Na zapadnoj obali istarskog poluotoka, smjestio se jedan od bisera hrvatskog turizma – Poreč. Poreč je odlična destinacija za odmor.

Poznato je kako je život uz Jadran poprilično miran tijekom zime, pomalo i monoton, stoga kako biste u potpunosti doživjeli Poreč svim osjetilima, savjetujemo vam da svoje godišnje ili vikend odmore u Poreču organizirate od travnja nadalje.

KAKO DO POREČA?

Krećete li automobilom iz Zagreba, do Poreča će vam trebati cca. 3 sata autoputom, no pripremite se na gužve zbog radova na istarskom Ipsilonu, dok će vam iz Splita putovanje trajati oko pet i pol sati. Odlučite li se pak na putovanje autobusnom iz Slavonije vozi jedna direktna linija dnevno, iz Zagreba mnogo više, a namjeravate li iz Dalmacije putovati do Poreča, najbrža linija bila bi vam do Rijeke te u Rijeci presjedanje na autobus za Poreč. Vlakovi nažalost ne voze do Poreča, a ukoliko vam je najdraži oblik putovanja – zrakoplovom, tada morate imati na umu da transferi iz Zračne luke Pula do željenog odredišta u Poreču mogu dosezati paprene cijene.

POREČ U PROLJEĆE I JESEN

Glavna prednost odmora u Poreču tijekom proljeća i jeseni je manji broj turista pa ćete više moći uživati u razgledavanju grada i okolice. Tijekom proljeća većina restorana i agroturizma je otvoreno pa ćete moći uživati u ribljim, mediteranskim, jelima s tartufima ili pak sveprisutnim mesnim platama. Ono što u Poreču nedostaje ili će to možda baš vama odgovarati zbog mira je noćni život. Naime, ukoliko poželite plesati do kasnih sitnih sati, to baš i neće biti moguće u Poreču. Također, beach barovi najčešće se otvaraju tek pred ljetnu sezonu, stoga vam preostaju klasični kafići. Ukoliko se odlučite za odmor u Poreču tijekom jeseni, naravno ovisno o vremenu, sezona kupanja traje do polovice listopada za one odvažnije. Kupanje u moru za one malo manje odvažne ne bismo preporučili prije sredine svibnja, a veoma često su i objekti koji nude vodene aktivnosti zatvoreni do polovice svibnja, no zato možete upijati D vitamin sunčanjem. Također, najčešće s prvim dolaskom turista što biva najčešće oko uskrsnih praznika, dostupne su organizirane ture brodom do obližnjih gradova poput Rovinja, Umaga ili Pule.

Poreč riva

S obzirom da su gradovi u Istri na relativno maloj udaljenosti i dobro prometno povezani, preporučili bismo vam da proljetno vrijeme iskoristite za istraživanje unutrašnjosti Istre poput Motovuna, Oprtlja, Grožnjana, Gračišća ili najmanjeg grada na svijetu Huma. Ukoliko su vam draže destinacije uz obalu, iskoristite svoj boravak u Poreču i za posjet Nacionalnom parku Brijuni. Od Poreča do Fažane je kakvih 30ak minuta vožnje autom.

Kako biste uživali u ljepotama prirode tijekom proljeća, na odmor ponesite bicikle ili unajmite iste kako biste se provozali poznatom biciklističkom stazom – Parenzana.

POREČ TIJEKOM LJETA

Iako je nekada Poreč bio puno bogatiji zabavnim sadržajem za mlade, ne brinite, zabave neće nedostajati ni jednoj generaciji. Najmlađi tijekom ljeta mogu u Poreču uživati u vodenim aktivnostima te dodatnim sadržajima poput vodenih sportova, vodenih parkova, igre u mnogobrojnim parkovima uz kupališta ili pak lunaparku.

Lunapark u Poreču

Mladi će se moći opustiti u kakvom beach baru, a kada su „regularne” sezone, u Poreču se u srpnju ili kolovozu organiziraju glazbeni festivali sa svjetski poznatim izvođačima poput Rita Ore, Jonas Blue i Will Smitha. Osim klasičnih restorana, u Poreču postoji i nekolicina vinoteka u kojima možete uživati u vinima istarskih vinara, pršutu ili istarskom siru s tartufima. U sklopu porečkog Open Air festivala moći ćete uživati u besplatnim kino projekcijama na otvorenom, street artu ili festivalima hrane. 

