Nadomak Zadra, u prostranom zaljevu Zlatna luka smjestio se Sukošan. Sukošan je mjesto u Hrvatskoj gdje se spajaju tradicija i moderno, gdje plodna polja gotovo uranjaju u prekrasno plavo more. Zahvaljujući odličnom položaju, prekrasnom moru, prostranim plažama poput plaže Zlatna luka, gostoljubivosti domaćina i raznim sadržajima koja nudi,  ovo mjesto na moru je već dugi niz godina popularno turističko odredište za odmor za djecu i odrasle. A brojni posjetitelji ne moraju strahovati hoće li pronaći smještaj, hotel ili apartmane u Sukošanu po svom ukusu.

Sukošan 1

(izvor fotografije: https://www.sukosan.hr/)

Prošlost i sadašnjost

Točno vrijeme nastanka naselja nije poznato, no zbog pronađenih arheoloških nalaza poput vile rustike na Barbiru, ilirske tvrđave na Vrčevu i starog rimskog vodovoda, pretpostavlja se da je mjesto nastalo u doba rimske vladavine na ovim prostorima. Ime mjesta se prvi put spominje u ispravi iz 13. stoljeća kao Sanctus Casianus. Sukošan je ime dobilo prema svecu zaštitniku, svetom Kasijanu Imolskom. U sljedećim stoljećima su se na vlasti nad ovim mjestom u Hrvatskoj izmjenjivali Mlečani i hrvatsko – ugarski vladari. U 15. stoljeću, u doba borbe s Turcima Sukošan je utvrđen obrambenim zidinama od kojih su do danas sačuvana Gornja vrata. U 18. stoljeću naselje dolazi pod austrijsku vlast te zatim u prvoj polovici 20. stoljeća pod Italiju. Nakon Drugog svjetskog rata ovo mjesto na moru je vraćeno Hrvatskoj.

Danas je Sukošan mirno mjesto gdje se lokalno stanovništvo bavi tradicionalnim mediteranskim djelatnostima poput vinogradarstva, maslinarstva, poljodjelstva i voćarstva. Naravno, uz turizam koji je također važna gospodarska grana ovog mjesta u Hrvatskoj gdje je velik izbora smještaja za odmor, hotela i apartmana u Sukošanu upotpunjen odličnom gastronomskom ponudom.

Gastronomija, obala, znamenitosti

Zahvaljujući plodnom tlu u okolici i morskom bogatstvu, gastronomska ponuda je zaista velika. Posjetitelji u ovdašnjim restoranima i konobama mogu uživati u pravom dalmatinskom ugođaju i specijalitetima pripremljenih od riba, rakova i školjaka, a sve začinjeno domaćim maslinovim uljem uz prilog od svježeg povrća. Ljubitelji mesnih specijaliteta također neće biti zakinuti, velik je izbor ukusnih mesnih jela, uz domaće ulje i mediteransko začinsko bilje.

A vrijeme prije ili nakon pauze za ručak posjetitelji mogu provesti na prekrasnim plažama ovog mjesta na moru. Općina Sukošan ima preko 10 kilometara dugu i razvedenu obalu s brojnim uvalama, a pogled je obrubljen otocima prema zapadu. Posjetitelji tako mogu birati između skrivenih malih uvala ili uređenih plaža, među ostalim, tu se nalazi plaža Dječji raj, plaža Zlatna luka ili plaža Makarska. Plaža Dječji raj je pješčanog dna i plitkog mora te je idealna za djecu i sve one koji osim u plivanju uživaju i raznim igrama u moru, poput picigina. Ovdje se nalazi i igralište za djecu i mali aquapark.

Na ovom području nalazi se obilježena trim staza za sve ljubitelje aktivnog odmora. U duljini od oko 10 kilometara, preko Tustice, posljednje oaze makije, svi ljubitelji prirode mogu uživati u mirisima mediteranskog bilja i u pogledu na Sukošan, marinu, Pašmanski kanal, otoke i Ravne kotare. Koncem svibnja ovdje se održava i Magunja trail utrka.

