Iako veća i popularnija turistička odredišta u Hrvatskoj imaju mnoštvo prednosti poput većeg broja spomenika i zabave, manja mjesta kao Vinišće su baš ta u kojima se može uživati u potpunom odmoru i odvajanju od svega što nas svakodnevno okružuje.

Vinišće je jedno od tih mjestašća uzduž Jadrana koje će vam omogućiti doživljaj autohtone mediteranske kulture, načina življenja i slikovitost kulture ribarskog mjesta.

Mjesto Vinišće pripada općini Marina na čijoj je udaljenosti od 8 kilometara, a smješteno je između Rogoznice i Splita. Na Marina rivijeri nalaze se još dva slikovita dalmatinska mjesta, a to su Sevid i Poljica. Veći i svima poznatiji Trogir, nalazi se na samo 12 kilometara udaljenosti što Vinišće čini idealnim odredištem gdje ćete imati mir, ali biti i u blizini većeg grada s bogatijom ponudom. Također, Split je udaljen 30-ak kilometara pa ako se poželite dobrog noćnog života, pravac Split.

POVIJEST I SPOMENICI

Prema popisu stanovnika iz 2011. godine, Vinišće je imalo samo 774 stanovnika što je teško za vjerovati s obzirom na bogatu ponudu smještaja u Vinišću. Iako zapis o Vinišću datira iz 1272. godine, prema ilirskim i rimskim ostacima može se zaključiti da je područje današnjeg Vinišća bilo naseljeno i prije 13. stoljeća.  Za vrijeme srednjega vijeka prostor Vinišća bio je podijeljen na kopneni (gornji dio) – Opatiju te dio uz more –  Biskupiju.

Ukoliko ste željni razgledavanja kulturno-povijesnih spomenika, nažalost mjesto Vinišće ne obiluje istima. Najuočitiji je spomenik žrtvama Drugog svjetskog. Ostaci sakralnih zdanja na području Vinišća, građenih od 9.-12. stoljeća mogu se sagledati i danas. Župa u Vinišću posvećena je Presvetom Srcu Isusovu te se u njoj nalazi vrijedna slika nepoznatog autora iz 9. stoljeća, a najstarija crkva Blažene Djevice Marije u Orihovici osnovana je od strane benediktinaca 1272. godine. Uz crkvu nalazi se staro groblje sa stećcima. Crkva Gospe od Karmela izgrađena je u 18. stoljeću. Najzanimljivija je možda crkva izgrađena 1332. godine – sv. Ivana na rtu Ploča za se kaže da je izgrađena na mjestu na kojemu je prema legendi blaženi Ivan Trogirski spasio Šibenčane od brodoloma.

MORE, SUNCE, VINO I ODMOR

Ovo malo ribarsko mjestašce, smješteno u srednjoj Dalmaciji, pruža savršen sklad lokalnih stanovnika, mora, sunca, mora, kamena i sadrži onu šarmantnu esenciju Dalmacije. Idealno odredište za sve koji žele odmoriti tijelo, nahraniti um, uživati u sporom načinu života, čitanju knjige i ljenčarenju uz plažu. Vinišće na savršen način predstavlja suvremeni život u kombinacijom s dalmatinskom tradicijom.

More je izrazito čisto, a samo Vinišće se nalazi u mirnoj uvali kristalno čistog mora i netaknute prirode, koja je drago pristanište i mnogim ljubiteljima nautičkog turizma, pa tako u Vinišću postoji i marina. Iako je riječ o malom mjestu koje nije prenapučeno turistima, ukoliko želite dodatan odmak od ljudi uputite se u neku od zabačenijih uvalica poput onih plaže Ljubljeva, Voluja i Ričevo Vrelo.  Osim u samom Vinišću, u blizini postoji nekolicina šljunčano – pješčanih uvala kao što je Sićenica i Stari Trogir. Što se tiče dodatnog popratnog sadržaja u vidu vodenih aktivnosti, ponuda nije bogata pa se pobrinite da si ponesete vlastite luftiće, suncobrane, maske, dihalice i peraje. Postoje organizirani izleti brodom do obližnjih mjesta, te surfanje, možete unajmiti jet ski i turu podvodnog te sportskog ribolova.

Sam naziv mjesta – Vinišće predstavlja staru hrvatsku riječ vinograd. Odlični mikroklimatski uvjeti, zamijećeni su još u doba Rimljana. Stoga, kada ste u Vinišću obavezno uživajte u kapljici čistog vina ili osvježavajuće bevande.

Vinišće 1

U samom mjestu imat ćete sve ono osnovno što bi vam moglo biti potrebno tijekom ljetovanja – poštu, turistički ured, kafiće, pekare, 4 trgovine, par restorana, igralište za djecu i nogometno igralište.

Kao i u svakom mjestu uzduž Jadrana, naravno u stabilnim i normalnim okolnostima, tako se i u Vinišću organiziraju ljetne fešte s lokalnom hranom, glazbom i zabavom.

SMJEŠTAJ VINIŠĆE

Svi ljubitelji mira, doći će na svoje u Vinišću. S obzirom da ne postoji ponuda noćnog života, kvalitetan san bit će vam zajamčen. Hotelski smještaji u Vinišću ne postoje, ali se zato u ponudi privatnog smještaja nalaze jedinice idealne za obiteljski odmor kao što su apartmani, kuće za odmor ili pak privatne sobe s kupaonicom.

Vinišće 2

OBLIŽNJA MARINA

Iako nije riječ o mnogo većem mjestu od Vinišća, obližnje mjesto Marina pružit će vam još jednu oazu mira i netaknute prirode što je najuočljivije u stoljetnim maslinicima koji se nalaze na okolnim brdima. Svakako biste trebali posjetiti špilju Sv. Filipa i Jakova koja se nalazi uz magistralu, na nadmorskoj visini od 140m. Zanimljivost ove špilje je Nalazi se na nadmorskoj visini od 140 m, a u pećini se nalazi kapelica. U pećini su bili pronađeni prethistorijski nožići, terine, rimski novčići, šalice, čaše i kasnoantički reljefi glava. Svakako najljepši, ali i najupečatljiviji dio Marine je mletačka kula iz 15. stoljeća. Brdo Drid bilo je naseljeno u prapovijesti, a osim što možete razgledati crkvu Gospe od sniga, brdo vrijedi posjetiti i zbog predivnog pogleda koji se s njega pruža.

Prednost ljetovanja u Vinišću je svakako mir, a i intimna atmosfera ovog malog ribarskog mjesta. No, podjednako tako poželite li se turističke vreve i raznolikije ponude, Vinišće se nalazi veoma blizu Rogoznice, Trogira i Splita tako da ćete u sklopu ljetovanja moći istražiti cijeli srednji dio Dalmacije.

Pogledajte što nudi Rogoznica.