Na zapadnoj obali Istre, oko 40 kilometara sjeverozapadno od Pule smjestio se Rovinj. Grad bogate prirodne i kulturne baštine zadnjih je desetljeća jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj. Bogata povijest, prekrasna priroda, atraktivne plaže poput plaže Zlatni rt, odlična gastronomska ponuda aduti su koji svake godine privlače velik broj posjetitelja u ovaj kraj na moru.

Rovinj

Područje grada Rovinja nastanjeno je od doba antike, a prvi spomen Rovinja je iz 7. stoljeća. Stara gradska jezgra se nalazi na poluotoku koji je u prošlosti bio otok, a u 18. stoljeću je nasipanjem spojen s kopnom. Nad gradom su se smjenjivali Bizant, Mletačka republika, Austrija i Italija, a 1947. je vraćen Hrvatskoj. Grad ima dvije luke, otvoreniju i manju sjevernu luku te zaštićeniju južnu luku. Ispred obale se nalazi nekoliko otočića i hridi koji upotpunjuju prekrasan pogled s obale. Svjedoci duge i bogate povijesti poput renesansnih i baroknih palača, barokne crkve sv. Eufemije, franjevačkog samostana samo su neke od mnogih kulturno – povijesnih znamenitosti koje krase grad.

Od gospodarskih grana danas su u Rovinju najvažnije industrija i turizam, a u gradu se nalazi i Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković. Turistička ponuda grada je raznolika, luksuzni hoteli, wellness centri, kampovi, apartmanska naselja, vrhunski restorani svojom kvalitetom privlače i dočekuju sve posjetitelje.

Park – šuma Zlatni rt

Grad Rovinj se, uz bogatu kulturno – povijesnu baštinu, može pohvaliti i prekrasnom prirodom. Jedan od dragulja ovog mjesta na moru je park – šuma Zlatni rt. Povijest parka seže na kraj 19. stoljeća kada je tršćanski poduzetnik Georg Hütterott kupio terene u ovom dijelu grada i započeo s uređenjem područja Zlatnog rta kako bi tamo izgradio klimatsko lječilište. Projekt je prekinula njegova smrt, ali ideja o uređenju parka je nastavljena. Zlatni rt je od 1961. godine zaštićen park. Prostor parka je danas zatvoren za motorna vozila i idealno je mjesto za bavljenje sportom. Trčanje, vožnja biciklom, slobodno penjanje u starom kamenolomu ili samo ugodna šetnja u ovom prekrasnom ambijentu. A za vrijeme ljetnih vrućina pravo je mjesto za odmor u zelenilu i hladu krošnji hrasta crnike, čempresa, cedrova i mnogih drugih vrsta drveća uređenih u prekrasnim pejzažnim oblicima.

Zlatni Rt 1

Plaža Zlatni rt

Zlatni rt s uvalom Kurent i rtom Montauro je oko 1,5 kilometara udaljen od centra grada, prava zelena oaza. A oplakuje je čarobno Jadransko more.

Obala Zlatnog rta je pretežno kamenita, uz nekoliko šljunčanih plaža i plaža s oblucima. Na istočnoj strani su plaže stjenovite s težim ulaskom u more, a prema zapadu stijene su niže i lakši je pristup moru. Gotovo uz samo obalu raste raslinje koje u prijepodnevnim satima pruža hlad na plaži. Uvala Kurent je najposjećeniji dio ovog priobalja. Plaža je šljunčana, a u blizini je šumica koja tokom cijelog dana pruža zaštitu od sunca. Nedaleko se nalazi i velika livada gdje se posjetitelji mogu baviti sportskim aktivnostima i tako spojiti kupanje i ronjenje s kopnenim sportskim i zabavnim aktivnostima.

Na rtu Montauro plaže su dosta nepristupačne zbog visokih i strmih stijena, ali najhrabriji posjetitelji bit će, uz prekrasno kristalno čisto more, nagrađeni mirom i privatnošću. Na rtu s nalazi i kamenolom čiji kamen i danas krasi neke od zgrada u Veneciji. Danas je kamenolom uređen kao prostor za slobodno penjanje, a s njega se pruža veličanstven pogled na rovinjski arhipelag.

Punta Corrente

Punta Corrente odnosno Zlatni rt pravi je mali zeleni svijet nadomak centra Rovinja. Idealan za aktivan odmor na kopnu u hladu uz mirise biljaka i cvrkut ptica. Ili pak na plaži Zlatni rt u predivnom moru obasjanom ljetnim suncem. A možda je najbolja upravo kombinacija, nakon kupanja i uživanja u moru, posjetitelji mogu potražiti zaklon od ljetne žege i odmoriti se u hladu iz kojeg i dalje mogu uživati u prekrasnom pogledu na Jadran i plavo nebo.

Pogledajte što nudi i obližnja Pula.