Zašto je Zadar odlična destinacija za provesti ljetni odmor?

Želite li u isto vrijeme svoj ljetni odmor provesti u urbanom središtu prepunom kulturno-povijesnih znamenitosti kao i odmoriti se od vreve i užurbanosti današnjeg modernog načina života, Zadar je upravo destinacija u kojoj biste trebali provesti svoj ljetni odmor.

Tijekom ljetnog odmora u Zadru zaboravite na dosadu i izležavanje u apartmanu između odlazaka na plažu.

Pripremite sva svoja čula i prepustite se uzbudljivom, romantičnom i poučnom otkrivanju zadarskih kulturno-povijesnih dragulja, gastronomskih delicija i prirodnih ljepota.

Zašto je Zadar odlična destinacija za provesti ljetni odmor? 1

Kulturno-povijesne znamenitosti Zadra

Ljetovati u Zadru, a ne obići njegove znamenitosti je kao posjetiti Rim, ali ne obići Vatikan.

Stoga tijekom boravka i ljetnog odmora u Zadru obavezno odvojite dovoljno vremena kako biste se upoznali s bogatom poviješću grada čije je šire područje bilo naseljeno i 3000 godina pr. Krista.

Kao početnu točku za upoznavanje s poviješću Zadra odaberite njegov najpoznatiji sakralni spomenik i svojevrsni simbol grada Zadra, Crkvu sv. Donata (izvorno Svetoga Trojstva) koja potječe iz ranog srednjeg vijeka, dakle iz 9. stoljeća i koja je zbog svog neobičnog oblika (kružnog tlocrta) jedna od najvažnijih sakralnih objekata ovakvog tipa gradnje u Europi.

Odmah do crkve sv. Donata nalazi se Zadarska katedrala sv. Stošije iz 12. stoljeća, koja je nastala na temeljima starokršćanske bazilike iz 9. stoljeća. Zadarska katedrala trobrodna je romanička građevina te najveća crkva u Dalmaciji tako da će obožavatelji kulturno-povijesnih znamenitosti i ljubitelji povijesti uživati istražujući ju dok će im u posebnom sjećanju ostati prisustvovanje nekoj od redovnih liturgijskih svečanosti koje se svakodnevno održavaju u zadarskoj katedrali.

Zašto je Zadar odlična destinacija za provesti ljetni odmor? 2

Uz katedralu nalazi se i zvonik čija je gradnja započela u 15. stoljeću, a koji katedrali daje upotpunjen izgled i dopadljivost.

Uz ove dvije najpoznatije sakralne građevine, u Zadru možete razgledati na desetke crkava i samostana koje će vas oduševiti svojom ljepotom i zadiviti svojom vječnošću.

Neke od njih su, primjerice, Crkva sv. Marije iz 11. stoljeća, koja pripada ženskom benediktinskom samostanu sv. Marije, zatim najstarija dalmatinska gotička crkva iz 13. stoljeća – Crkva i franjevački samostan Sv. Frane, potom trobrodna bazilika sv. Krševana iz 12. stoljeća i mnoge druge.

Uz mnogobrojne sakralne objekte, Zadar krije i Forum iz 1. st. pr. Krista, pločnik glavnog trga iz rimskih vremena, koji se nalazi ispod temelja crkve Sv. Donata i biskupske palače.

Tu su i srednjovjekovne gradske zidine koje su uvrštene na popis UNESCO-ve svjetske baštine, a koje su ukrašene s nekoliko dobro očuvanih gradskih vrata koje sežu iz 16. stoljeća.

Na južnom dijelu zidina, kod lučice “Foše”, nalaze se Kopnena vrata iz 1543., a prema luci, blizu crkve Sv. Krševana nalaze se Morska vrata iz 1573.

Zaljubljenici u povijest oduševit će se i mnogobrojnim zadarskim srednjovjekovnim palačama kao i mnogobrojnim trgovima na kojima se i danas odvija gradski život.

Naravno, obilaske kulturno-povijesnih znamenitosti možete obogatiti posjetima zadarskim muzejima u kojima se nalaze vrijedni artefakti iz svih povijesnih razdoblja Zadra i okolice. Jedan od muzeja koji definitivno trebate obići jest Arheološki muzej koji je osnovan 1832. godine i u kojem su izloženi arheološki nalazi iz rimskog doba i prapovijesni arheološki materijal iz paleolitika, neolitika, i metalnih doba.

Prirodne ljepote i ostale zanimljivosti Zadra

Apartmani u Zadru

Nekoliko je zanimljivosti koje možete vidjeti samo u Zadru stoga ne propustite priliku i obogatite svoj ljetni odmor osluškujući melodiju mora preko Morskih orgulja koje se nalaze u sklopu zadarske rive, a prepoznat ćete ih po posebno oblikovanoj obali u nekoliko redova stepenica koje se spuštaju prema moru.

Neposredno uz Morske orgulje nalazi se meditativna instalacija Pozdrav Suncu koja se sastoji od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u obliku kruga promjera 22 metra. Ovu instalaciju najbolje je posjetiti netom prije zalaska sunca budući da se tada uključuju rasvjetni elementi unutar instalacije te izvode svjetlosne efekte u ritmu valova i zvukova obližnjih Morskih orgulja.

Još neke posebnosti Zadra su replika egipatske sfinge te Mali Arsenal koji predstavlja spoj srednjeg vijeka i suvremenog doba, a ne smijemo zaboraviti spomenuti i zadarsku Kalelargu, društvenu žilu-kucavicu te prekrasne šetnice uz more kao i iznimno čiste i uređene gradske plaže.

Ako ste pak ljubitelj pješčanih plaža, na samo 15-ak kilometara udaljenosti od Zadra, u kraljevskom gradu Ninu, nalazi se jedna od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj – Kraljičina plaža blizu koje se nalaze i lječilišne blatne kupke.

Što se tiče prirodnih ljepota zadarske okolice, preporuka je posjet obližnjem Nacionalnom parku Paklenica, zatim NP Kornati, NP Krka, Parkovima prirode Telašćica i Vransko jezero a i 50-ak kilometara udaljeni slapovi Zrmanje zasigurno će vas oduševiti.

Gdje odsjesti u Zadru?

Zadar, Hrvatska

Za ugodan ljetni odmor u Zadru potrebno je, prije svega, pronaći lijep i komotan smještaj koji možete pronaći na portalu Privatni smještaj, pod kategorijom Apartmani u Zadru. Ovdje možete razgledati na desetke različitih apartmana, vila i kuća za odmor koje se nalaze u užem ili širem središtu Zadra.

Nakon što pronađete smještaj koji vam odgovara, s vlasnikom istog možete stupiti u kontakt putem naznačenog broja telefona ili putem kontakt forme u kojoj možete odmah upisati željeni datum dolaska i odjave iz apartmana.

Neka Zadar već ove godine bude vaš No. 1 izbor za ljetni odmor!