Malinska, luka i turističko središte, smjestila se u širokoj uvali između rtova Čuf i Pelova na sjeverozapadnoj obali otoka Krka, 15 kilometara od grada Krka. Zajedno s dvadesetak okolnih sela čini povijesnu cjelinu Dubašnica. Ovaj biser otoka, sa svojim smaragdnozelenim morem, zelenilom borova te velikim izborom apartmana u Malinskoj na Krku pravi je izbor za odmor iz snova.

Nastanak mjesta

Malinska je jedini kraj na otoku Krku za koji se točno zna kada je naseljen. Cijelo područje malinske Dubašnice , koja je ime dobila prema dubovim odnosno hrastovim šumama, bilo je do 15. stoljeća gotovo nenaseljeno. Tada, u 15. stoljeću, na poziv krčkog kneza Frankopana, započinje naseljavanje ljudi s kopna koji su ovdje počeli obrađivati zemlju i uzgajati stoku. Malinska je postala prvo veće mjesto u ovom kraju, a ime je dobila prema mlinu (čakavski malin) koji je ovdje izgrađen također u 15. stoljeću. Zahvaljujući dobrom položaju, kao sigurna luka, Malinska na otoku Krku postaje dobro sidrište za sklanjanje brodova od jakog vjetra. Tako postaje luka za izvoz drva kojim je ovaj kraj bio bogat, a dolaskom parobroda u 19. stoljeću postaje klimatsko lječilište i započinje razvoj turizma.

Malinska 1

Razvoj turizma

Turizam je danas glavna gospodarska grana ovog kraja u Hrvatskoj, a razvoj je započeo zahvaljujući razvoju parobrodskog prijevoza. Prvi zabilježeni gosti u Malinskoj i Dubašnici bili su austrijski i mađarski aristokrati, lovci, koji su dolazili u lov na šljuke i ostalu pernatu divljač. Malinsku je početkom 1887. godine posjetio i austrougarski nadvojvoda Rudolf Habsburški. U 19. stoljeću je u ovom kraju važan bio i zdravstveni turizam, kada velik broj gostiju dolazi zbog pogodnosti morske klime. Sa sve većim brojem posjetitelja vrijedno lokalno stanovništvo Malinske počelo je uređivati mjesto i postojeće objekte prilagođavati za potrebe turizma, a s vremenom se gradio sve veći broj turističko – ugostiteljskih objekata, gostionica, hotela i apartmana u Malinskoj na Krku.

Malinska 2

(izvor fotografije: https://croatia.hr/en-GB/experiences/beaches/rupa-beach)

 

Plaže i smještaj u Malinskoj na Krku

Danas se Hrvatska, otok Krk, pa tako i Malinska i cijela malinska Dubašnica mogu pohvaliti velikim izborom svih vrsta smještaja. Tako posjetitelji mogu birati između većih i manjih vrhunskih hotela i resorta. Tu je i velik broj kuća za odmor i apartmana u Malinskoj na Krku između kojih svi posjetitelji koje se odluče za ovu vrstu smještaja mogu birati koja lokacija im najviše odgovara. Ovo mjesto na moru u svojoj širokoj ponudi se može pohvaliti i s nekoliko hostela i kampova. Koje god preferencije posjetitelji imaju, otok Krk i Malinska ih neće razočarati. A da bi boravak u nekim od hotela ili apartmana u Malinskoj i okolici bio nezaboravan, pobrinut će se čarobne plaže koje svojom ljepotom privlače posjetitelje. Zahvaljujući razvedenoj i širokoj obali ovo neveliko mjesto na moru može se podičiti velikim brojem prekrasnih plaža. Plaže na području ove općine u Hrvatskoj su povezane brojnim šetnicama tako da svi gosti lako mogu mijenjati lokacije koje su odabrali za svoj odmor na suncu i uz more. Tako mogu birati između stjenovitih, pješčanih i šljunčanih plaža, uređenih betonskih platoa ili divljih i skrovitijih uvala. Tu su nalaze plaže za djecu, starije osobe, za invalide, za ljubitelje sportskih aktivnosti, plaže za pse. Plaže Maestral, Haludovo, Rova, Valica – Vantačići i mnoge druge čekaju na sve posjetitelje u potrazi za plavetnilom i pravim odmorom.

Malinska 3

Zanimljivosti iz Malinske

Iako je danas Malinska mjesto za ljetni odmor na plaži, u mjestu i u blizini Malinske se također nalaze zanimljivi kulturno – povijesni spomenici.

U ovom kraju u šumi Cickini nalazi se ranokršćanski crkveni kompleks u sklopu kojeg se nalaze crkva, ostaci nekoliko objekata i krsni zdenac. Kompleks se prostire na površini oko 5000 četvornih metara i datira se u razdoblje između 5. i 7. stoljeća. U blizini Malinske smjestilo se mirno mjesto Porat gdje se nalazi crkva svete Magdalene te samostan franjevaca trećoredaca glagoljaša u čijem sklopu se nalazi muzej sa sakralnom zbirkom i eksponatima koji svjedoče o životu i običajima ovog kraja. U sredini dubašljanskog polja nalazila se prvotna crkva sv. Apolinara, sveca zaštitnika ove općine. Vrijeme nastanka crkve nije poznato, ali u 15. stoljeću je Dubašljani preuzimaju kao župnu crkvu. Kako je crkva na tom mjestu bila udaljena od svih sela, sredinom 19. stoljeća je sagrađena nova župna crkva kada je kamena građa prenesena u selo Bogovići. Do danas je na starom mjestu ostao zvonik i groblje. Malinska je jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj čija se jedna ulica zove po provalniku i kradljivcu. Bio je jednom tako neki Pave kojeg je puk zvao Pavus i koji nije dobro završio, ali danas se ulica u Malinskoj zove po njemu.

Bogata povijest i kulturna baština satkana je i u prekrasnoj narodnoj nošnji Malinske. Dubljašanska narodna nošnja u kombinaciji s dubljašanskim pučkim plesom tanac i narodnim pjevanjem kanat prava je atrakcija koja zasigurno posjetiteljima omogućuje barem mali, šaroliki i veseli pogled u bogatu folklornu riznicu Hrvatske, otoka Krka i Malinske.

A da posjet Malinskoj na otoku Krku ne bi ostao bez zanimljivih okusa, svi gosti ovdje mogu uživati u jednostavnoj, ali okusima i mirisima bogatoj lokalnoj kuhinji. Domaći sir, svježe povrće i voće iz lokalnih povrtnjaka. Svježa riba, škampi i školjke u kombinaciji sa začinskim biljem ovog kraja, lovorom, majčinom dušicom i ružmarinom, uz najvažniji sastojak svakog recepta, domaće maslinovo ulje. Kuhinja malinske Dubašnice je tako isto jedan od razloga zbog kojeg gosti rado dolaze u ovaj prekrasan kraj u Hrvatskoj. I rado mu se vraćaju. Svakako posjetite i obližnje mjesto Jadranovo.