Na jugu hrvatskog dijela Jadrana smjestio se jedan od najljepših i najprepoznatljivijih mjesta u Hrvatskoj, grad Dubrovnik. Ovaj svjetski poznati dragulj nalazi se u podnožju brda Srđa i pravi je mamac za sve ljubitelje putovanja, mora i povijesti. Kao grad koji je oduvijek bio otvoren svim posjetiteljima, tako i danas gosti ovdje mogu uživati u ljepotama grada, smješteni u luksuznim hotelima ili u raznolikom privatnom smještaju u Dubrovniku.

Dubrovačka Republika

Grad je nastao u 7. stoljeću, širenjem naselja koje je na ovom mjestu postojalo i ranije. Zahvaljujući povoljnom zemljopisnom položaju na Jadranskom moru, u 12. i 13. stoljeću postaje važna točka i trgovačko središte na pomorskom putu od istoka prema zapadu. Daljnji uspješan razvoj omogućilo je oslobađanje od mletačkog utjecaja u 14. stoljeću, nakon čega je Dubrovnik, uz Veneciju i Anconu postao najznačajnije pomorsko – trgovačko središte na Jadranu. Teritorij svoje Dubrovačke Republike Dubrovčani proširuju ugovorima i kupnjom te u 15. stoljeću imamo Republiku koja samostalno bira kneza, kova novac te ima državnu zastavu i samostalno zakonodavstvo. Ova malena država koja je ustrajala na neutralnosti, bez vlastite vojske je osigurala svoju nezavisnost zahvaljujući vještoj diplomatskoj službi i razgranatim konzularnim djelatnostima. Zlatno doba Dubrovačke Republike bilo je u 16. stoljeću kada dubrovačka trgovačka mornarica svojom kvalitetom i brojem brodova dostiže svjetsku razinu. To materijalno blagostanje omogućilo je procvat kulturnog i znanstvenog stvaralaštva te u tom razdoblju djeluju neka od najvažnijih imena u hrvatskoj književnosti i znanosti, poput Marina Držića, Ivana Gundulića i Ruđera Boškovića. Opća kriza u pomorstvu i pomorskoj trgovini te katastrofalan potres u 17. stoljeću jako su pogodili Dubrovačku Republiku koja se bori za opstanak. Početkom 19. stoljeća, dolaskom Napoleona, ukinuta je Dubrovačka Republika te je dubrovačka regija pripojena ostalom dijelu Dalmacije i Hrvatske s kojima od tada dijeli zajedničku sudbinu.

Dubrovnik 1

 

Znamenitosti

Iako su u domovinskom ratu bile oštećene, danas obnovljene stare gradske zidine zasigurno su jedna od najčešćih vizura na fotografijama ovog grada na moru. Stari dio grada je opasan ovim golemim kamenim zidinama s bastionima, kulama i tvrđavama poput Revelina, Lovrijenca, Sv. Ivana i Minčete. Unutar utvrđenih zidina velik je broj i drugih sačuvanih kulturno – povijesnih spomenika. Među ostalim, ovdje posjetitelji mogu vidjeti Orlandov stup iz 15. stoljeća, spomenik srednjovjekovnog viteza s mačem, koji je simbol državnosti na čijem se jarbolu vijorila zastava Dubrovačke Republike, a danas zastava Republike Hrvatske. Ovdje se nalazi i Onofrijeva fontana, izgrađena u 15. stoljeću za javnu uporabu i bila je simbol izgradnje gradskog vodovoda. Danas je mjesto okupljanja prijatelja, parova i posjetitelja u potrazi za predahom i svježom vodom.

