BEZ ČEGA NE SMIJETE NAPUSTITI OTOK „SREĆE”, OTOK RAB?!

BEZ ČEGA NE SMIJETE NAPUSTITI OTOK „SREĆE”, OTOK RAB?!

Mediteranski otok „sreće”, otok Rab poznat je osim po razvedenoj obali, najljepšim plažama i po proizvodnji autohtonih proizvoda odnosno, suvenira.

Otok Rab zbog svoje mediteranske klime ima pogodno tlo za uzgoj mediteranskih biljaka, pogotovo lavande, o važnosti lavande na otoku možemo vidjeti jer ima bezbroj suvenira koji u sebi sadrže lavandu.

PREPOZNATLJIVOST AUTOHTONIH PROIZVODA

Autohtoni proizvodi otoka Raba nose oznaku:

 • Hrvatski otočni proizvod” – oznaka izvornosti tradicionalnim i inovativnim otočnim proizvodima, kao što je: rapska torta, čaj od kadulje, suhe smokve,…
 • Originalni rapski proizvod” – oznaka za izraženu prepoznatljivost podrijetla proizvoda. Proizvodi su napravljeni od prirodnih lokalnih materijala, a sami rapski proizvodi imaju i praktičnu uporabnu vrijednost, kao na primjer: ulje od lavande, rapske papučice, džem od smokve,…

SUVENIRI OTOKA „SREĆE”, OTOKA RABA

Odmor ili posjet ovom otoku „sreće” ne može završiti ako se ne iskušate u proizvodnji jednog od autohtonih proizvoda i/ili ne kupite barem jedan proizvod za dugo sjećanje na otok Rab.

Neki od autohtonih suvenira otoka „sreće”, otoka Raba:

 • domaći med od kadulje – ekološki suvenir izrazito aromatičnog okusa te snažnog antiseptičkog i umirujućeg djelovanja.
MED OD KADULJE
 • Rapska torta – je najpoznatiji otočni suvenir, a vjeruje se da je prvi put poslužena 1177. godine papi Aleksandru III. Glavni sastojci ove otočne „zvijezde” u obliku puža su bademi te domaći liker od višnje.
 • OPG Rab Pur – ovaj otočni OPG omogućava Vam uživanje u eko kozmetičkim proizvodima kao što su: sapuni, kremama za lice i tijelo, pilinzima te ostalim preparatima. Većina proizvoda je napravljena od meda, lavande te soli. Proizvodi OPG Rab Pura su nositelji oznake „Hrvatski otočni proizvod” te „Originalni rapski suvenir”.
EKO PROIZVODI
 • Arthouse – posjetitelji otoka Raba ovdje mogu naći staklene figurice rapskih vizura, brodića, čipke te ostalih autohtonih rapskih suvenira.
 • Čento e Booka – na otoku „sreće” nalazi se ova zanimljiva suvenirnica u kojoj možete pronaći lokalne suvenire izrađene od kombinacije spužve i maslinovog drveta, a specifičan miris masline ostaje kao duga uspomena na otok Rab.
 • Skulpture rapskih zvonika u murano staklu – jedna od suvenira bez kojeg ne bi trebali napustiti otok „sreće”.
 • Rapski smokvenjak – domaće sušene smokve na tradicionalni način u suhom listu lovora s bademima i rakijom.
 • Lavandina vodica – odnosno, hidrolat lavande, dobro dođe za osvježenje nakon napornog radnog dana, iscrpljenosti ili glavobolje. Isto tako, lavandina vodica je dobra za smirivanje kože nakon depilacije, brijanja ili opeklina,…
 • Jastuk za dobar san – još jedan u nizu proizvoda s oznakom „Hrvatski otočni proizvod”. Jastuk je napunjen suhom lavandom, a vanjska navlaka se može prati i mijenjati.

Posjetitelji otoka „sreće”, odnosno otoka Raba kući također, mogu ponijeti: domaće likere od smokve i lavande, začinsku sol, ulje od lavande, svijeće, unikatne rapske papučice, čarapice, oslikane marame,… slike slikane tehnikom ulja na platnu lokalnih umjetnika te ostale suvenire koje sadrže oznaku „Hrvatski otočni proizvod” i/ili „Originalni rapski proizvod”.

Autohtone suvenire možete pronaći i na srednjovjekovnom festivalu „Rapska fjera” koji svake godine privuče više od deset tisuća znatiželjnih posjetitelja. Na na ulicama možete vidjeti lokalne obrtnike i umjetnike kako izrađuju i prodaju autohtone otočne proizvode i suvenire te nešto više naučiti o samoj prošlosti otoka „sreće”, otoka Raba.

Lokacije na kojima možete kupiti lokalne proizvode je Šarengrad te Srednja ulica koja se nalazi u centru starog grada. Također, možete posjetiti i glavnu tržnicu i ribarnicu te uživati u okusima i mirisima lokalnih namjernica i svježe ulovljene ribe. Najpogodnije vrijeme za posjet tržnici je rano ujutro dok je ponuda najbogatija.

RIBARNICA

Ne zaboravite da je suvenir uspomena i dugo sjećanje na destinaciju, ponesite doma sjećanje na otok Rab ili uveselite obitelj i prijatelje autohtonim suvenirima te potaknite i njih da jednom posjete otok „sreće”!