Na smaragdnom otoku Rabu, 12 kilometara od glavnog otočkog mjesta Rab nalazi se Lopar. Ovo prekrasno mjesto u Hrvatskoj krasi iznimna ljepota krajolika, razvedena obala uz čarobno Jadransko more, rajske plaže te mnoštvo zanimljivih sadržaja za zabavu, rekreaciju i istraživanje. Smještaj u Loparu vrhunske je kvalitete, apartmani na Loparu prate kvalitetnu ponudu cijelog otoka Raba te su odličan izbor za ljetni odmor.

Povijest i sveti Marin

Vrlo su stari tragovi naseljenosti na otoku Rabu pa tako i na poluotoku Loparu. Brojna su prapovijesna nalazišta te ostaci starogrčke vojne utvrde. Nekoliko je objašnjenja podrijetla imena Lopar, neki smatraju da potječe od latinske riječi Eporium što znači isturen, neki pak da dolazi od imena grčkog otoka Paros koji je bio poznat po mramoru koji se od davnina iskorištavao i na ovom prostoru, a neki smatraju da je riječ slavenskog podrijetla i označava lopatu ili pliticu na koje prostor Lopara u odnosu na ostali dio otoka Raba podsjeća.

Za ovo mjesto se veže i legenda o svetom Marinu koji je rođen ovdje u 3. stoljeću. Završio je zanat za klesara i u potrazi za poslom otplovio na drugu stranu Jadrana, pristao je u blizini današnjeg Riminija. Postao je cijenjen u kršćanskoj zajednici, ali i progonjen zbog svojih propovijedi te je pronašao utočište na brdu Titan. Tamo su mu se pridružili i drugi prognanici te je stvorena mala zajednica koja je izgradila malu crkvu. I to su bili počeci najstarije republike u Europi, San Marina. Marin je pokopan u toj kapelici te kasnije proglašen svecem i zaštitnikom Republike San Marino. Njegov dan se slavi 3. rujna, a Loparani mu odaju počast tijekom manifestacije “Loparska noć – povratak korijenima” kada uprizoruju njegov život i napuštanje rodnog Lopara.

Pješčani raj

Sveti Marin je napustio rodni kraj u potrazi za poslom, a danas u njegov kraj dolaze brojni posjetitelji kako bi uživali u čarima otoka Raba i poluotoka Lopara. Smaragdni otok Rab velikim je dijelom prekriven borovim i hrastovim šumama, a na poluotoku Loparu nalaze se i područja prekrivena trstikom koja svojim korijenjem učvršćuju pijesak i stvaraju polupustinjske krajolike.

Obilje pijeska oblikovalo je prekrasne plaže po kojima je ovaj kraj nadaleko poznat. Kilometri zlatnog pijeska uz čarobno plavo more slikaju jednu od najljepših slika koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Duž loparskog poluotoka te razasute po obližnjim otočićima su čak 22 pješčane plaže  i mnogo manjih uvala. Zbog plitkog pješčanog dna more se brzo ugrije tako da već u svibnju kupači mogu uživati u moru. Neke od plaža su uređene i nude dodatne sadržaje i rekvizite, dok su neke skrovitije i intimnije. Najveća i najpoznatija je Rajska plaža koju krasi i Plava zastava, zatim su tu Kaštelina, Livačina, Mel i mnoge druge. Otok Rab i Lopar poznati su i kao pioniri naturizma u Hrvatskoj tako da su ovdje čak tri nudističke plaže, Ciganka, Sahara i Stolac.

Lopar 1

Gastronomija i smještaju u Loparu

Pjeskovito tlo loparskih polja izuzetno je plodno, ovdje rastu razne vrste mediteranskog bilja, vinova loza, masline, loparske rajčice i krumpir. Sve ove prirodno uzgojene namirnice iz domaćih vrtova  posjetitelji mogu kušati u vrhunskim restoranima u ovo mjestu na moru. Gastronomska ponuda je izuzetno bogata, od tradicionalnih ribljih i specijaliteta od plodova mora, mesnih jela do ukusnih slastica poput fritula i Rapske torte. Raznovrsni okusi i arome u predivnom morskom ambijentu. A kako bi boravak u ovom mjestu u Hrvatskoj bio u potpunosti bez mane, pobrinut će se ljubazni domaćini smještaja u Loparu. Vrhunski hoteli, pansioni, kampovi te velik izbor apartmana na Rabu u Loparu prava su garancija za nezaboravan odmor.

Arheologija i zabava

Prekrasan pogled s terase u apartmanu u Loparu na Rabu dovoljno je da se gosti zaljube u ovo mjesto u Hrvatskoj. Ali kako ne bi sve ostalo na čarobnom pogledu, mjesto nudi mnoštvo sadržaja za zabavu i istraživanje. U mjestu postoji nekoliko zanimljivih arheoloških lokaliteta, iz prapovijesnog razdoblja te razdoblja antičke Grčke i Rima. Osim kulturno – povijesne baštine, posjetitelji se ovdje, u Geološkom vrtu Lopar mogu upoznati s posebnim vrijednostima prirodne baštine i vidjeti zanimljive krajolike i geomorfološke oblike. A nakon istraživanja pravo je vrijeme za opuštanje i zabavu. Rajska plaža, koja podsjeća na poznatu brazilsku Copacabanu, je domaćin Samba festivala gdje brojne samba skupine iz cijelog svijeta svojim plesovima i kostimima vesele sve posjetitelje i njihove domaćine. Također, zahvaljujući zlatnožutom pijesku ova plaža se pretvara u muzej skulptura, brojni umjetnici ovdje stvaraju skulpture u pijesku različitih motiva. Iako kratkotrajne jer su na milosti vjetra i kiše, ovdje nastaju prava umjetnička djela. Umjetnost, povijest, prekrasna priroda i nestvarno plavo more, Lopar na Rabu je zaista idealan izbor za ljetni odmor. Pogledajte što nudi i ostatak Kvarnera.