Južno od otoka Krka, istočno od otoka Cresa i sjeverno od otoka Paga smjestio se otok Rab. Ovaj dragulj Kvarnerskog zaljeva, koji se prvi put spominje u starim grčkim putopisima i vodičima pomorcima,  pravo je mjesto za sve ljubitelje prirode i autentičnog otočkog života u Hrvatskoj i u svijetu. Spoj prekrasne prirode, brojnih plaža, skrovitih uvala, očuvanih šuma hrasta crnike te kulturne baštine svake godine privlači velik broj posjetitelja koji smještaj na Rabu mogu pronaći u raznolikoj ponudi duž cijelog otoka. Kuda god se okrenete puca prekrasan pogled na more.

Otok Rab 1

Povijest sretnog otoka

Otok Rab je naseljen još u doba prapovijesti, a u doba Rimljana ima status municipija pod nazivom Felix Arba, sretan Rab. Arba je ilirska riječ koja znači šumovit, zelen. U ranom srednjem vijeku je pod vlašću Bizanta, a kasnije dio hrvatsko – ugarskog kraljevstva. Od 15. stoljeća je pod mletačkom vlašću i u tom razdoblju su česte uskočke provale. Nakon pada Mletačke republike u 18. stoljeću prelazi pod austrijsku vlast. Za vrijeme Drugog svjetskog rata otok Rab je bio pod talijanskom okupacijom, a danas je dio Primorsko – goranske županije. Na otoku Rabu se mogu vidjeti ruševine još iz rimskog doba, a mnoge lokacije i crkve na otoku nisu mnogo mijenjali svoj izgled od svoje izgradnje. Posjetitelji tako, između ostalog, mogu vidjeti četiri zvonika i srednjovjekovne zidine grada Raba, samostan sv. Eufemije u Kamporu iz 15. st. s bogatom samostanskom bibliotekom, benediktinski samostan sv. Andrije iz 11. stoljeća, Knežev dvor u kojem su danas smješteni vijećnica i uredi gradske uprave, katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije, koja je vjerojatno sagrađena u 4. stoljeću kao ranokršćanska crkva, a kasnije preuređena u romaničkom stilu i posljednji put renovirana u 15. stoljeću. U crkvi se čuvaju vrijedne slike i relikvije, od kojih je posebno štovana lubanja svetog Kristofora, zaštitnika Raba koji je spasio otok i njegove stanovnike preusmjerivši strijele Normana od gradskih zidina. Uz otok se veže ime još jednog sveca, svetog Marina iz 4 stoljeća. Smatra se da je bio klesar ili kovač podrijetlom iz mjesta Lopar koji je u doba progona kršćana pobjegao na drugu stranu Jadrana gdje je osnovao kapelu i samostan. Iz te prvotne zajednice razvila se Republika San Marino, država na istočnim obroncima Apenina, sa svih strana okružena teritorijem Italije.

Otok Rab danas

Ovaj 22 km dug otok ima sredozemnu klimu, blage zime te duga i topla ljeta, a zahvaljujući brdskom lancu Kamenjak zaštićen je od hladne bure, koja je inače karakteristična za ovaj dio Jadrana. Velik dio otoka je prekriven raznim vrstama bilja, od mirisnog grmlja do bujnih šuma bora i hrasta. Na otoku Rabu šuma Dundo jedna je od rijetkih očuvanih šuma zimzelenog hrasta crnike i proglašena je botaničkim vrtom još 1949. godine. Zeleni dragulj otoka je i park Komrčar. Upravo zbog tog zelenila se otok često naziva i smaragdnim otokom u Hrvatskoj.

Otok trajektne linije povezuju s pristaništem Stinica na kopnu te Krkom i Pagom, a katamaranskim linijama je povezan s Rijekom i Zadrom. Na otoku živi preko 9000 stanovnika, a glavno središte je istoimeni grad Rab. Na otoku Rabu je bogata ponuda apartmana i soba.

Sam grad Rab je jedan od najsunčanijih dijelova Europe, s prosječno preko 2400 sunčanih sati godišnje. Osim sunca jedna od glavnih karakteristika otoka je toplo more koje oplakuje obalu i mnogobrojne plaže. Stoga nije iznenađujuće što se mnogi posjetitelji odlučuju upravo za ovaj otok i izabiru smještaj na Rabu u nekom od mnogih prekrasnih otočkih lokacija.

Plaže, plaže, plaže

Posjetitelji iz cijelog svijeta već gotovo 125 godina dolaze na otok Rab. Između mnogih prekrasnih plaža svatko može pronaći svoje idealno mjesto, otok nudi na izbor uređene plaže, usamljene uvale, nudističke plaže, plaže za pse …

Otok je posebno poznat po svojih 30 pješčanih plaža.  Jedna od najpoznatijih i najvećih je Rajska plaža u Loparu, koja je dospjela i na CNN-ovu listu Top 100 svjetskih plaža. Prostire se u dužini od gotovo 2 metra, a nagrađena je Plavom zastavom zbog kvalitete vode, očuvanja okoliša i sigurnosti. Svim posjetiteljima su na raspolaganju razni turistički i sportski sadržaji. U Kamporu se nalazi plaža Mel, koja je poznata po svom vrlo sitnom pijesku. Na južnom dijelu otoka posjetitelji mogu uživati u pogledu na stari dio grada Raba s plaže Pudarica.

Rab se često spominje i kao preteča naturizma na Jadranu. Na otoku Rabu su 1936. godine boravili engleski kralj Edward VIII sa suprugom Wallis Simpson te su se goli okupali u uvali Kandarola. Danas je, uz plažu Kandarola, nekoliko nudističkih plaža na otoku, poput plaže Sahara, Stolac i Ciganka, koja je specifična zbog zanimljivih pješčanih piramida i drugih prirodnih formacija.

Otok Rab 2

Smještaj na Rabu

Osim prekrasne prirode, mora i kulturne baštine, otok se može pohvaliti i velikim izborom smještaja koji je na raspolaganju svim posjetiteljima. Izbor je zaista raznolik, od apartmana, hotela, kampova do pansiona i marina. Ukoliko se odluče za privatni smještaj na Rabu, posjetitelji mogu birati između velikog broja apartmana, soba i kuća za odmor. Ako bi radije odabrali hotelski smještaj, na Rabu se nalazi i nekoliko hotela visoke kategorije na različitim lokacijama, u samom centru grada Raba te nedaleko grada u mirnijem okruženju. Ukoliko bi željeli kampirati, također mogu birati između nekolika kampova na različitim otočkim lokacijama. Svi posjetitelji koji dođu s morske strane na otoku imaju na raspolaganju nekoliko marina. Rab smjestaj je jedan od najtraženijih pojmova na internetu u Hrvatskoj. Apartmani i sobe na otoku Rabu su najbolji izbor za smještaj.

Uspomene s otoka sreće

Koji god oblik smještaja na Rabu posjetitelji izabrali, vjerujemo da zadovoljstvo s izabranim dopunjuje cjelokupan dojam koji otok ostavlja na svakom od njih. Bilo da uživaju u suncu, moru i prirodi, noćnom životu, kulturnim znamenitostima, okusima rapske torte ili manifestacijama poput Rapske fjere, festivala otočne janjetine ili viteškog turnira, posjetitelji će s osmijehom na licu otići s ovog prekrasnog otoka. Naravno, uz odluku da će mu se vratiti. Ako Vas put nanese svakako pogledajte ponudu Lopara.