježnika, od Jelenca do Snježnika, od Risnjaka do Snježnika, iz Sela Ratloge do izvoru Kupe, Hrvatsko – Kupari – izvor Kupe, Razloge – Kupari – Razloge te Platak – Cajtige – Risnjak. Oni koji više vole obilazak uz manje fizičkih aktivnosti mogu uživati u posjetu izvoru Kupe, ribolovu, a od svibnja do studenog namijenjeno je programu promatranja životinja. Na području Risnjaka moguć je i brdski biciklizam, a ukoliko ne možete ponijeti vlastiti bicikl – ne brinite, moguć je najam električnog bicikla, kao i MTB-a.

Na području Nacionalnog parka Risnjak održava se i tzv. Škola u prirodi, točnije edukacijski programi za predškolce, osnovnoškolce te srednjoškolce, a obitelji će zajednički moći uživati u poučnoj stazi Leska gdje se posjetitelji Parka mogu upoznati s bogatstvom prirodne i kulturne baštine.

Nakon aktivnosti u netaknutoj prirodi, okrjepu možete pronaći u planinarskom domu i/ili pansionu koji se nalazi u Crnom Lugu.

Na svijetu je preostalo još malo dijelova koje čovjek nije uništio svojom rukom. Jedan takav nalazi se baš u Hrvatskoj, stoga ne propustite posjetiti Risnjak!