Aktivni obiteljski odmor 1

Aktivni obiteljski odmor

Stvorite uspomene za cijeli život u društvu svojih najdražih i zaboravite na ubrzanu svakodnevnicu uz raznorazne adrenalinske aktivnosti. Upoznajte prirodne ljepote Hrvatske i neka vaša djeca na zabavan način nauče o raznovrsnosti flore i faune kroz aktivni odmor uz sportske aktivnosti poput biciklizma, raftinga, ronjenja, trekkinga do ziplininga.

Hrvatska je idealna za aktivan odmor jer je zbog svoje klime i geografskih značajki vrlo tražena zbog velikog izbora sportskih aktivnosti koje su dostupne. Zaljubljenici aktivnog turizma uživati će u netaknutoj prirodi i otkrivanju prekrasnih neistraženih destinacija u Gorskom Kotaru, kontinentalnoj Hrvatskoj i diljem Jadrana.

Ukoliko želite svojoj djeci pružiti godišnji odmor iz snova, jedan od najboljih načina da to učinite je da u željenoj destinaciji istražite šta se sve nudi od popularnih zabavnih i sportskih sadržaja.

Gorski Kotar i Lika

Jedan od najboljih načina da doživite čari Gorskog kotara je planinarenje poznatim Mrkopaljskim, Ravnogorskim i Goranskim planinskim putevima do obližnjih planinskih vrhova te obiteljski piknik na istima, a za one hrabrije u ponudi ima i paragliding – letenje iznad planinskih obronaka Gorskog kotara i off-road vožnja quadovima prema Skračkom vrhu i vidikovcu Perić gdje se pruža predivan pogled.

Za idealno obiteljsko druženje najčešće se preporučuje izlet u nacionalni park Risnjak gdje se nalazi nezaobilazna poučna staza Leska duga 4.2 km na kojoj možete više naučiti o kulturnoj i prirodnoj baštini parka. Početkom svibnja imate priliku sudjelovati u tradicionalnom branju poznatih gljiva marohlina ili smrčka u mjestu Crni Lug, gdje se na kraju branja priprema poznati gljivarski ručak i dodjeljuju se nagrade za najbolji ulov.

Također, za ljubitelje brdskog biciklizma postoje brojne biciklističke staze, od kojih je najpoznatija Goranska biciklistička transverzala koja povezuje sve gradove i općine Gorskog kotara na kojima možete upoznati mnogobrojne povijesne, kulturne i prirodne atrakcije tog kraja.

Kako djeca vole interakciju sa životinjama, u Fužinama se nudi i jahanje cestom uz poznato jezero Bajer.

Svim svojim osjetilima doživite Gorski kotar i provedite odmor u jednom od mnogih pitoresknih gradova i mjesta.

Jedna od glavnih atrakcija je prva staza za tubing iliti tobogan za ljetnu stazu za sanjkanje na kupjačkom sanjkalištu.

Rafting i kanuing također su jako popularni sportovi na tom području. Rafting na rijeci Kupi najbolje je doživjeti u proljeće i jesen kada je visoki vodostaj. Kanuing se preporuča kada je niski vodostaj jer kanui i kajaci mogu proći kroz uske prolaze.

Kontinentalna Hrvatska

Aktivni obiteljski odmor 2

Za najbolje opuštanje u kontinentalnoj Hrvatskoj preporučili bismo Vam mnogobrojne toplice u kojima su u sklopu vanjski i unutarnji bazeni sa raznovrsnim vodenim sportovima i zabavnim sadržajima gdje će se djeca zabavljati do zadnjeg trena.

Uz to djeca će biti oduševljena adrenalinskim sportovima poput paintaballa, streličarstva, rekreacijskog jahanja, vožnjom quadovima po obližnjim šumama.

Najveće oduševljenje izazvati će vožnja balonom na vrući zrak koja se može rezervirati u Zaboku, gdje uz stručnu posadu možete uživati u prekrasnom pogledu nad Zagorjem.

Također, uz sve to u ovom dijelu Hrvatske može se zabaviti planinarenjem po obližnjim planinskim obroncima, pješačenjem po mnogobrojnim utabanim stazama i biciklističkim stazama.

Jadran

Odmor na plažama Jadrana

U ovom dijelu Hrvatske obiteljima su najzanimljivije vodene aktivnosti poput jedrenja, ronjenja, kiteboardinga, windsurfinga pa sve do kajakinga.

U toj kategoriji bismo istaknuli kao posebnu sportsku aktivnost- jedrenje koje cijeloj obitelji pruža jedinstveni doživljaj hrvatske obale koja se sastoji od 1000 otoka i otočića. Na toj jedriličarskoj pustolovini možete upoznati hrvatske običaje i tradicionalnu kuhinju, te bogati životinjski i biljni svijet koji imaju mnogobrojne endemske vrste.

Uz to, možete doživjeti veličanstveni pogled na Jadran sa najvišeg vrha hrvatske sa planine Dinare. Planinariti možete i na planinama Biokovo koja je zadnjih godina poznata po vidikovcu Nebeska šetnica – Skywalk koja se nalazi na najvišem biokovskom vrhu Sv. Jure na 1762 metra.

Za ljubitelje sportskog penjanja preporučili bismo Omiš. Planovo je omiljeno penjalište za penjače jer su stijene orijentirane na sve 4 strane svijeta i imaju različite težine uspona, koje su pogodne i za profesionalne penjače i za početnike.

Bicikliranje, trčanje i pješačenje su najjednostavnije aktivnosti kojima se možete baviti na odmoru i uživati u društvu svoje obitelji.

S obzirom da se Hrvatska istaknula kao destinacija za odmor obitelji te ima veliku ponudu  sportskih aktivnosti, sigurni smo da ćete pronaći idealan odmor za vašu obitelj. Preporučamo vam da u potragu smještaja krenete na vrijeme kako biste pronašli najbolju i najpovoljniju ponudu.

Od makadamskih putova savršenih za brdski biciklizam do asfaltiranih cesta za obiteljske izlete, u Hrvatskoj ćete pronaći raznolike savršene staze za svačiji ukus, neovisno o tome jeste li rekreativac ili profesionalni sportaš. Iskušajte svoje granice i savladajte pet ruta utrke Tour of Croatia:

Makarska – Split, Šibenik – Zadar, NP Plitvice – Učka, Pula – Umag i Sveti Martin – Zagreb. Zahtjevne, ali atraktivne staze čekaju vas u Nacionalnim parkovima Krka i Plitvice te Parkovima prirode Biokovo, Velebit i Učka.

Provozajte se uz zadivljujuće krajolike u Parkovima prirode kao što su Kopački rit u Slavoniji i Medvednica u središnjoj Hrvatskoj, slijedite brojne vinske i gastronomske ceste kroz prekrasne vinograde kao što su čuvene Vinske ceste u Istri ili gastronomska biciklistička tura. Naravno, svoj bicikl u svakom trenutku možete ukrcati na katamaran i obići otoke