Posjetitelji u šetnji gradom mogu vidjeti i prekrasne palače specifične dubrovačke arhitekture poput palače Sponza, u kojoj je nekad bila carinarnica i kovnica novca, a danas je Povijesni arhiv, jedan od najbogatijih u Europi. Nezaobilazan je i Knežev dvor, jedan od najznačajnijih spomenika na hrvatskoj obali. Knežev dvor je bio upravno – administrativno središte Dubrovačke Republike, a danas je dom kulturno – povijesnog odjela Dubrovačkog muzeja, a zbog izvrsne akustike se u njegovu atriju priređuju i koncerti. Grad je bogat i sakralnom arhitekturom, posjetitelji tako mogu vidjeti Crkvu sv. Spasa, franjevački samostan, Dubrovačku sinagogu, pravoslavnu crkvu sv. Blagovještenja, crkvu sv. Ignacija i mnoge druge, a među njima je možda najpoznatija crkva sv. Vlaha, zaštitnika grada, jedan od najljepših sakralnih objekata u Dubrovniku. A i sama glavna gradska ulica, poznati Stradun je znamenitost za sebe, jednostavna i skladna, i danas je trgovačko središte ovog grada u Hrvatskoj i sjecište važnih zbivanja u životu Dubrovnika.

Dubrovnik 2

 

Plaže i smještaj u Dubrovniku

Grad i okolica mogu se podičiti i prirodnim ljepotama. Prekrasni Elafitski otoci, otok Lokrum ili nacionalni park Mljet prave su oaze koje svojom kombinacijom zelenila, plavetnila prekrasnog Jadranskog mora, bjeline stijena i mirisa mediteranskih biljaka garantiraju pravi odmor. Nedaleko od Dubrovnika nalazi se i malo primorsko mjesto Trsteno, poznato po svom arboretumu, renesansnom parku.

Svi zaljubljenici u ljetne odmore uz more i plažu neće biti razočarani posjetom ovom kraju u Hrvatskoj. Dubrovnik i okolica svim ljubiteljima kupanja nude raznolike plaže, plitke pješčane ili šljunčane, skrivene uvale, uređene plaže sa zabavnim i sportskim sadržajima. Mogu se naći i tihe uvale i hridi za ljubitelje ronjenja. Tako su tu plaže Šunj, Banje, Copacabana, Danče i mnoge druge.

A da bi svi posjetitelji, nakon uzbudljivog dana provedenog u istraživanju tajni i ljepota ovog starog grada u Hrvatskoj te u uživanju u suncu i moru imali pravo mjesto za odmor i počinak, pobrinut će se ljubazno osoblje hotela i susretljivi domaćini u privatnom smještaju u Dubrovniku. U gradu i okolici se nalazi velik broj hotela svih kategorija, od skromnijih do najluksuznijih, a postoji i nekoliko hostela za mlade. Svim posjetiteljima s morske strane na raspolaganju je nekoliko marina visoke kvalitete. Svi posjetitelji koji se odluče za privatni smještaj u Dubrovniku mogu birati između velikog broja apartmana, soba i vila za iznajmljivanje. Privatni smještaj u Dubrovniku gostima omogućuje i iskusiti stil svakodnevnog života u ovom gradu na moru. Neovisno za koji oblik smještaja u Dubrovniku se gosti odluče, dočekat će ih kvaliteta smještaja i ljubaznost domaćina.

Dubrovnik 3

 

King’s Landing

Dubrovnik već godinama oduzima dah svim posjetiteljima, neovisno o razlogu njihovog posjeta i dobu godine kada se odluče za dolazak. Istraživanje starog grada, uživanje u moru, posjet Dubrovačkim ljetnim igrama, sudjelovanje u Festi svetog Vlaha i mnogim drugim manifestacijama i događanjima zasigurno će ispuniti sva očekivanja. A mnogi će u ovom gradu na moru potražiti i dio filmske čarolije iz svojih omiljenih filmova poput Robin Hooda i Star Warsa koji su snimani na lokacijama u Dubrovniku. A zahvaljujući jednoj od najpopularnijih serija, Igri prijestolja koja se snimala i u Hrvatskoj, za mnoge je Dubrovnik postao i ostao King’s Landing, glavni grad Sedam kraljevstva. Savršena kulisa za odmor iz snova i odličan provod.

Dubrovnik 4

Pogledajte i članak Apartmani u Dubrovniku.