Zaljubljenici u povijest u ovom mjestu za odmor u Hrvatskoj mogu vidjeti i mnoge kulturno – povijesne znamenitosti. Uz ranije spomenuta Gornja vrata, gosti ovdje mogu posjetiti župnu crkvu svetog Kasijana koja je današnji oblik dobila u 17. stoljeću, ali je u skromnijem obliku vjerojatno stajala na ovome mjestu još u srednjem vijeku. U mjestu se može, među ostalim vidjeti i crkvica Gospe od milosti iz 17. stoljeća. Izgrađena je za vrijeme pošasti kuge kao znak zahvale Blaženoj djevici Mariji što je mjesto poštedjela od kuge. Na crkvi su ugrađeni otvori za puškarnice po čemu se može zaključiti da je u prošlosti služila kao i obrambeni objekt. Ako do općine Sukošan posjetitelji dolaze autoputom, na brežuljku iznad vinograda i maslinika mogu vidjeti crkvicu svetog Martina koja se prvi puta spominje u 14. stoljeću, ali koja je nekoliko puta bila do temelja porušena. Posljednji put je porušena za vrijeme domovinskog rata, nakon čega je obnovljena 2005. godine i pravi je svjedok burne povijesti ovog kraja.
Posebno dojmljiv prizor pružaju i ostatci ljetnikovca zadarske nadbiskupije Palac iz 15. stoljeća, koji se nalaze nasred same uvale. Ljetnikovac je sagrađen na umjetnom nasutom otočiću, a u njemu su boravili crkveni dostojanstvenici. Za vrijeme turske opasnosti poslužio je i za zaštitu sukošanaca od turskih napada. Ovaj zaštitni znak i simbol mjesta, u ljetnim mjesecima poziva sve posjetitelje da doplivaju do njega i plivajući otputuju u prošlost, a svi, koji kod zalaska sunca pogledaju prema ovim ruševinama, bit će nagrađeni jedinstvenim prizorom. Zlatni odsjaj sunca na plavom moru obasjava stare kamene ruševine, prava čarolija.

Smještaj u Sukošanu

Sve ove ljepote i zanimljivosti razlog su zbog kojeg se već krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća javljaju začeci turizma u ovom mjestu u Hrvatskoj. Tada se počinju otvarati prvi pansioni i počinje dolaziti sve veći broj posjetitelja.

Danas se ovo turističko naselje u Hrvatskoj zaista može pohvaliti velikim brojem raznih oblika smještaja za sve svoje posjetitelje. Gosti mogu birati između nekoliko hotela, pansiona i kampova smještenih u neposrednoj blizini mora. Još je veći izbor apartmana u Sukošanu, s pogledom na prekrasno more ili plodna zelena polja.

Sukošan je i pravi raj za nautičare zahvaljujući marini Dalmacija koja se ovdje nalazi. D – marin Dalmacija je najveća marina u Hrvatskoj, otvorena cijele godine, a krasi je prestižna nagrada za očuvanje okoliša Plava zastava. Nautičari tako iz svoje baze ovdje mogu krenuti u otkrivanje ljepota ovog djela Jadrana. Arhipelag broji mnoštvo velikih i malih otoka, hridi i uvala. Prekrasno plavetnilo i čisto podmorje bogato životom razlog je zbog kojeg se mnogi često vraćaju ovom dijelu Jadrana i Hrvatske.

Odličan zemljopisni položaj Sukašan je smjestio nedaleko od nekoliko nacionalnih parkova i parkova prirode. Posjetitelji tako mogu iz svoje baze u nekim od hotela ili apartmana u Sukošanu krenuti na izlete do 70 kilometara udaljenog nacionalnog parka Krka, 60 kilometara udaljenog nacionalnog parka Paklenica ili 25 kilometra udaljenog parka prirode Vransko jezero. Svi ljubitelji plovidbe također mogu birati između mnoštva prekrasnih otoka i otočića, među kojima je na 11 nautičkih milja udaljen nacionalni park Kornati ili 9 nautičkih milja udaljen park prirode Telašćica. U blizini je i grad Zadar, centar županije sa svojom bogatom turističkom, gastronomskom i kulturnom ponudom.

Sukošan 2

(izvor fotografije: https://www.sukosan.hr/)

Fešte, fešte

Zabava je također važan dio svakog odmora. Osim zabavnih sadržaja na plaži Dječji raj ili na plaži Zlatni rat, ovo mjesto u Hrvatskoj svojim posjetiteljima nudi i druge razne vrste zabava kroz cijelu godinu, za djecu i odrasle.

Sukošan je jedinstven u Hrvatskoj po svojim ružnim maškarima, “lužarima”. Posljednjeg dana poklada muškarci se oblače u staru odjeću, zaogrću ovčjim runom , na glavu stavljaju ovčje ili kozje mišine, a oko pasa zvona.

Veselje i šarenilo maškara se zadnjih par godina može doživjeti i u srpnju kada domaćini i posjetitelji uz pjesmu, ples i obilje domaće hrane i vina uživaju u ljetnoj večeri. Mirisi i okusi dobre hrane mogu se okusiti i na ribarskim fešticama i brudetijadi, a zvuci tradicionalne klapske pjesme odzvanjaju mjestom za vrijeme klapskih večeri. Autohtonu Dalmaciju posjetitelji mogu doživjeti i uz lov na ribe, odnosno svićarenje te uz trke tovara.

Koji god oblik zabave posjetitelji izabrali, lijepih i veselih uspomena neće nedostajati nijednom gostu. I zbog toga će rado svim svojim prijateljima pokazivati mnoštvo fotografija sa svog odmora u Hrvatskoj. Saznajte sve što nudi biser srednjeg Jadrana Zadar.