U sjevernoj Dalmaciji, na južnom dijelu Šibensko – kninske županije, 35 kilometara južno od Šibenika i oko 60 kilometara sjeverno od Splita,nalazi se Rogoznica. Smjestila se gotovo u središtu dalmatinske obale u Hrvatskoj, u dubokoj uvali zaštićenoj od vjetra te je idealno mjesto za za odmor na moru. Posjetitelji mogu uživati u moru i znamenitostima smješteni u nekim od hotela, kampova i apartmana u Rogoznici.

Zemljopis i povijest

Tragova čovjekovog prisustva na prostoru Rogoznice i okolice tijekom prošlih stoljeća ima dosta, posebice iz antičkog razdoblja. Kada su pak u 14. stoljeću doseljenici ovo područje odabrali za svoj dom nastao je kopneni dio današnje Rogoznice, Kopača, a obližnji otočić Kopara je naseljen u 16. stoljeću kad su stanovnici tražili sklonište pred turskim napadima. Nakon što je minula opasnost od Turaka otok je s kopnenim dijelom povezan nasutim putem.

Danas je Rogoznica tipično jadransko mjesto, a lokalno stanovništvo se tradicionalno bavi ribolovom i obradom zemlje. Središte Rogoznice je na poluotoku gdje su se većinom zadržale stare kamene kuće što rogozničkoj rivi daje autentičan mediteranski ambijent.  Rogoznica ima 50 kilometara dugu obalu, a mjesto ima prirodno zaštićenu luku, dubokog gaza koja pruža sigurno sidrište svim ribarima i nautičarima. Mjesto je velikim dijelom prekriven borovom šumom što pruža idealnu priliku za šetnju, vožnju biciklom i ostale oblike rekreacije. Klima je također jedan od glavnih aduta Rogoznice kao popularne turističke destinacije. Na ovom području godišnje ima prosječno 2600 sunčanih sati, a za vrijeme ljetnih mjeseci ima samo 4 do 7 kišnih dana. Još jedna klimatološka zanimljivost je vezana uz rogoznički rt Planku, najistureniji dio kopna u Hrvatskoj koji zadire duboko u more. Ovdje se izravno sudaraju sjeverni i južni vjetrovi te dolazi do borbe bure i juga, sudaraju se ciklone i anticiklone i razne morske struje. U Rogoznici se lome neki od najvećih morskih valova na Jadranu u Hrvatskoj i vladaju najtiše bonace.

Rogoznica 1

(izvor fotografije: https://croatia.hr/en-GB/rogoznica)

U blizini Rogoznice nalaze se neki od bisera poput Nacionalnog parka Krka nedaleko od Šibenika te Nacionalni park Kornati, koji je 20 nautičkih milja udaljen od Rogoznice.

Obala i znamenitosti

Upravo zahvaljujući idealnom zemljopisnom položaju na moru, Rogoznica je popularno turističko odredište.

Predivno jadransko more oplakuje mnogobrojne plaže i uvale. Plaže su većinom šljunčane, a neke su betonske ili prirodno stjenovite. Neke su smještene odmah pored naselja, a neke pak skrivene u okolnim uvalama s potpuno očuvanom prirodom. Tako posjetitelji mogu birati između Malog Zečeva, Oštričke Luke, Šepurine, Lozice, Stivašnice, Kopare, Zečeva i mnogih drugih. Ta raznolikost svakom posjetitelju omogućuje da pronađe svoju najdražu plažu, a i za vrijeme najvećih ljetnih gužvi, može se kratkom šetnjom naići na osamljeno mjesto na Jadranu koje čeka samo na Vas.

