5 MJESTA U DALMATINSKOJ ZAGORI KOJA TREBATE ISTRAŽITI

5 MJESTA U DALMATINSKOJ ZAGORI KOJA TREBATE ISTRAŽITI

Dalmatinska zagora prekrasan je kontinentalan dio Dalmacije.

Svojim prirodnim ljepotama očarat će i najzahtjevnije te je pravi dokaz da i kontinent nudi neke od najboljih eno-gastronomskih ponuda, nevjerojatnih pogleda te čisti zrak koji opušta i dušu i tijelo. Zaputite se u Dalmatinsku zagoru i istražite ljepote koje nudi.

O ZAGORI

Dalmatinska zagora nebrušeni je dragulj Hrvatskog turizma. Kroz netaknutu prirodu napraljene su prekrasne biciklističke staze, a gastronomska ponuda oduševljava najboljim specijalitetima tog kraja kao i slasnim vinima iz mnogobrojnih vinograda koja se protežu obroncima Dalmatinske zagore. Hedonizam je zaokružen prekrasnim zvucima domaćih klapa na koje nitko ne ostaje imun.

U nastavku vam donosimo 5 mjesta koja bi svakako vrijedilo istražiti.

IMOTSKI

Ovaj prekrasan gradić smješten je na jugu Hrvatske. Kamene kuće, uske uličice i kamene stepenice čine ga pravim dalmatinskim gradićem koji je iznimno zanimljiv i lijep. Određena pročelja zgrada i kuća potječu još iz doba secesije, a mnogobrojni stilovi ostavili su trag što je danas izrazito zanimljivo svim posjetiteljima. Jedan od najzanimljivijih spomenika u gradu je svakako tvrđava Topana koja je nastala u 10. stoljeću i sačuvala svoj starinski izgled što iznimno privlači turiste. Ima vidikovac koji gleda na stadion i Modro jezero koje ljudi nerijetko posjećuju. U sklopu ove lijepe tvrđave postoji i malena kapelica koja je posvećena zaštitnici Imotskog – Gospi od Anđela. Istražite Imotski i njegove ljepote i stvorite predivne uspomene iz prekrasne Zagore.

SINJ

Ako se dvoumite gdje bi otišli na vikend izlet, naša preporuka svakako bi bio Sinj. Ako volite prirodne znamenitosti, Sinj je pravo mjesto za vas. Prepun je bajkovitog krajolika, pri čemu tok rijeke Cetine posebno krasi ovaj dio Hrvatske, zatim izvor Kosinac, izvor Miletin, Greda i mnoga druga mjesta gdje priroda slika nezaboravne krajolike. Sinj je svima dobro poznat po Sinjskoj alci i mnogim proslavama na blagdan Gospe Sinjske. Svakako se preporuča posjeta muzeju Sinjske alke i starom franjevačkom samostanu u kojemu se nalazi jedna od najstarijih arheoloških zbirki u Hrvatskoj. Ljeti se razne svečanosti održavaju u tvrđavi Grad i utvrdi Kamičak. Za one koji su spremni na akcijske planinarske rute ne smijemo izostaviti činjenicu da Sinj okružuju planine Dinara, Kamešnica i Svilaja i mnogobrojne staze stvorene za aktivniji odmor. Sinj je odlično mjesto za kratak odmor za vas i vaše voljene.

5 MJESTA U DALMATINSKOJ ZAGORI KOJA TREBATE ISTRAŽITI 2
Izvor: https://www.visitsinj.hr/hr/vodic/sinj/osnovne-informacije

TRILJ

Trilj je maleno mjesto koje vam nudi mnoštvo mogućnosti za odmor, onaj mirniji, ali i onaj aktivniji. Zbog blizine rijeke Cetine u mogućnosti ste uživati u raftingu i ribolovu, a često se organizira i Triljska biciklijada koja iznimno privlači entuzijaste biciklizma iz raznih dijelova Hrvatske i šire. Ako ste ljubitelji aktivnog odmora zaputite se u Trilj i uživajte u odmoru i rekreaciji u prirodi.

KIJEVO

Kijevo je maleno mjesto smješteno ispod crkve svetog Mihovila koji je ujedno i zaštitnik ovog mjesta. Ovo maleno mjesto kao stvoreno je za istraživanje. Ako dublje krenete u upoznavanje Kijeva, vidjet ćete kakve sve ljepote nudi kroz pjesmu, ples, krajobraznu arhitekturu, tkanje i još mnogo toga. Na području Kijeva imat ćete priliku otići u ribolov, lov, na penjanje i istraživanje seoske baštine. U Kijevu postoje mnoge udruge koje pokušavaju promaknuti prepoznatljivost Kijeva i dati mu na značaju. Iako nije baš poznat, ovo mjesto u Dalmatinskoj zagori vrijedno je istraživanja.

5 MJESTA U DALMATINSKOJ ZAGORI KOJA TREBATE ISTRAŽITI 3
Izvor: https://kijevo.hr/?page_id=7389

CISTA VELIKA

Cista Velika se smjestila u srcu Zagore. Cista velika zanimljiva je mnogima zbog aktivnosti koja s kojom se nije moguće susresti u velikom broju mjesta diljem Hrvatske. Naime, u ovom mjestu Zagore imate mogućnost istraživati bunare. Posjetite Crljivicu, mjesto u kojem su smještena 5 bunara koji samo čekaju da vaš istraživački duh krene u akciju. Uz zanimljivu floru i krš, u Cisti Velikoj nalazi se i pokoji arheološki nalaz.

5 MJESTA U DALMATINSKOJ ZAGORI KOJA TREBATE ISTRAŽITI 4
Izvor: https://www.prirodoslovni.hr/Karte/Cista.html

Posjedujete li jedinice obiteljskog smještaja na području Dalmatinske zagore, oglasite ih na PrivatniSmjestaj.hr-u!