Atribut najsunčanijeg mjesta u Hrvatskoj mami nas provesti odmor na ovom otoku i u pred, srcu sezone kao i tijekom postsezone. Znamo da znate da je riječ o predivnom hrvatskom otoku Hvaru.

S najmanje 2724 sunčana sata svake godine Hvar je čak nadmašio Brač po broju dana provedenih pod vedrim i sunčanim nebom koji potiču dobro raspoloženje i optimizam.

Ovaj srednjodalmatinski otok pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji te je četvrti najveći otok u Hrvatskoj, ali istovremeno i najduži otok hrvatskoj dijela Jadrana.

Hvar je zasigurno jedan od bisera hrvatskog turizma, posebno za goste dubljeg džepa budući da nudi mnoštvo smještaja s visokom kategorizacijom, elitne i poznate restorane te klubove i barove koji su „must-have” za sve koji žele vidjeti i biti viđeni. Impozantne jahte svake godine bivaju usidrene u lukama i uvalama otoka Hvara, partijaneri obožavaju dane provoditi u hvarskim beach barovima, a noći u klubovima, a i mnoge svjetski poznate ličnosti posjetili su Hvar kako bi se sami uvjerili u sve ljepote ovog otoka. No, Hvar je puno više od meke onih s dubljim džepom, a u nastavku članka saznajte što će vam sve otok Hvar i njegova mjesta ponuditi.

Otok Hvar 1

PLAŽE I PRIRODA

Iako je otok Hvar puno više od samih plaža i prirodnih ljepota, prva asocijacija na Hvar nam je ljetovanje, kupanje i zabava. Plaže otoka Hvara su ponajviše stjenovito – šljunčane u svim mogućim bojama plave i zelene, a najljepše su većina plaža uvalice okružene borovom šumom gdje možete imati svoju privatnost bez da susjedna osoba postavi svoj ručnik odmah do Vašeg. Na ponekim dijelovima otoka poput Jelse moguće je uživati i u pješčanim plažama. Mnogim plažama je teže pristupiti, pa oni koji nisu ljubitelji šetnje i pješačenja ne odlaze na takve plaže, što je idealno za sve one koji ne vole vrevu. Također, određenom broju plaža možete pristupiti samo s morske strane što je odlično za sve one koji namjeravaju unajmiti brodicu tijekom boravka na Hvaru. Ono što će se svi koji su barem jedom bili na Hvaru složiti jer da je more nevjerojatno prozirno i da ih svaki put nanovo hvarske plaže oduševe i ne ostavljaju ravnodušnima. U nastavku vam donosimo popis plaža otoka Hvara koje nikako ne biste smjeli propustiti: Lučišća, Zaraće, Smokvina, Pokonji dol, Mekićevica, Mala Stiniva, Nika, Milna, Bilina, Punta mačka, Mekićevica,  Dubovica, Pakleni otoci, Didina, Daria, Veliki pokrvenik, Jagodna, Feronija, Brigove i mnoge druge.

Otok Hvar 2

Na ljetovanje obavezno ponesite masku i dihalicu kako biste mogli razgledati ljepote podmorja, a u suton uživajte u romantičnim zalascima uz ples delfina. Osim ljepota mora, osjet mirisa imat će osjećaj kao da je riječ o raju. Osim mirisnih borovih šuma, na otoku Hvaru nemojte zaboraviti uživati u pogledu na Polja lavande, ružmarina, kadulje, mažurana i majčine dušice i pažljivo obrađenih vinograda.

 RAZGLEDAVANJE SPOMENIKA

Ovaj otok je idealan presjek srži Mediterana – spoj prirodnih ljepota i kulturno-baštinske ostavštine koja datira još iz antike. Samom šetnjom slikovitim, uskim ulicama mjesta na otoku Hvaru dobit ćete uvid u bogatu povijest. Parcele opasane suhozidom, sakralni spomenici, ilirske ruševine, najstarije javno kazalište u Europi koje datira još iz doba romantizma, dom i nasljeđa poznatih hrvatskih umjetnika Petra Hektorovića, Antuna Dobronića i Hanibala Lucića,  najstariji crtež lađe u Europi te 6 zaštićenih spomenika baštine pod UNESCO-om dokaz su da će ljubitelji kulturno – povijesne baštine uživati u boravku na otoku Hvaru. Ako si želite pomno isplanirati itinerar tijekom boravka na otoku Hvaru, donosimo vam spomenike koje ne biste trebali propustiti.