Osim prekrasnih plaža i obale, ovo područje na moru svojim posjetiteljima na istraživanje nudi i mnoge druge zanimljivosti. Ljubitelji povijesti mogu na rtu Planka pronaći crkvicu sv. Ivana iz 14. stoljeća koja je izgrađena kao zavjetna crkva u spomen na sveca Ivana Trogirskog. Crkvica je zaštićena sakralna baština koja već stoljećima odolijeva vremenskih uvjetima na rtu. U uvali Lozica je smještena crkvica svetog Nikole, također zaštićeni sakralni spomenik najvjerojatnije s početka 14. stoljeća, a oko crkvice je starohrvatsko groblje iz 13. stoljeća s neobičnim nadgrobnim spomenicima. U Rogoznici se nalazi još jedan zaštićeni spomenik, župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo ili crkva Velike Gospe koja je podignuta početkom 17. stoljeća. U crkvi se čuva križ iz 14. stoljeća te raskošne jaslice s početka 20. stoljeća koje je ondašnji župnik donio iz Rima. Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo zanimljiva je i po tome što je to jedino malo katedralno zadnje u Dalmaciji koje je šire nego duže. Na poluotoku Gradine nalazi se svetište Gospe od Kapelice. Prema predaji, u 18. stoljeću je jedan ovdašnji ribar lovio oko rta i ugledao neobičnu svjetlost sa stijene, a kad se približio stijeni, našao je Gospinu sliku koja prikazuje njen posjet rođakinji Elizabeti. Sliku je ponio kući i spremio, ali se ona neobjašnjivo vratila na mjesto na stijeni i to se ponovilo nekoliko puta te su tada mještani tamo odlučili sagraditi kapelicu. A svako ljeto, 2. srpnja se u Rogznici upriličava svečanost kada se Gospina slika dovozi brodom i u svečanoj procesiji rogozničkom rivom prenosi u župnu crkvu gdje ostaje do prve nedjelje iza Gospe od Karmela. Tada se, također u svečanoj procesiji morem i kopnom vraća do svoje kapelice na rtu poluotoka Gradine. Tako Gospa od Kapelice, čudotvorna rogoznička zaštitnica čuva svoj puk i luku već stoljećima od svih stradanja.
Uz ove i mnoge druge kulturno – povijesne znamenitosti, posjetitelji također mogu posjetiti Muzej Života u srcu Dalmacije ili uživati u morskom akvariju na otvorenom. Ljubitelji ronjenja mogu otkrivati potopljena blaga u rogozničkom podmorju. U ovom pravom muzeju u plavetnilu ronioci mogu vidjeti brodske olupine iz različitih povijesnih razdoblja, od rimskog trgovačkog broda do ratnog broda iz Drugog svjetskog rata. Na poluotoku Gradina se nalazi još jedna velika atrakcija ovog područja, jezero Zmajevo oko, jedinstven hidrogeomorfološki fenomen u kojem se razvila osebujna flora i fauna. Zmajevo oko je okruženo okomitim stijenama, od kojih su neke visoke i 24 metra, a najveća izmjerena dubina je 15 metara. Uz ovo mjesto se vežu mnoge legende koje čekaju svakog posjetitelja da ih otkrije dok uživa u pogledu na ovo prekrasno jezero u Hrvatskoj.

Smještaj u Rogoznici

Zbog svih navedenih klimatskih, geografskih i kulturnih znamenitosti ne čudi da je turizam važna grana gospodarstva ovog područja na Jadranu. Turizam ima dugu tradiciju, još od 1870. godine kada su inozemni gosti počeli dolaziti u Rogoznicu i kad je otvoren prvi hotel. A danas, ako posjetitelji baš i pogode jedan od onih malobrojnih kišnih ljetnih dana, boravak u nekim od hotela ili apartmana u Rogoznici s pogledom na prekrasno more i prirodu zasigurno neće biti problem.

Posjetitelji za svoj boravak mogu brati između većih i manjih hotela, resorta i kampova. Također, izbor privatnog smještaja je zaista velik. Apartmani u Rogoznici i okolnim mjestima nude vrhunski smještaj i uslugu, za svaki ukus ponešto. Posjetitelji samo trebaju odlučiti i odabrati na koji dio obale, mora ili okoline žele imati pogled. Za posjetitelje koji dolaze morskim putem tu je na raspolaganju marina Frapa, jedna od najljepših marina u Hrvatskoj, koja je već godinama nagrađivana Plavom zastavom zbog velike brige koja se ovdje vodi o zaštiti okoliša.

Gosti u Rogoznici mogu uživati u ukusnoj hrani u restoranima uz vrhunske domaće namirnice. Domaća i internacionalna kuhinja, spajanje modernog i tradicionalnog uz vrhunska hrvatska vina.
Večernju zabavu posjetitelji mogu pronaći u nekom od kafića i barova te klubova uz raznoliki zabavno – kulturni program.

Rogoznica 2

(izvor fotografije: https://loverogoznica.eu/o-rogoznici/)

Dobrodošli

Rogoznica sve posjetitelje dočekuje raširenih ruku u svoju sigurnu luku, koji god da je razlog njihovog dolaska. Bilo da žele uživati u dugim ljetnim danima, prekrasnom moru i zanimljivom podmorju, jezeru Zmajevo oko i  prekrasnoj prirodi ili kulturnim znamenitostima. Bilo da joj stižu cestovnim putem Jadranskom magistralom od Šibenika, s morske strane ili zrakoplovom do zračne luke Split udaljene 25 kilometara. Plavo čarobno more, zelena borova šuma, stare kamene kuće i crkve i dalje odolijevaju igri vremenskih uvjeta, a gostoljubivi domaćini sve dočekuju u hotelima i apartmanima u Rogoznici. Rogoznica je zasluženo stekla status idealnog mjesta za ljetni odmor.

Za sve koji su na proputovanju kroz Hrvatsku preporučamo da posjete Rastoke i Slunj.