Najveći grad Istarske županije, Pula, smjestila se na jugozapadnom dijelu istarskog poluotoka u unutarnjem dijelu dubokog zaljeva. Grad se razvio iz predantičkog naselja, a procvat doživljava za vrijeme cara Augusta kada postaje rimska kolonija. Iz tog razdoblja i danas u Puli  možemo vidjeti znamenitosti poput slavoluka Sergijevaca, Herkulovih vrata te Dvojnih vrata.

Arena u Puli

Svakako najpoznatija znamenitost sačuvana iz rimskog doba i simbol grada je amfiteatar cara Vespazijana, poznata Arena (I.-II. stoljeće). Arena je 6. po veličini sačuvani amfiteatar u svijetu i smatra se da je mogao primiti 20 000 gledatelja. Nakon pada Rimskog carstva gradom vlada Bizant i osnovana je biskupija u 6. stoljeću kada grad postiže novu etapu gospodarskog procvata. Od 8. stoljeća na vlasti nad gradom smjenjuju se Franci, Mlečani, od 18. stoljeća francuska i austrijska uprava. Pula je 1920. pripala Italiji, a nakon Drugog svjetskog rada pripojena je Hrvatskoj.

Grad ima dugu tradiciju vinarstva, ribarstva i brodogradnje, a u posljednjih tridesetak godina turizam postaje jedna od najvažnijih gospodarskih grana. Zahvaljujući ljepoti grada i okolice, prekrasnom Jadranskom moru, blagoj mediteranskoj klimi te bogatoj kulturnoj baštini grad je postao popularno odredište velikog broja posjetitelja. Dobra prometna povezanost je također jedan od razloga popularnosti Pule.

Pula 1

(izvor: https://www.pulainfo.hr/)

Istarski ipsilon

Pula je istočnim krakom Istarskog ipsilona spojena na mrežu hrvatskih autocesta, a zapadnim krakom sa slovenskim autocestama. Sjeveroistočno od grada se nalazi zračna luka Pula, četvrta najprometnija zračna luka po broju putnika u Hrvatskoj kroz koju je 2019. godine prošlo 777.568 putnika iz cijelog svijeta. Putnički pomorski promet grad povezuje s obližnjim otocima, Zadrom te Venecijom u Italiji.

Brijuni

Na nekoliko kilometara udaljenosti od grada nalazi se nacionalni park Brijuni, otočje koje se sastoji od 14 otoka i otočića na kojima se mogu naći kulturno-povijesni ostaci iz antike i srednjeg vijeka, a otočje je posjetio velik broj stranih državnika dok je bio ljetna rezidencija Josipa Broza Tita. Na Brijunima se nalazi i safari-park gdje posjetitelji mogu vidjeti spoj autohtone istarske i egzotične južnoameričke, afričke i azijske faune: jelene, srne, magarce, istarsko govedo, zebre, ljame, indijsko govedo, nojeve, paunove i mnoge druge vrste.

U okolici grada su brojna manja turistička naselja i pitoreskna mjesta, poput Vodnjana, Medulina, Premanture i Fažane.

Pula 2

(izvor: https://www.pulainfo.hr/)

Kultura u Puli

Zbog svoje bogate političke povijesti, Pula je grad s kulturnom mješavinom ljudi i jezika.Osim talijanskog jezika, čest je i njemački i engleski. Uz jezike se veže i zanimljivost, naime u Puli je od listopada 1904. do ožujka 1905. irski pisac James Joyce podučavao engleski jezik u školi Berlitz, a za vrijeme svog boravka organizirao je i mjesno tiskanje svog djela The Holy Office.

Pula je i kulturno središte u kojem se održavaju mnogobrojne glazbene i filmske smotre, od kojih je najpoznatiji Pulski filmski festival, najstariji hrvatski filmski festival koji se od 1954. održava u Areni. U Areni, koja danas može primiti oko 5000 gledatelja, su nastupale i mnoge svjetske glazbene zvijezde: Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli, Jose Carreras, Jamiroquai, Anastacia, Eros Ramazzotti, Norah Jones, Zucchero, Sinéad O’Connor, Elton John, Sting, Michael Bolton, Il Divo i mnogi drugi. Arena je 2003. godine ušla i u Guinessovu knjigu rekorda zahvaljujući umjetničkoj instalaciji Kravata oko Arene. Oko Arene bila je omotana najduža kravata na svijetu, duga 808 metara.

Apartmani u Puli

Pula 3

Zbog sveg navedenog te zbog još mnogih drugih atrakcija i skrivenih detalja odabir Pule kao Vaše sljedeće destinacije za odmor zasigurno će biti dobra odluka. Apartmani u Puli su raznoliki i za svakoga se da pronaći ponešto. Grad nudi raznovrsnu turističku ponudu i pruža razne mogućnosti za nezaboravan odmor. U samom gradu i okolici nalazi se velik broj hotela, apartmanskih naselja, kampova, dječjih ljetovališta i nekoliko nautičkih marina. Neke od najpoznatijih pulskih plaža su Gortanova uvala, Ambrela te Pješčana uvala. Osim uživanja u sunčanju i kupanju u ljetnim mjesecima, more oko Pule nudi priliku i za ronjenje do olupina antičkih galija i ratnih brodova iz Prvog svjetskog rata. Nakon što prođete sve znamenitosti Pule iskušajte odmor u Poreču.