  • Hvar: slikovitu luku, Trg. sv. Stjepana, samostan benediktinki i crkva sv. Antuna opata, franjevački samostan i crkva sv. Marije od Milosti, Loggiu, Forticu, Velo crikvu, povijesno kazalište i Arsenal

Otok Hvar 3

  • Stari Grad: Tvrdalj Petra Hektorovića, crkvu sv. Stjepana, Trg sv. Stjepana, Starogradsko polje, crkvu sv. Ivana
  • Jelsa: crkva sv. Ivana, crkvu/ tvrđavu sv. Marije i Lapidarij, Tor, Kuću Dobrović, tvđavu sv. Marije od Milosrđa, utvrdu Kaštilac

Pogledajte što nudi i otok Vis.

ZABAVA NA HVARU

Da je Hvar, bez obzira što je riječ o otoku, izvor dobre zabave i noćnih izlazaka potvrđuje činjenica da je još 1964. na Hvaru osnovan prvi disco klub – Amfora – u tadašnjoj republici. Na Hvaru se nalaze i svjetski poznati klubovi, a većinu njih krasi osim dobre zabave i ponude pića i jela i odlična lokacija. Neka od odredišta zabave na Hvaru su: Carpe Diem, Carpe Diem Beach, Hula Hula, Veneranda, Kiva bar, Atelijer, Archijev bar, Loco bar, Kofein, The Top Bar, BB Club, Laganini i ostali.

Osim kafića, barova i klubova, u normalnim uvjetima na otoku Hvaru se održavaju i brojne kulturno – zabavne manifestacije poput festivala Tam Tam Music, Festivala lavande, Big game fishing, Hvarske ljetne priredbe, fešte vina,ribarskih fešti, koncerata, izložbi i kazališnih predstava. Također, ako ste ljubitelji vina nemojte propustiti turu vinskim stazama.

Osim noćnih izlazaka, zabava se nudi i u vodu sportsko – rekreativnih aktivnosti poput pješačkih staza, biciklističkih staza, jedrenja, triatlona, kajakinga, ronjenja s bocom ili na dah, padobranskih tandem skokova, adrenalinskog parka, izleta brodom i mnogobrojnih drugih aktivnosti.

Otok Hvar 4

SMJEŠTAJ HVAR

Smještaj na Hvaru je zaista raznolik, no morate imati na umu da ukoliko se odlučite provesti ljetovanje na otoku Hvaru tijekom srpnja i/ili kolovoza, iznosi noćenja bit će nešto skuplji no na drugim otocima srednje Dalmacije baš zbog popularnosti otoka Hvara. Smještaj na Hvaru je zaista raznolik pa ovisno o vašim budžetima, na Hvaru ćete moći boraviti u spa i beach resort hotelima, heritage hotelu, hotelima u samim centrima hvarskih mjesta ili ponešto udaljenim od turističke vreve. Na otoku se nudi i ponešto kampova te autokampova., a mlađa populacija može upoznati mlade iz cijelog svijeta u kakvom od hvarskih hostela. No, najpopularniji oblik smještaja na otoku Hvaru je privatni smještaj koji ima dugu tradiciju na ovom otoku, a svake godine se poboljšava usluga kao i sama ponuda privatnog smještaja Hvara. Mnogi iznajmljivači privatnog Smještaja na Hvaru imaju i oznaku Stay Safe in Croatia što bi vam trebalo dati određenu dozu higijensko – zdravstvene sigurnosti. Privatni smještaj Hvara varira od  luksuznih kuća za odmor na atraktivnim lokacijama, preko obiteljskih apartmana pa sve do soba s privatnom kupaonicom i doručkom.

Službena stranica TZ Hvar.