Zagreb je glavni i najveći grad u Hrvatskoj, političko, kulturno gospodarsko i financijsko sjedište države pa ne čudi što su apartmani i sobe u Zagrebu puni cijele godine.

Nalazi se na obalama rijeke Save i podno obronaka Medvednice, u prijelaznom području između alpskog, dinarskog, jadranskog i panonskog prostora što mu daje važan geopolitički položaj.

Na zagrebačkom području je ljudskih naseobina bilo od prapovijesti i antike, ali postanak Zagreba se veže uz osnivanje biskupije na Kaptolu 1094. godine. Drugi važan događaj vezan je uz 1242. godinu kada je kralj Bela IV. izdao Zlatnu bulu, povelju kojom je Gradec postao slobodan kraljevski grad i priznate su mu brojne povlastice. Naselja Gradec i Kaptol su zajedno s podgrađem i okolnim naseljima ujedinjeni 1850. u jedinstvenu gradsku cjelinu. U 20. stoljeću grad se širi prema Savi, a 1960-ih se razvija Novi Zagreb i s druge strane rijeke Save.

Zagreb 1

Kao mjesto duge i burne povijesti, Zagreb je grad bogate kulturne i arhitektonske baštine. Od mnogobrojnih spomenika podignutih u čast znamenitim Zagrepčanima i građanima Hrvatske, poput bana Jelačića, Nikole Tesle, Miroslava Krleže i kralja Tomislava, preko prekrasnih palača, ostataka obrambenih utvrda do sakralnih objekata, poput Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, crkve svetog Marka s poznatim šarenim krovom i barokne crkve svete Katarine. Bogat je muzejima i galerijama, kazalištima i knjižnicama, parkovima i perivojima te raznim manifestacijama, poput Međunarodne smotre folklora, Zagrebfesta i proteklih godina posebno popularnog Adventa.

Ta iznimno bogata ponuda Zagreba mami goste iz cijelog svijeta pa je tako Zagreb u prošloj godini upisao 1.454.019 dolazaka gostiju i 2.638.962 njihovih noćenja u apartmanima, sobama i ostalim smještajnim jedinicama u Zagrebu. Zagreb je siguran grad, koji oduvijek, pa tako i danas ima širom otvorena vrata i srdačno dočekuje sve brojnije posjetitelje, koji ovdje upoznaju gostoljubive domaćine i sklapaju nova prijateljstva.

Pročitajte zanimljivosti i o preostalim destinacijama za odmor u Hrvatskoj.