PLAŽE U POREČU

Ako još niste bili u Poreču, nemojte očekivati pješčane plaže. Većina porečke obale je stjenovita, betonirana ili šljunčana. No, ono što je svakako glavna prednost plaža u Poreču je odličan popratni sadržaj. Bilo da se odlučite za kupanje na radskim plažama ili onim udaljenijim i izoliranijim, svugdje se nalaze ugostiteljski objekti i mnoštvo sportsko – zabavnog sadržaja na moru ili uz obalu. Pa ćete tako u poreču moći voziti jetski, paragliding, parasail, odvažiti se skijati na vodi, igrati golf, mini golf, skakati na trampolinu,  voziti quad, jahati konje, igrati odbojku u pijesku, provesti dan u vodenom parku i upotpuniti svoje ljetovanje mnogim drugim zabavnim aktivnostima. Ako vam gužve ne predstavljaju problem, za vas su gradske plaže Naftaplin, Brulo, Pical ili Luna. Riječ je o šljunčano – betoniranim plažama s postupnim ulazom u more što ove plaže čini idealnima za obitelji s djecom. Uz svaku od navedenih plaža nalazi se gusta borova šuma tako da se ne morate brinuti o hladu, moguće je unajmiti ležaljke i suncobrane, plaže imaju spasioca, tuševe i kabine za presvlačenje, dječja igrališta, terene za vježbanje na otvorenom i nezaobilazni ugostiteljski objekti. 

Ako su vam draže osamljenije plaže, tada vam preporučujemo da osvježenje u moru potražite u kakvoj uvalici u Zelenoj laguni, susjednoj Bijeloj uvali.

Plaža u porečkoj Zelenoj laguni

Po mnogima, jedne od najljepših plaži Poreča nalaze se kampu Lanterna, u blizini obližnjih mjesta Tar i Vabriga. Riječ je o stjenovitim plažama, uvalama sa postupnim šljunčanim ulazom i predivnim pogledom na beskrajno morsko plavetnilo.

Poželite li se osvježiti potražiti nakon razgledavanja grada, okupati se možete i u samom gradu, točnije na šetnici Lungomare. Iako se na navedenom dijelu grada ne kupa mnoštvo, vjerujemo da će vam biti zanimljivo iskustvo okupati se uz pogled na gradske zidine i Eufrazijevu baziliku.

Službenih tzv. party plaža nema u Poreču, no uz većinu plaža nalaze se beach barovi pa će mladi moći pronaći i ponešto za sebe. Mlađoj populaciji najinteresantnije plaže bi mogle biti ona podno hotela Delfin gdje se nalazi veći beach bar u kojemu DJ pušta glazbu te se znaju organizirati partyji tijekom dana, plaža kod Skilifta ili pak party plaža u sklopu kampa Polidor koja se nalazi prije obližnjeg mjesta Funtana. 

Suton na plaži Polidor

Preferirate li nudističke plaže, tada su za vas: plaže u sklopu autokampa Ulika, FKK plaže u sklopu kampa Zelena laguna te Bijela uvala, FKK Istra u Funtani, plaža Koversada u Vrsaru, Solaris u Lanterni.

ŠTO NE BISTE TREBALI PROPUSTITI

Iako cijeli Poreč leži na mnoštvu starih cestica i mozaika, nažalost iste nećete moći vidjeti jedino ukoliko vam se posreći pa Poreč posjetite tijekom arheoloških iskapanja. No, spomenici još iz 1.st. vidljivi su u mnogim kutcima ovog grada. Ne propustite impozantnu Eufrazijevu baziliku iz 6. stoljeća.

Eufrazijeva bazilika u Poreču

Pored Trga Marafor, ne propustite zaviriti u ostatke antičkog hrama s početka 1. st.- Neptunov hram te Veliki hram. Cijeli Poreč nekada je bio opasan bedemima čemu ćete svjedočiti ukoliko se prošetate Lungomareom i posjetite Peterokutnu i Okruglu kulu. Ukoliko imate vremena, svakako posjetite obližnji Vrsar gdje ćete moći uživati u jednim od najljepših zalazaka sunca u Istri, a u Limskom kanalu osim u zelenilu šume i mora, moći ćete guštati u kamenicama i ribama iz uzgajališta. Jama Baredine nalazi se u obližnjem selu Gedići, a osim stalaktita i stalagmita, moći ćete vidjeti kako izgleda čovječja ribica.

Svako godišnje doba daje drugačiji šarm Poreču, a na vama je samo da odaberete ono u skladu s vašim željama i rezervirate svoj smještaj putem naše platforme www.privatnismjestaj.hr.

Ako ste ipak za nešto južnije, svakako preporučamo da pogledate što sve nudi Makarska.